Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SEAS H1208-08 L22RN4X/P do TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SEAS H1208-08 L22RN4X/P do TL

Witam. Czy głosnik SEAS H1208-08 L22RN4X/P do TL'ki nada się? czy ktoś może robił już taki projekt?
    NA innym forum znalazłem projekt 3 drożnych kolumn składający się z następujących głośników

Seas 27TBFC/G

FONUTEK FW146

SEAS H1208-08 L22RN4X/P

lecz były w B-R , a ciekaw jestem jak wypadły by w kombinacji TL.

http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post322252
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

AGD czy mógłbyś zarzucić linkiem do tego projektu?:)

Skomentuj

Oo a ja projektuje juz od ponad roku l22 w br, fw146 i 9950:) podaj projekt sobie porownam:)

Skomentuj

:) Witam w klubie. Ja na wiosne biorę się za TLki na seasach w tym, że mam 4 szt, które czekają w kartonach. Chciałbym je dać jako aktywne doły po 2 szt na kolumnę. Wolę aby kolumna byla długa a nie szeroka i myślałem o tym aby w każdej kolumnie jeden byl w TLce a drugi w BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
            i myślałem o tym aby w każdej kolumnie jeden byl w TLce a drugi w BR.
            Jakieś konkretniejsze uzasadnienie?

Skomentuj

Między innymi to zachować jak najmniejszą obudowę. Po drugie to zastanawiam się czy nie było by też plusem takie zastosowanie dwóch rodzajów obudowy aby wykorzystać potencjał jednej i drugiej (nigdy nie slyszalem jeszcze TLki). Co o tym myślicie?

Skomentuj

czy nie było by też plusem takie zastosowanie dwóch rodzajów obudowy aby wykorzystać potencjał jednej i drugiej (nigdy nie slyszalem jeszcze TLki). Co o tym myślicie?
                Co z tego że w pewnych aspektach mogłoby tak być, np w zakresie 30-80Hz jak zaraz powyżej zostaną Ci jeszcze większe problemy przy dwóch głośnikach w różnych obudowach...? :) Ja takiego sensu nie widzę, bo jak dojdzie aplikowanie tego na zwrotnicy to dopiero zacznie się rzeźba :)

Skomentuj

Dlatego wolę zapytać :) czy ktoś już tak eksperymentował. Ogolnie byłyby one aktywne, cięte do 120~ 150hz a na tym usadzone monitory/ coś takiego jak np wersja aktywnych phonarów http://www.phonar.de/englisch/credo_...ce_e_black.php
                  Last edited by ruffpl; 20.12.2013, 12:14.

Skomentuj

To juz lepiej jeden w OZ, a drugi w TL.

Skomentuj

Nie na temat...
                      2 głośniki 9 calowe w TLce to niezła landara http://vonschweikertaudio.com/wp-con.../08/vr-5-b.jpg http://www.senseofmusic.nl/images/pr.../53_1484_1.jpg muszę o tym pomyśleć jak to ogarnąć :)/ szkoda, że moje nie mają tych złotych "czubków".

---------- Post dodany o 13:58 ---------- Poprzedni post o 13:56 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      hmmm.... czeka mnie fajna zabawa i testy na wiosnę....już nie mogę się doczekać :)

Skomentuj

Zgadzam się, z BR to nie ma większego sensu. Natomiast TL + OZ testowałem. Założenie było takie, żeby TL była strojona nisko, a OZ dodawała trochę "suchego" brzmienia. Brzmiało ciekawie (chociaż bez dedykowanej zwrotnicy), ale z uwagi na to, że trudno mi to upchnąć do jednej sensownej obudowy, projekt zarzuciłem.

Skomentuj

Moge tylko dodac, ze w dosc czestych przypadkach nie warto sugerowac sie obliczeniami tuneli. Bardzo duze znaczenie ma jego ksztalt, bo jesli chcemy korzystac ze specyficznego dzialania gabki, to nie ma co sie upierac na stare prawidla. Dlatego TL wcale nie musi byc duza nawet przy takich dosc duzych glosnikach. Aby wyciagnac jak najwiecej trzeba stosowac jak najprostszy tunel, najlepiej z jedna przegroda, do tego tylko gabka. Niestety to wymaga prob i sporej zabawy, bo program nam nie powie jak zadziala gabka. Oczywiscie najwiecej zalezy od parametrow glosnika, bo to one dyktuja mozliwosci w danym tunelu.

Skomentuj

takie coś było by ciekawe przy konstrukcji 4 drożnej.
                            dolny głośnik w TL zajmuje się basem ,
                            w górny w małym OZ niższą średnicę 200-800Hz
                            Idealne do kopułowego średniaka :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              takie coś było by ciekawe przy konstrukcji 4 drożnej.
                              dolny głośnik w TL zajmuje się basem ,
                              w górny w małym OZ niższą średnicę 200-800Hz
                              Idealne do kopułowego średniaka
                              Dokladnie tak, ale przy pasywnej zwrotnicy trudne i kosztowne. :/ choci gorny bas w oz, moglby pracowac bez odciecia niskiego basu, mala oz powinna zapewnic duza wytrzymalosc.

Skomentuj

Aby wyciagnac jak najwiecej trzeba stosowac jak najprostszy tunel, najlepiej z jedna przegroda, do tego tylko gabka.
                                Płaska wystarczy, czy piramidka? Mam materace takie jak te http://img13.tablica.pl/images_tabli...rdy-krakow.jpg
                                ktore zajmują mi miejsce w piwnicy więc mogłbym je wykorzystać do tunelu/ dół by się zcięło aby nie była za gruba.
                                Last edited by ruffpl; 20.12.2013, 15:10.

Skomentuj

Płaska wystarczy, czy piramidka?
                                  Obie sie nadaja.

Mam materace takie jak te http://img13.tablica.pl/images_tabli...rdy-krakow.jpg
                                  ktore zajmują mi miejsce w piwnicy więc mogłbym je wykorzystać do tunelu/ dół by się zcięło aby nie była za gruba.
                                  Mozna sprobowac, ale te gabki z materacy maja zazwyczaj gesta strukture. Pianki sa bardzo rozne i beda sie przez to roznie zachowywac. Trzeba po prostu to samemu sprawdzic.

Co do samej obudowy, to ja od pewnego czasu stosuje pewny schemat przy projektowaniu obudowy. Najpierw oceniam wizualnie na jak duze obudowy moge sobie pozwolic. Jesli sa to monitory, to wiadomo ze po przekroczeniu pewnych proporcji wygladaja dziwnie i nieatrakcyjnie wizualnie. Jak sie robi dla siebie do domu, to mozna zrobic co dusza pragnie, ale jesli cos ma byc dla ludzi, czy to do sprzedania czy skopiowania, to warto pomyslec wczesniej nad proporcjami, wymiarami jakich sie trzymac.

Nastepnie oceniam w jakich warunkach kolumna mialaby grac i na jakich glosnikach. Od tego zalezy czy tunel znajdzie sie z tylu, z przodu, czy na gornej sciance. Dopiero pozniej probuje zaprojektowac taki tunel, ktory sie tam zmiesci. Dalej wstepne tlumienie gabka i pomiary efektow.

Wczesniej najlepiej zwizualizowac sobie w programie 3d jak to ma wygladac.

Czyli tak naprawde jest tu wiele kompromisow, na ktore trzeba isc, poniewaz aspekt wizualny tez ma duze znaczenie. Doskonale kolumny to takie, ktore dobrze wypadaja w pomiarach, dobrze graja i ladnie wygladaja. W przypadku diy bywa z tym roznie :)

Skomentuj

Dzięki za porady :thumbup:. Gdzie mógłbym znaleźć jakąś lekturę (podstawy) na temat konstruowania TL (temat na forum jest nieźle dlugi a tutoriala nigdzie nie znalazłem)? Jakim programem/ sprzętem musialbym się zaopatrzyć do pomiarów (potrzebne jest budowanie jiga itp, czy wystarczy karta, wkladka mikrofonowa i jakiś soft)?

Skomentuj

Dlatego wolę zapytać :) czy ktoś już tak eksperymentował. Ogolnie byłyby one aktywne, cięte do 120~ 150hz a na tym usadzone monitory/ coś takiego jak np wersja aktywnych phonarów http://www.phonar.de/englisch/credo_...ce_e_black.php
                                      A co by było gdyby dwa te seasy pracowały w jednym tunelu TL :). Na samą myśl robi mi się ciepło.. Co ty na to Pogromca mitów? Na pewno dwa razy dłuższy tunel, tak?

Skomentuj

Zamieszczone przez AGD Zobacz posta
                                        Na pewno dwa razy dłuższy tunel, tak?
                                        Nie, dłuższy raczej nie będzie, na pewno będzie większy objętościowo :)
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X