Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MONACOR SPH-5M - kto zna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MONACOR SPH-5M - kto zna

Kto miał w rekach głośniki Monacor SPH-5M? Co możne na ich temat powiedzieć?

Wszelkie uwagi, zastosowania opinie na podstawie parametrów również.

test
    http://www.hifitest.de/test/selbstba...t_gt_5043.php#

i sam głośnik
    http://www.monacor.pl/product/show/8446/SPH-5M

Ciekawy glosnik w przyzwoitej ceniej. Szkoda jednak, ze jego pasmo nie jest zbyt rowne mimo polipropylenu. Wyglada na troche lepszy i od tanszej Beymy 5mp60n. W tym rozmiarze i cenie z plastikiem na mem branie jest jeszcze ciekawy Usher.

Beyma ma jednak duzo mniejszy mms przy tym samym bl.

Skomentuj

Ale Beyma mi sprawia pewien kłopot w ocenie sposobu przetwarzania do BR. Wychodzi mała obudowa, wysoko strojona i brak basu poniżej 60 hz. Próba powiększania obudowy powoduje powstanie "siodła" w pasmie.

A ten Monacor powinien dosięgnąć 45hz.

Skomentuj

Aa rozumiem rozumiem. Nawet na dataszicie beymy jest symulacja w obudowie br 12 litrow i nie wychodzi ona zbyt ciekawie.
        Moge tylko dodac, ze w TL beyma sprawdza sie bardzo dobrze, a dzieki polfalowemu rezonowaniu charka wychodzi gladka. Co ciekawe ten glosnik generuje duzo basu jak na takie male wymiary.

Skomentuj

yyy ?

A w jakim konkretnie TL i jak wygląda w symulacji?

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
            yyy ?

A w jakim konkretnie TL i jak wygląda w symulacji?
            Robilem testy w obudowie monitorow tl tonsila, oraz obudowy wielkosci pmc twotwo.5. Symulacja niewiele Ci pokaze dla glosnikow o niskiej dobroci, takie glosniki zachowuja sie w dosc specyficzny sposob i symulator tego nie przewidzi dokladnie. Ale bez problemu mozna osiagnac pasmo rowne jak stol, trzeba nawet uwazac, zeby basu nie byo zbyt duzo.

Skomentuj

A jakiś pomiar?

Skomentuj

Np cos takiego:

-zielony glosnik
                -niebieski tunel
                -brazowy suma bez korekcji dyfrakcji obudowy
                -czarny suma z korekcja ( przewidywane pasmo w komorze bezechowej )

To jest pomiar w obudowie testowej tonsila, z dosc sporym offsetem.
                Oczywiscie to pomiary bliskie, wiec sa prawdziwe do okolo 300-400hz ( nawet nizej ). Do tego trzeba by dodac pomiar z odleglosci i polaczyc w odpowiednim miejscu.

Skomentuj

Czyli ten brązowy, to jest przewidywane pasmo w pokoju? Z obecnością ścian?

W obudowie takiej jak miałeś do PSM1TL - dla GDN 15/ - z wątku o monitorze bliskiego pola?

Z wykresu wygląda dobrze.

---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post o 09:07 ----------

Był taki minimonitorek na tej Beymie produkcji Harpia Acoustics - Geetano, ale nigdzie nie znalazłem jego pomiarów.
                  Last edited by arwas; 26.11.2013, 08:47.

Skomentuj

Czyli ten brązowy, to jest przewidywane pasmo w pokoju? Z obecnością ścian?
                    Zeby przewidziec charke w pokoju, trzeba podlozyc czarny wykres do softu symulujacego room gain.

W obudowie takiej jak miałeś do PSM1TL - dla GDN 15/ - z wątku o monitorze bliskiego pola?
                    tak

Był taki minimonitorek na tej Beymie produkcji Harpia Acoustics - Geetano, ale nigdzie nie znalazłem jego pomiarów.
                    pamietam, ale jeszcze slowaki robia cos takiego http://www.bvaudio.sk/m1.htm

Skomentuj

ten bvaudio ma -6db przy 50hz. w obudowie ok. 9,5 litra
                      Last edited by arwas; 26.11.2013, 19:05.

Skomentuj

ten bvaudio ma -6db przy 50hz. w obusowie ok. 9,5 litra
                        Tylko sie zastanawiam czy to nie bedzie juz przebasowane. Z reszta w kazdym pokoju glosniki inaczej sie zachowuja. Ja raczej staram sie tak dosc ostroznie podchodzic do rozciagania pasma z malych glosnikow.

Skomentuj

Rozciągnięcie jest w porządku, przynajmniej symulacja w WinISD wskazuje że wszystkie parametry na basie w obudowach 7-8 litrów strojonych na 57-59hz tej Beymy są na przyzwoitym poziomie.

Tam problem jest innego rodzaju. Oni "przyklepali" pasmo zwrotnicą jakoś tak, że przy 2khz mają już spory dół. Dlatego średnią efektywność pokazali 85db na średnich. Moim zdaniem trzeba by jeszcze bardziej popracować nad zwrotnicą żeby utrzymać bardziej płaskie pasmo. do 2khz.

Skomentuj

Ogolnie rzecz biorac dzwiek tej beymy narazie mnie nie powalil, fajny glosnik ale musze najpierw wyciagnac z niego maks zeby postawic koncowa opinie. Podoba mi sie jego wyglad, fajnie wyglada z tweeterami tej samej serii studio.

Skomentuj

Jak wygląda jego membrana z bliska? Gładka czy szorstka?

Skomentuj

Membrana to gladki polipropylen, kopulka jest z papieru. Moge zrobic foty z bliska jak cos.

Skomentuj

ok. jakbys mógł wstawić jakieś makro.
                                  Nie jestem przekonany czy ta Beyma jest choć trochę lepsza brzmieniowo i konstrukcyjnie od GDN 13/40/2 tonsilu.

Skomentuj

Z checia bym porownal do tego tonsila, ale nie mam go pod reka. Moze niedlugo kupie jedna sztuke do testow. Tonsil jest sporo tanszy od Beymy ale trzeba pamietac, ze ma gorsze parametry, brak miedzi w napedzie, dziadowski kosz z blachy. W cenie do 150 zl, znalazlby lepsze glosniki, chocby maly Awx stx, Usher z przeswitujaca membrana i metalowy Fountek. Jakis tam wybor jest. Na te mozliwosci wracajac do Monacora to nie wyglada on za ciekawie w swojej cenie.

Skomentuj

Obawiałem się że membrana tej Beymy wygląda jak zabarwiona butelka pet. Ale z bliska przypomina trochę fakturę drobnego papieru.

Atutem Monacora jest niższe fb możliwe teoretycznie do uzyskania i wg producenta dość płaskie pasmo.

Tonsila podałem jako przykład ze względu na charakterystyczne wykonanie membrany.
                                      Last edited by arwas; 01.12.2013, 09:27.

Skomentuj

A wiesz co jest ciekawe? Ze Fs beymy wyciagnietej z pudelka jest nizszy niz podaje producent. Podobnie dla wiekszego 6b30p. Byc moze to rozrzut parametrow, albo po prostu sa one inne niz podaje producent.

Skomentuj

Czaruję...