Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szeokopasmowiec na SEAS FA22RCZ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szeokopasmowiec na SEAS FA22RCZ

Witam.

W oczekiwaniu na docelowe 3-Way postanowiłem wystrugać coś sobie na szerokopasmowcu SEASa FF22RCZ. Ze względu na fakt, iż jestem w kwestii zwrotnic laikiem postanowiłem, że nie będę się bawił z tym głośnikiem w rozbudowaną korektę brzmienia zwrotnicą (zresztą po części przeczy to idei reprodukcji jaką oferuje szerokopasmowiec, uwględniając świadomie zalety ale i wady takiego rozwiązania) a jednie pozostanę na opcji dwóch elementów tłumienia góry, zgodnie z zaleceniami samego producenta a podanymi w specyfikacji głośnika a także eksperymentach z pochyleniem obudowy.
    Natomiast przy samym już początku projektowania obudowy doszedłem do banalnego problemu wyboru obudowy pod głośnik. Brzmienia OZ nie lubię. TL rozważałem ale to jazda dla fachowców, do tego chcących się dłużej pobawić w eksperymentowanie z wytłumieniem tunelu. Poszedłem więc trochę na łatwiznę i postanowiłem zrobic obudowę BR z otworem szczelinowym. I tu natknąłem się na babol, bo stosując się do zaleceń producenta - obudowa 70 litrów, strojenie na 33 Hz - wychodzi mi z liczenia wg wzorów jakiś duży i przekrój i długość tunelu BR.
    Czy ktoś mógłby generalnie powiedzieć ile wypada przy takich zaleceniach przekrój i długość tunelu ?

Pozdrawiam

Pakuj go do openbaffle . Szkoda glosnika do standardowej obudowy.

Skomentuj

Szczerze mówiąc z OB zetknąłem się 2 razy w życiu i to na jakichś tłocznych wystawach i nie porwały mnie. Poza tym w moim pokoju (37 mkw + wnęki na holl i jadalnię), gdzie miało by to grać w OB, z jednego głośnika 22-cm raczej pełnego pasma by nie było. Ale nie znam się i może piszę o stereotypach a nie realiach.
      Co do pytania zadanego o przekrój i długość tunelu BR już się wyjaśniło. Popieprzyłem liczenie wg wzoru i wyszły mi knoty. Po wstawieniu tego w program kalkulacyjny wychodzi mi Fi koło 7 cm i długość 14.

Pozdrawiam

Skomentuj

Cześć
        Również jestem zainteresowany FA22RCZ Seasa.
        Mało popularny głośnik. Trudno więc posłuchać jego brzmienia.
        Czy ktoś z kolegów ma może jakieś doświadczenia z tym głośnikiem ?
        Zeneca-czy udało Ci się zrealizować projekt z FA22RCZ ?

Skomentuj

Czaruję...
        X