Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana głośników w sony ss-e400 oraz subwooferze diy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana głośników w sony ss-e400 oraz subwooferze diy.

Witam serdecznie.
    Posiadam kolumny, dostałem je już dawno z 5 lat temu od taty. Mają one fabryczne głośniki, nie grają najgorzej aczkolwiek zdarza się że basowy coraz częściej nie wyrabia. Przyzwyczaiłem się już do tych kolumn i chciał bym się dowiedzieć czy da się wsadzić do nich głośniki, by te kolumny ładnie zagrały. Obudowa ma 22 litry, średnica subwoofera 20cm, średni - 5 cm i tweeter 1 cm. Czy da się to zrobić zachowując przedni panel, czy trzeba będzie go wymieniać. Oraz chodzi mi o opłacalność czy warto w nie inwestować czy od razu lepiej zrobić nowe kolumny od podstaw. Kolumny te to Sony SS-E400, podłączone do wzmacniacza Mitsubishi M-U5100.

Do tego w ostatnie wakacje zrobiłem sobie subwoofer po taniości (jako że jeszcze chodziłem do szkoły to i kasy za bardzo nie było na głośniki).

Wymiary zewnętrzne to 40x40x45,5 zrobione z płyty mdf 18 mm ze skosem w środku. otwór pod głośnik ma średnicę ok 27 cm. Obudowa jest typu closed. Ale jak będzie to potrzebne mogę przerobić ją jako bass refleks. Lubię niskie zejścia i miękki bas. Chociaż czasami do elektronicznej muzyki też się przyda.

kwoty na ten cel na razie nie jestem w stanie określić, zależy jakie propozycje będziecie składali. Wstępnie myślę że na kolumne po 500 zł, oczywiście granica ta może się podnieść.

Z góry dzięki za odpowiedzi:
    Kacper

*A bym zapomniał subwoofer jest podłączony przez wzmacniacz z subwoofera jamo sub 200.
    Last edited by kackop; 19.11.2013, 10:49.

Nic z tym nie rob. Sprzedaj kolumny i kup lepsze.

Skomentuj

A jakie kolumny proponujesz, a z subwooferem tak samo czy z nim uda sie cos zrobić?

---------- Post dodany 20.11.2013 o 16:17 ---------- Poprzedni post 19.11.2013 o 15:44 ----------

Jak wyliczyłem to subwoofer ma ok 42 l pojemności, szukałem jakiegoś stx ale nie znalazlem nic ciekawego, macie jakieś propozycje? Glosnik ma średnicę 12" 30 cm

Skomentuj

Kolego, sprzedaj w cholerę kolumny które masz, wystaw i ten pseudo subwoofer(może jakiś wariat kupi) dołóż ile możesz(z wypowiedzi wnioskuje ze 1000zł) i zrób porządne nowe kolumny ewentualnie kup nowe STXy.

Skomentuj

A altusy 200 używane?

Skomentuj

Kolego czego oczekujesz od kolumn? Łupania? Kup altusy, jak chcesz by to grało zrób jak mówię sprzedaj wszystko w cholerę i zakup coś porządnego za 1-1,5kzł będzie juz dobry sprzęt.

Skomentuj

Po zdjeciu widac, ze kolega jest miliosnikiem zbijania tynku z sufitu ( kolumny pod sufitem ). W takim wypadku, to ja polecam estradowe tluczki na 15 calowym basie i bedzie zrywac skalp razem z tynkiem :)

Skomentuj

Nie jestem miłośnikiem zbijania tynku, tylko po prostu mam dużo rodzeństwa i nie stać mnie jeszcze by sie wyprowadzić, a na ziemi nie mam gdzie ich postawic na razie. Jak juz to jestem miłośnikiem niskiego basu, i tez nie takiego dudniącego, a reszta pasma po prostu musi sie wkomponować.

---------- Post dodany o 18:58 ---------- Poprzedni post o 18:55 ----------

To pewnie będzie musialo poczekac aż za studia opłacę i wtedy sobie zaczne składać, bo jak teraz wszystko sprzedam to nie będę mial noc co by grało. A możecie polecic jakieś interesujace projekty, tylko łatwe w budowie, bo na wyglądzie to mi nie zależy.

Skomentuj

Czaruję...
                X