Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MONACOR SPH-5M - kto zna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parametry już zmierzyłeś, czy tylko Fs. ?

Jeśli chodzi o Fs 6b30p to chyba już pisałem że powinno być niższe niż podaje katalog, co wynika po wpisaniu parametrów w WinISD.

Skomentuj

Parametrow nie mierzylem, tylko tak pobieznie fs.
      Co do 6b30p, to mysle o dodaniu magnesu w celu obnizenia dobroci. Co o tym sadzisz?

Skomentuj

też nad tym myślałem. Ale nie jest takie pewne czy to cos da. Z drugiej strony eksperyment jest łatwy i tani do przeprowadzenia.

Naeży pamiętać że magnes dodany w odwróconej polaryzacji powinien być nieco niższy od podstawowego. Czyli jak sadzę powinien mieć 13-15mm przy takiej samej średnicy zewnętrznej i wewnętrznej.

Jedynym przykładem zmian parametrów na głośniku jest GDN 13/40/2 oraz 13/40/4 - z dodanym magnesem. GDN 13/40/4 z drugim magnesem miał Qms = 97%, Qes = 82% i Bl = 113,5% wartości GDN 13/40/2

Gdyby zmiana wartości dla Beymy 6b30p była analogiczna, to otrzymalibyśmy Qms=3,259, Qes=0,623, Qts=0,523, Bl=6,636. Fs zakładam że bez zmian czyli w rzeczywistości ok. 53 (z wyliczeń jakieś 52,86) hz.
        I znowu WinISD nie da jednoznacznej odpowiedzi na mozliwości zastosowania w określonym rodzaju obudowy. Nawet jeśli założymy taki pozytywny wpływ dodatkowego magnesu. To wtedy dla BR 33 litrów strojonego na 46Hz uzyskamy 2db podbicia przy 50Hz Dalej teoretyzując, WinISD pokazuje że zmiana współczynnika Qa można to podbicie zniwelować. Qa powinien odpowiadać ze symulowanie własności stratnych wytłumienia obudowy - standardowo jest ustawiony na 100. Zmniejszając go do 7 -5 otrzymamy spadek -3db przy 45Hz. Oczywiście to tylko rozważanie teoretyczne, nie jest powiedzenie, że głośnik uzyska takie parametry ani tym bardziej że uda się zrobić obudowę BR o zakładanych parametrach.

Ewentualna zmiana parametrów głośnika raczej nie powinna przeszkadzać obudowie TL

Skomentuj

Przy dodaniu magnesu przede wszystkim zmieni sie efektywnosc, ja w swoich testach osiagnolem nawet 2 dB wiecej, a zmiana dobroci jest bardzo mala. Przy bardzo tanich glosnikach mozna sie pobawic:)

Skomentuj

To zależy od innych parametrów głośnika. Tutaj mamy do czynienia z głośnikiem o wysokiej dobroci. Można zresztą zasymulowac to inaczej. Tj. w WinISD najpierw zaprognozować zmianę BL potem uzmiennić Qes i zobaczyć jak się zmieni Qts.

W przypadku GDN 13/40/2 i 13/40/4 Różnica w Qts jest jak 0,4 do 0,33 a więc na pewno nie mało
            http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/13402_2.html
            http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/gdn13404.html
            Należy zwrócić uwagę że dodatkowy magnes jest niższy od głównego i stanowi ok.83-84% jego wysokości. To jest istotne, bo eksperymentując z różnymi wielkościami magnesów i rożnymi głośnikami uzyskałem wręcz odwrotne efekty objawiające się bardzo wyraźnym obniżeniem efektywności.

Skomentuj

Dla mnie istotne jest obnizenie dobroci, tak aby glosnik byl bardziej uniwersalny w zastosowaniu. Bez tego trzeba uciekac sie do pewnych sztuczek aby osiagnac rowne pasmo. Generalnie nie przeszkadza mi jakies podbicie na basie, bo ma to tez swoje odzwierciedlenie w innych parametrach, ktore daja ciekawe efekty. Jednak wolalbym aby ten glosnik mial cos okolo 0,4-0,45 qts.

Skomentuj

wątpię żeby tak bardzo obniżyło się Qts.

Skomentuj

No wlasnie. Czyli zostaje albo mala obudowa i duzy offset, albo duza obudowa i mniejszy offset. Ogolnie glosnik brzmi calkiem przyjemnie. Wg mnie lepiej od mniejszej 5 calowej beymy.

Skomentuj

jeśli zmieści się w podłogowej o objętości ok. 30 litrów to będzie w sam raz do zastosowań domowych.

Skomentuj

30 litrów netto dla 5 calowego głośnika to chyba jednak wyjdzie ciut duża skrzynka jak na 5 cali.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        30 litrów netto dla 5 calowego głośnika to chyba jednak wyjdzie ciut duża skrzynka jak na 5 cali.
                        Troche tu pomieszalismy z arwasem, ale chodzi o 6 calowa beyme 6b30p, ktora ma dosc koslawe parametry, narzucajace spore obudowy. Natomiast mniejsza 5 calowa 5mp60n spokojnie miesci sie w typowych pojemnosciach kilku-kilkunastu litrow.

Skomentuj

Dokładnie dyskusja dotyczyła Beymy 6B30P 6,5" i 30 litrowej obudowy TL

Natomiast Beyma 5MP60N - 5" stwarza wręcz odwrotne problemy z powodu niskiej dobroci i próba wyciśnięcia niskiego odtwarzania przynajmniej od tych 50Hz w obudowie BR do 10 litrów powoduje powstanie "siodła" na charakterystyce spl. Mozliwe4 że dałoby się wyższe pasmo "przyklepać" jakąś pułapka rlc albo są jakieś układy zwrotnic zapewniające bardzo łagodne opadanie charakterystyki.

Natomiast Monacor SPH-5M nie ma stwarza takich problemów - nawet wręcz przeciwnie, jest w stanie pracować w dość dużych obudowach. W jego przypadku również można pomyśleć o dodaniu magnesu.
                          Tylko że głośnik jest nieznany w kręgach Polskich hobbystów i nie spotkałem żadnych propozycji z naszego rynku. Mało kto miał z nim styczność.

Skomentuj

Czaruję...
                          X