Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN20/60 - położenie cewki, wymiana bez demontażu resora dolnego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN20/60 - położenie cewki, wymiana bez demontażu resora dolnego.

Witam.

Mam 2 takie głośniczki po źle przeprowadzonej regeneracji, bo jacyś ... przysłali mi złe cewki (za wysokie uzwojenie), ori cewkę (z wysokością uzwojenia 11mm jeśli dobrze pamiętam), chyba da się jeszcze kupić, głośniki rozkleiłem bez większych zniszczeń (zawieszenie piankowe zeszło na nitro), etap jest taki, że został dolny resor, czy pójdzie jakoś ustawić cewkę bez jego demontażu? Chodzi mi o położenie względem nabiegunnika, który ma być po środku uzwojenia. Skoro resor jest przyklejony, to już sobie tego nie ustawię jak by go nie było (czyli zablokować w szczelinie na odpowiedniej wysokości i kleić resor do cewki), czy ktoś wie na jakiej wysokości cewka powinna stykać się z resorem?

Druga sprawa, zawieszenie jest piankowe, membrana papierowa, ale oczywiście zamiennik musiał być inaczej wyprofilowany, nie licząc masy membrany, która zapewne też jest inna, może to dodatkowo coś pogorszyć? Parametry pewnie się zmienią, więc generalnie mam zamiar ten złom pomierzyć przed dalszymi czynnościami, tylko pytanie czy warto?

Byłoby to do wspomagania monitorków na 14SCX, może zrobienia innych kolumn, albo sprzedania...

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
    (zawieszenie piankowe zeszło na nitro)
    od tego jest rozpuszczalnik ksylenowy

nie widze zadnego problemu - odklej dolny resor i po sprawie
    zmierzysz, skleisz, ustawisz i po problemie

nawet jak nie chcesz odklejac to zmierz odleglosc resor-nabiegunnik i wymierz ile jeszcze dodac

Skomentuj

Dzięki za poradę, może spróbuję, tylko nie wiem czy warto i co z tym zrobić, bo do BR raczej się nie nadają...

Skomentuj

Czaruję...
      X