Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o weryfikację projektu subwoofera na STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To mój pierwszy post więc grzecznie mówię: dzień dobry ;-)
    i przechodzę do konkretów:

Proszę o weryfikację projektu suba na 2 głośnikach STX: W.STX.12.2.150.8.F.S.MC

- 2 głośniki w konfiguracji isobaric
    - obudowa zamknięta o objętości 90L
    - sub do różnej muzyki - od progresywnego rocka lat 70, przez NR i lata 80-te, jazz, skandynawski metal i nieco poważnej.
    - do nagłośnienia salon 50m^2
    - sub ma odciążyć, wysłużone już nieco, kolumny Visaton Couplet w najniższym paśmie.
    - na początku sub będzie napędzany starym stereofonicznym wzmacniaczem fishera - 2x100W
    - z WinISD wychodzą takie wykresy:

jeśli ten głośnik jest nieodpowiedni to proszę o polecenie czegoś do obudowy zamkniętej.

--
    pozdrawiam
    k.bychowski

Zamieszczone przez k.bychowski Zobacz posta
    - 2 głośniki w konfiguracji isobaric
    - obudowa zamknięta o objętości 90L
    Recommended enclosure: 50L Closed
    wiec dlaczego powiekszasz obudowe zamiast ja zmneijszac?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      wiec dlaczego powiekszasz obudowe zamiast ja zmneijszac?
      Bo

1. Mam taką budę - 90L (ale nie jestem do niej przywiązany - mogę ją zmniejszyć lub zrobić nową)
      2. Z wykresów WinISD wychodzi mi, że powiększenie obudowy spowoduje niższe zejście.
      3. Najbardziej liniowa charakterystyka (wg WinISD) będzie przy obudowie ok 500L - co oczywiście jest bez sensu - więc jakimś kompromisem jest obudowa ok 100L

Reasumując: powiększyłem obudowę aby uzyskać niższe F3 - ale poruszam się po omacku, nie wiem czy to dobre rozwiązanie - dlatego się pytam.

Skomentuj

2. Z wykresów WinISD wychodzi mi, że powiększenie obudowy spowoduje niższe zejście.
        Kosztem wytrzymałości mocowej i odpowiedzi impulsowej...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Kosztem wytrzymałości mocowej i odpowiedzi impulsowej...

Zielony - 2xSTX isobaric w obudowie 90L
          Czerwony - 2xSTX isobaric w obudowie 25L (czyli zalecana przez producenta 50L dla pojedyńczego)

Group delay:
          Zielony max - ok 9,2ms przy 36Hz; Czerwony max - ok. 8,2ms przy 60Hz
          więc chyba nie jest tak źle - tracę 1 ms ale zarazem przesuwam maximum na "mniej użyteczną" częstotliwość 36Hz
          Chyba, że źle to interpretuję?

Co do wytrzymałości mocowej - przyznaję się bez bicia, że nie bardzo wiem jak to policzyć - wpisałem jako parametry głośnika Xmax = 9 mm i Pe = 75W i dla obu powyższych przypadków wykres Maximum Power jest płaski (150W). Jakiekolwiek zafalowania pojawiają się dopiero przy obudowach powyżej 115L
          Last edited by k.bychowski; 11.12.2013, 09:56.

Skomentuj

1. Mam taką budę - 90L (ale nie jestem do niej przywiązany - mogę ją zmniejszyć lub zrobić nową)
            w takim razie wsadz tam 2 glosniki w klasycznym ukladzie

tez tak na poczatku mialem. raz sie skusilem i zrobilem za duza obudowe. w efekcie BASU NIE BYLO! :p

nie patrz tak slepo w te wykresy bo zaden ci nie powie jak to zagra

Skomentuj

A moglibyście mi polecić jakiś głośnik 30cm do OZ w okolicach 300 złociszy?
              Tak jak pisałem powyżej - tylko do muzyki, dla odciążenia Coupletów.
              Obudowa może być w miarę duża (100-150L).

Skomentuj

Czaruję...
              X