Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton Audio RSS265HF-4 10 czy Scan-Speak 23W/4557T02 Revelator

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dayton Audio RSS265HF-4 10 czy Scan-Speak 23W/4557T02 Revelator

Witam

mam zamiar zbudować mały głośnik basowy (wybór padł na obudowę zamkniętą jak najmniejszą w miarę rozsądku) do pokoju około 17m2 który ma posłużyć przede wszystkim do słuchania muzyki(cały przekrój muzyki bez metalu itp. w dużej dupstep i elektroniczna).
    Napęd to panel Irka 300 .

Wiem że Daytona w muzyce sobie dobrze radzi i można go wsadzić do 30 litrów (na forach diy nie widziałem niezadowolonych z tego typu rozwiązania) koszt około 700zł za głośnik

przeglądając strony internetowe natrafiłem na Scan-Speak 23W/4557T02 Revelator który kosztował by z przesyłką około 1050zł.

Czy jest sens dołożyć 50% ceny Daytony do Revelator-a?
    Czy ktoś słyszał te dwa głośniki i jest w stanie powiedzieć czy różnica w cenie przełoży się na różnice w dźwięku czy bym dopłacił za markę?
    Przeglądając charakterystykę odpowiedzi częstotliwościowej widać różnice ale charakterystyki to nie wszystko.

Jak dubstep to potrzebny ci prawdziwy subniskotonowiec. Peerless XLS10 (http://www.loudspeakershop.eu/glosni...52-p-1195.html) w 30 litrowej budzie BR. Problem długiego tunelu potrzebnego do zestrojenia XLSa na 22Hz rozwiążesz za pomocą wyciągnięcia tunelu (W postaci bass reflexu szczelinego) poza litraż obudowy i pociągnięcia go w wzdłuż tylnej i dolnej ścianki subwoofera. Jak masz więcej pytań to zapraszam na PW. Moje "mistrzowskie" szkice w paincie na pewno ci pomogą

Skomentuj

Eminence lab 12

Skomentuj

Z tego co kojarzę to Peerless XLS10 jest lepszy do kina bo bardziej muli ja szukam czegoś szybszego i uniwersalnego. Cenowo Eminence lab 12 wychodzi pomiędzy Daytoną a Revelatorem i mozna wykorzystać obudowie o podobnej objętości. Pytanie jak się przekłada zwiększająca się cena między głośnikami na dźwięk i czy warto dołożyć do droższych głośników?

Coś mnie kusi aby zbudować mała skrzynkę z Revelatorem i podzielić się na forum pomiarami i subiektywnymi odczuciami.

Widzę że nikt nie miał okazji posłuchać jak gra ten głośnik.

Skomentuj

Nie ma takiego czegoś jak głośnik do kina czy do muzyki . Są Głośniki nisko schodzące i grupa, która tego nie potrafi. Ten revelator 8 calowy za 1000zl się nie opłaca. Wersja 10 calowa juz bardziej. A też tysiaka kosztuje - Scan-Speak 26W/8861T00 Revelator

Ps: na audiodrivers.eu znajdziesz ten głośnik za tysiaka.
          Last edited by gooralesko; 12.12.2013, 22:00.

Skomentuj

W karcie http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/23w-4557t02.pdf podają częstotliwość rezonansową 21Hz a na wykresie pik jest w okolicy 29 Hz czy da się jakoś wyjaśnić tą rozbieżność w danych katalogowych ?

Skomentuj

Ja mam Daytona bo sam się połasiłem, skuszony super opiniami w necie. Fajnie mruczy i do uzupełniania małych podstawek jest spoko ale dynamiki to on nie ma, przynajmniej w moim pomieszczeniu. Ja już nigdy nie kupię drogiego sprzętu bez odsłuchu bo naprawdę preferencje są różne i opinie na forach można traktować tylko do wyboru potencjalnych kandydatów. Pożycz od kogoś sprzęt, nawet za kaucją bo naprawdę szkoda się zawieść. No i rzecz najważniejsza to akustyka pomieszczenia.
              Świetnym przykładem były małe zestawy podstawkowe na AS, które niejednokrotnie miażdżyły drogie i przewymiarowane sprzęty.
              Szkoda, że nie jesteś z Warszawy to pożyczyłbym głośnik.

Skomentuj

Czaruję...
              X