Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa odsłuchu - dobór głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa odsłuchu - dobór głośnika

Cześć. Planuje zbudować estradowy odsłuch dla mojego zespołu, a może nawet ze dwa i tak myślę, jaką konstrukcję zastosować - myślałem nad szerokopasmowcami - albo jeden z Beymy - dokładnie 12GA50 albo dwa na STX'owych głośnikach W papierach wypada lepiej oczywiście Beyma, aczkolwiek czy nie lepiej, żeby mieć dwa słabsze odsłuchy? Co o tym myslicie?
    Rozmyślałem również nad kopią STXowych PA-600, tylko w formie odpowiadającej mojemu pomysłowi.
    Który z projektów byłby lepszy? Ew. jakie inne przetworniki byście mi polecili?

Ile kasy?

Dla JMZ zrobiłem takie paczki: http://diyaudio.pl/showthread.php/14...0-400-i-D220ti
    Gdyby wymiary paczek nie wchodziły za bardzo w grę, polecał bym teraz zrobić co innego, 1x15" + driver.

Skomentuj

Odsłuch na 15" to troche za dużo, co innego sidefill'e. Wymiarowo spore, driver conajmniej 1,4" żeby to gadało bo połączenia 15" i 1" przerabiałem wielokrotnie i wyleczyłem się z nich po wmontowaniu 2". w odsłuchu basu niskiego zbytnio nie trzeba to po co 15"?

Pytanie takie co chcecie wysyłać na ten odsłuch no i ile kasy na to.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        Odsłuch na 15" to troche za dużo
        Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        przerabiałem wielokrotnie i wyleczyłem się z nich po wmontowaniu 2"
        Ale pisze Pan tak tylko z przekonania, czy pracuje Pan na scenie?
        Bo z doświadczenia wiem że aby odsłuch był dobry na głośniku 12", to ów głośnik musi być po prostu bardzo dobry.
        A i w tej sytuacji nawet muszą stać dwa obok siebie.

Zamieszczone przez gharalion Zobacz posta
        albo jeden z Beymy - dokładnie 12GA50 albo dwa na STX'owych głośnikach
        Czytając o STX-owych głośnikach, już wiem że tniemy koszta.
        Odsłuchy które zrobiłem grają OK, ale o stopce i gitarze basowej zapomnijmy.
        Dlatego wolał bym dołożyć 100-200zł i kupić głośnik 15", i nawet połączyć to z D-800, niż kupować jeden 12" lub dwa gorsze 12".

W odsłuchach może być lekki dołek bo i tak odsłuch idzie po korekcji.
        Ale bas MUSI być, ponieważ to staje się męczące gdy muzyk (gitarzysta, basista) połowę koncertu prosi o więcej stopy na odsłuch.

Jednak wszystko zależy od pieniędzy :)
        No i oczywiście to co napisałem tyczy się koncertów w klubie... co innego odsłuchy tylko na próby.

Skomentuj

Przez to też napisałem co chcą wysyłać na ten odsłuch/dla kogo ma on być, wtedy można indywidualne rozwiązanie zaproponować a nie robić uniwersalnego do wszystkiego i do niczego.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Ale pisze Pan tak tylko z przekonania, czy pracuje Pan na scenie?
          3 lata na scenie w ekipie technicznej/tragarza/realizatora/świetlika + nagłaśnianie wszystkich innych dziwnych imprez do tego budowa własnych zestawów. Trochę tego liznąłem, sporo różnych zestawów słyszałem i jednak 15" z 2" dopiero zaczyna dobrze gadać, z 1" driverem choćby nie wiem jak równa charakterystyka była - brzmienie zawsze było "inne". No ale zdarzały się też takie 2" które nie chciały gadać

edit: aha teraz tak czytam jeszcze raz no i w sumie fakt jak mowa o stx to raczej celujemy w niska półkę. No chyba że użytkownik chce jednak coś dobrego jakościowo to niestety trzeba będzie wydać więcej. Warto pomyśleć o coaxialach...

Skomentuj

A moze jakis coaxial? To dobre rozwiazanie na odsluchy.

Skomentuj

Budżet tak do 250zł na same głośniki. Tak jak mówicie, ma na niego lecieć bas, wokal i gitary.

Skomentuj

Przy takim budżecie może uda się wylicytować Hi-Sound WF-1537 na allegro http://allegro.pl/2-x-woofer-15-max-...730264393.html choć pewnie dołożenie jakiegoś taniego drivera w przyszłości będzie konieczne.

Skomentuj

Czaruję...
                X