Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY, coś zbliżonego do Dali Zensor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze DIY, coś zbliżonego do Dali Zensor

Panowie przeglądam forum i od świąt chce zacząć budować swoją konstrukcję.

Byłem na odsłuchu ostatnio i zainspirowała mnie sytuacja, że cena kolumn jest nie adekwatna do tego co oferują, nie wspomnę, że żadne mnie nie zachwyciły i lepiej wspominam używki choćby kef iq70 z allegro niż nowe twory.

Cel:
    Kolumny, które chce zrobić to podłogówki do salonu 24m^2 łączonego z kuchnią. Wzmacniacz Cambridge Audio 640v2. Zależy mi by głośniki nie gubiły się w dynamicznych utworach. Miały piękną średnicę ale i dobry wykop. Bass reflex z przodu.

Co zrobiłem?:

Przyjrzałem się projektom STX-300, ale nie wiem czy mi by nie wystarczyła podobna kolumna na 2 głośnikach jednak, bo przeros głośności nie jest mi potrzebny, wiem, że i małe kolumny wprawić w dźwięk nie jest duży problem, a ogłuchnąć nie chce.

Budżet:

Jaką celuję to okolice 1000zł, za części, mdf itd po za kosztami.

Problemy:

Nie bardzo orientuje się w waszej terminologii jeszcze typu TL itd co często się przejawia przy konstrukcjach na STX, że ktoś zrobił TL czy jakoś tak. Możecie się śmiać, ja po prostu nie wiem o co chodzi.

Taki "blocking point", to to że chciałbym wykończenie na połysk coś jak high gloss, widziałem, że są takie płyty mdf ale chyba nie tędy droga? Może lepiej po prostu to czymś po tem okleić tutaj kolega jeden od was takie coś dokonał, aczkolwiek pewnie nie mój poziom jeszcze. Nie wspomnę, że białe były by cudowane, ale to raczej nie wiadomo jak wykonać póki co dla mnie, szukałem czegoś na forum ale nie znalazłem.

Reasumując:

1. Czy konstrukcja STX model niższy od STX-300 2 drożny, podłogowy jest obecnie best buy?

2. Mogę dostać rady jak uzyskać efekt high gloss?

3. Czy istnieją jakieś głośniki o takim kolorze jak ma dali Zensor i są sensowne?

3. Bardzo zależy ci na kolorze, czy wystarczyłyby takie co rownież mają dodatek wlókno drzewne- np. seas http://www.seas.no/index.php?option=...111&Itemid=133
    2. To trochę wyższa szkoła jazdy jeśli chodzi o lakierowanie/ zawsze można spróbować pędzlem czy wałkiem jak nie masz dostępu do sprzętu lakierniczego tu przykład http://www.youtube.com/watch?v=M27R7MqV2yI albo tu http://www.youtube.com/watch?v=TVKL77iZaTA , a jak nie to okleina samoprzylepna z wysokim połyskiem. Jeśli jednak chcesz próbować z lakierowaniem to na głównej stronie jest poradnik.
    Last edited by ruffpl; 13.12.2013, 16:05.

Skomentuj

1. Bardziej chodzilo o kolor, a czy te glosniki co podales maja jakis juz gotowy projekt?

Skomentuj

Zamieszczone przez lisciuu Zobacz posta
        Cel:
        Kolumny, które chce zrobić to podłogówki do salonu 24m^2 łączonego z kuchnią.
        Przyjrzałem się projektom STX-300, ale nie wiem czy mi by nie wystarczyła podobna kolumna na 2 głośnikach jednak, bo przeros głośności nie jest mi potrzebny, wiem, że i małe kolumny wprawić w dźwięk nie jest duży problem, a ogłuchnąć nie chce.
        A dlaczego miał byś od razu ogłuchnąć? :)
        Robiąc FX-300 niż MX-140 będziesz miał po prostu kolumny z lepszym basem (i ogólnie lepiej zagrają, Paweł S. je porównywał, ja słyszałem tylko FX-300 i 3SM).
        Do 24m* będzie z zapasem.

a czy te glosniki co podales maja jakis juz gotowy projekt?
        http://www.stx.pl/fx-300-diy.html

http://www.stx.pl/mx-140-diy.html

...i mnóstwo kopi na forum.

Skomentuj

A kolega tu był?
          http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty
          http://diyaudio.pl/showthread.php/21...ojekt-by-dabyl
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wybaczcie Panowie ja nie znam tak tych głośników z nazw dobrze i mi się to myli wszystko.

Czy wklejenie tego drugiego tematu to sugestia za co warto się wziąć?

Widziałem tam tematy powierzchownie je przejrzałem.

Skomentuj

Drugi link to ta TLka dabyla na 18 AWX, czyli na tym co jest FX-300 i MX-140. I tam są różne zwrotki z różnymi wysokotonówkami:)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Bierz za pól ceny i buduj TLkę http://allegro.pl/stx-i3787986229.html

Skomentuj

One są 4 ohmowe.

Skomentuj

Ale to 4R, do tego nie ma zwrotek :/

Skomentuj

Nie na temat...
                      sorki nie zauważyłem kłade dzieciaki spać i mam je na głowie

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Ale to 4R, do tego nie ma zwrotek :/
                        A w czym są gorsze, że tak odbiegne 4r ? że nie ma do nich zwrotek?

Ja wezmę się jednak za tą waszą TLke, obawiam sięteraz tylko tego czy mogę sćiąć ten projekt w formie trapeza zachowując tą samoą objętość czy nie i ten łuk w środku, czy nie ?

Skomentuj

To nie chodzi o to czy sa gorsze czy nie tylko czy pod nie jest projekt zwrotnicy. Wymiary tunelu powinny byc zachowane chyba ze chcesz inne granie, inna koncepcje. Pozatym glosniki sie delikatnie roznia parametrami.

Skomentuj

To mam ostatnie pytania:

1. Czy zmieniając kształ kolumn ale zachowując te proporcje co są nic nie schrzanie? Chce podstawe trapeza za pewne użyć.

2. Jak zrobić fortepianowe wykończenie ? na płytach mdf najprostszą drogą, nie wspomnę, że wolałbym biały high gloss, ale jest raczej nie do wykonania.

Skomentuj

laminat ?

Skomentuj

2. Jak zrobić fortepianowe wykończenie ? na płytach mdf najprostszą drogą,
                                Nie ma takiej, chyba że zawieść do lakiernika.

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post o 12:20 ----------

nie wspomnę, że wolałbym biały high gloss, ale jest raczej nie do wykonania.
                                Jeśli już, biały jest łatwiejszy niż czarny

Skomentuj

Z laminetem jest pewien problem. Widoczne są łączenia i tak na czarnym są one prawie nie widoczne a na białym będą brązowe kreski grubosci około 0.6mm. Chyba że zastosujesz laminat super bialy , który jest biały na wskroś ale jest minimum dwa razy droższy od standardowego.

Skomentuj

Laminat macie na myśli gotowy kupiony z takim wykonaniem?

Ja czytałem, że frezowanie przy łączeniach pozwala tego uniknąć, przynajmniej coś o tym mówią na forum stolarskim.

Skomentuj

Głośniki z Allegro sprzedalem. Będą grały z Usher'ami. A zwrotnice i tak trzeba by robić od początku.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X