Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kopułki wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kopułki wybrać?

Witam.
    Składam sobie monitorki, po dość długim namyśle wybrałem woofery 14SCX, niestety został wybór kopułek i wcale nie jest on taki prosty.
    Do wyboru mam:
    -jakieś no name (jak mi się ten projekt nie spodoba),
    -STX PC,
    -Audax Mission,
    -STX PC.X,
    -Wavecor TW022WA06,

te 2 ostanie sporo by już podrożyły moją konstrukcję, ale tak się właśnie zastanawiam co będzie najlepsze do woofera tej klasy.
    Chodzi mi o to by nie wywalić kasy na jakieś głośniki, które będą tak kłuć, że tego nie wytrzymam, czy tam charczeć. Przy spokojnej muzyce to nawet kopułki po 3zł się wyrabiały, ale jak już puści się coś ostrzejszego, to słychać bardzo nieprzyjemne charczenie, które właściwie jest nie do zniesienia.

Także poszukiwania ująłbym jako coś taniego, co jednak nie zrobi tragedii.

Nie wiem jak z tym PC, bo kilku userów miało go w konstrukcjach, jednak nie jest on specjalnie ubóstwiany...

Fajnie jakby to coś było lepsze niż Nokia LPKH 97/19/145 FKF w aktualnych monitorach, nie jest to nowoczesna konstrukcja, ale nawet gra (kilka godzin na dzień da się wytrzymać).

Nie wiem czy warto inwestować te nawet 60 PLN w kiepskie kopułki .
    tego potem już nie odzyskasz . Jak nawet sprzedasz to ze sporą stratą .
    Lepiej poszukać czegoś co nie straci tak bardzo na wartości .
    Jak już się pobawisz i posłuchasz to odstawisz na półkę potem ?
    Może już lepiej dołożyć do 30mm wavecora ? Może ktoś sprzedaje używki ?
    Może warto zapolować na allegro na coś ?
    Potem wymienisz dół i będzie fajne granie .
    Nie dawano była licytacja 22mm alu seas .

Skomentuj

Właśnie dlatego mam dylemat, bo nie są to jeszcze drogie kopułki, ale już troszkę na nie trzeba wyłożyć.

Może wstawię na razie samochodówki 19mm (kupiłem dla hecy, bo były na prawdę tanie, kwestia wycięcia kawałka tworzywa), nie ma rewelacji, ale będzie czas na znalezienie czegoś porządnego. W projekcie jest standardowy frez 104mm, więc sporo popularnych podejdzie.

Skomentuj

Coś mnie znów naszło, to drugi system ostatnio mało używany, więc mogę eksperymentować...

Trafiłem jeszcze na tanie głośniki pod tytułem DX20BF00 i SB19ST-C000-4.
        Niski to ARN188 w wersji 4Ohm, w tych kolumnach nie zależy mi na jakimś wybitnym brzmieniu, ale chcę by po prostu nie drażniło (poza poprawnością konstrukcji to właściwie jedyne wymaganie co do brzmienia).

Skomentuj

Czaruję...
        X