Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bohlender Graebener , BG NEO 3, NEO 8 czy ktoś to zna? Słyszał?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bohlender Graebener , BG NEO 3, NEO 8 czy ktoś to zna? Słyszał?

Zaciekawiły mnie te głośniki, chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś je słyszał? Zna? Z jakiś projektów do domu.
    Uprzedzając pytania planowane wykorzystanie to Car Audio a nie HA, mam ochotę spróbować z jasno grającymi przetwornikami.

3-ke ma ktos u nas
    Ja nie miałem okazji poznać

Tez sie nimi interesowalem ostatnio
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Miał pharoh, jednak projekt umarł... :)
      http://diyaudio.pl/showthread.php/15...ener-Neo3-PDRW

tutaj coś z ha.
      http://najlepszeodtwarzacze.pl/page52.php

szukajka na diy taka sama lipa jak na sca, czyli w zasadzie nie istnieje... Dopiero wujek google dał odp.

Mnie zaś mocno interesuje średniak neo 8 i neo 10, czy jednak wytrzymuje niski podział (jak najniższy najlepiej okolice 300-400 hz), bo dane na zachodzie są sprzeczne, jedni piszą ,że tak inni ,że nie bardzo i ciekawi na ile by się zdegradował dźwięk przy graniu z odbicia z szyby.

Zaś gość, który się bawił w aucie z neo, najpierw zaczął od tandemu neo 10 i neo 3 (neo 10 to już kobyła a ci wariaci to wstawili w słupek :thumbsup:) a skończył na mniejszym neo 8 i dodał do niego to:
      http://www.aurumcantus.com/aurumcant...ction_2560.htm
      twierdzi ,że lepszy tw niż neo 3

Skomentuj

Zamieszczone przez S-line Zobacz posta
        Miał pharoh, jednak projekt umarł...
        Nie umarł. Grało to bardzo fajnie z tym zaphem, ale góra specyficzna i nie każdemu może pasować.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          ale góra specyficzna i nie każdemu może pasować.
          A coś więcej? Spotkałem się z opiniami ,że chłodno, detaliczne ale i jedwabiście, nie męcząco dla uszu? Czy to by się zgadzało?
          Z tego co przeglądałem pracę pharoh'a więcej problemu sprawił mu Zaph niż neo i to z tym najwięcej walczył a nie jakimiś niespodziankami ze strony tw.
          Nie wiem czy w końcu udało się wyeliminować to rozdarcie na średnicy?

W mojej głowie zrodził się pomysł na wykonanie 3 dróg na magnetostatach na tw/mid i nisko ciętym illuminatorze ( scena się utrzyma na górze, i można sobie pozwolić na dosadniejsze operowanie dołem, co akurat prywatnie lubię, bez tendencji do jej opadania).
          Last edited by S-line; 21.12.2013, 12:50.

Skomentuj

A coś więcej?
            Nie bardzo, bo każdy odbiera go po prostu inaczej.

Skomentuj

Mnie zaś mocno interesuje średniak neo 8 i neo 10, czy jednak wytrzymuje niski podział (jak najniższy najlepiej okolice 300-400 hz),
              Według pomiarów zaph-a powinien bez problemu chodzić :)

Skomentuj

Mnie zaś mocno interesuje średniak neo 8 i neo 10, czy jednak wytrzymuje niski podział (jak najniższy najlepiej okolice 300-400 hz), bo dane na zachodzie są sprzeczne, jedni piszą ,że tak inni ,że nie bardzo i ciekawi na ile by się zdegradował dźwięk przy graniu z odbicia z szyby.
                Zapomnij o podziale 400Hz dla Neo8.

http://www.aurumcantus.com/aurumcant...ction_2560.htm
                twierdzi ,że lepszy tw niż neo 3
                A te porownanie to troche nie na miejscu, bo AC jest 3x drozszy

---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post o 14:45 ----------

Miał pharoh, jednak projekt umarł...
                Nie umarl, a zostal zakonczony. Powstala jeszcze lepsza wersja na zwrotnicy szeregowej ale nie chcialo mi sie juz jej publikowac.
                A coś więcej? Spotkałem się z opiniami ,że chłodno, detaliczne ale i jedwabiście, nie męcząco dla uszu?
                Z jedwabistoscia to raczej niewiele mial wpsolnego. I uzylbym pojecia niedrazniaca, niz niemeczaca.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Według pomiarów zaph-a powinien bez problemu chodzić
                  Gdyby poszedł bez niespodzianek w zakresie 300-5/6 kilo byłoby kapitalnie... chciałbym uciec z podziałem poza zakres średnicy w zasadzie w całym jej paśmie. Idealnie od 200 ale chyba folijka by się zwinęła w rulon :biggrin:

Skomentuj

neo 10 oczywiście miałem na myśli :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                      A te porownanie to troche nie na miejscu, bo AC jest 3x drozszy
                      A to akurat, nie gra aż takiej roli, chodzi o osiągnięcie pewnego efektu a nie liczenie każdej zł. Zresztą i tak cena jest w miarę przyjazna ok tysiaka za parę nowych jest do przełknięcia ( w używce pewnie jeszcze mniej).
                      Miałem już znacznie droższe przetworniki, ale klasyczne, znudziła mnie sztampa i chciałbym zrobić coś odrobinę innego.

A masz może jakąś ciekawą alternatywę w głowie na mid, jeśli chodzi o płaski głośnik dla neo? Chcę je dać na płasko w deskę i grające( z ukierunkowaniem wynikającym z odsłuchu) z odbicia.

Mam pierwotnie przeznaczony na to zestaw na revelatorach 18ka, 12ka i szpilka (zresztą to na tej mojej były ćwiczenia bojowe na spocie w Łodzi :) ), ale umyśliłem sobie zmianę koncepcji... Najwyżej polegnę i wywieszę białą flagę ogłaszając abdykację... :rolleyes:

---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post o 14:58 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      neo 10 oczywiście miałem na myśli
                      Także, myślałem właśnie o neo 10, skoro i tak mają pójść jako naleśniki grające z odbicia a nie jak kombinowali w Stanach w słupek(tutaj z racji gabarytów montowali je na płasko grające z naprawdę dużym odchyleniem od osi a podobno te głośniki są mocno kierunkowe, więc i wizualnie kicz i akustycznie pewnie także sporo tracili, no ale czego się spodziewać po hamburgerojadach? finezji w nich tyle co w ruskim czołgu), nie ogranicza już tak bardzo wielkość samego głośnika.
                      Więc Twoje info jest pocieszające.
                      Last edited by S-line; 21.12.2013, 14:06.

Skomentuj

ja mam neo3 połączone z etonem 7-360. chcę rozbudować system (domowy) do 5.1, i przy okazji zmienię wysokotonówki na najprawdopodobniej morela 338.
                        z tej okazji zastanawiam się czy je sprzedać, czy też zamontować w samochodzie.
                        generalnie głośniczki grają chłodno, szybko, lekko, mają dużo szczegółów , a przy tym przede wszystkim nie syczą! super brzmią na nich gitary akustyczne, słychać każde drgnięcie struny.
                        w testach u Zapha zjadły wszystkie wstęgi, co też dobrze o nich świadczy. http://zaphaudio.com/nondomes/ niestety bohlender po dobrych opiniach w necie zaszalał, i sukcesywnie podnosi ceny. np neo3 na początku kosztował 43$ + para frontów 13$, teraz sam głośnik kosztuje już 85$...
                        musisz jednak wiedzieć, że ten głośnik ma dość dużą kierunkowość, słuchać to w domu, trzeba głośniki skręcić w kierunku słuchacza. ale ma to też ten plus, że jest mniej odbić.
                        w samochodzie też będziesz musiał je dokładnie ustawić przed zamontowanie. pewnie na dole słupków, skierowane na kierowcę, a zaraz nad nimi neo8 czy 10. dla neo3 podział od 2,3kHz 2 rzędem można zrobić.
                        choć z odbiciem też można poeksperymentować. głośnik jest bardzo płaski, dzięki temu łatwo się nim manewruje i łatwiej go zabudować.
                        ja do auta wziąłbym neo8, bo 10tka jest już strasznie duża.
                        CSD jest ładne. producent podaje chykę amplitudową w konfiguracji dipola. po zabudowaniu tyłu zakres 200Hz-1kHz się podniesie, i powinno się go łatwo wyprostować filtrem. myślę że koło 500-600Hz podział się da zrobić. chyka zniekształceń rozwiałaby wątpliwości.
                        myślę że taki zestaw może nieżle zagrać, tym bardziej że większość pasma będzie odtwarzana nad kierownicą. przy podziale 600Hz masz długość fali 60cm , więc głośniki w nogach będą odtwarzać tylko zakres promieniowany w zasadzie bezkierunkowo.

Skomentuj

A jak wy chcecie 8-ke czy 10-ke tak nisko wyciąć?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            A jak wy chcecie 8-ke czy 10-ke tak nisko wyciąć?
                            Nie rozumiem pytania. Rozwiń.

---------- Post dodany o 01:45 ---------- Poprzedni post o 01:36 ----------

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                            musisz jednak wiedzieć, że ten głośnik ma dość dużą kierunkowość,
                            To także już doczytałem, ja bym to ujął dosadniej, nie mają dość dużej a makabrycznie wymagającą kierunkowość. :)

ja do auta wziąłbym neo8, bo 10tka jest już strasznie duża.
                            To wyjdzie w praniu kiedy sobie wytnę próbnie szablon i poprzykładam na deskę.

dla neo3 podział od 2,3kHz 2 rzędem można zrobić.
                            Tutaj wolałbym bardziej uciec w górę, wykorzystując lekkość grania neo na mid, ale to jak zwykle wychodzi w praniu , akustyka auta to nie dom czy odgroda, więc różne kwiatki mogą wyjść na odsłuchu i pomiarze, więc pewnie będzie trochę do posiedzenia. Na szczęście mam do dyspozycji zwrotnicę aktywną więc szum łan pyk i zmiany naniesione. Docelowo jednak chciałbym zrobić podział tw/mid pasywnie w biampie.
                            Last edited by S-line; 22.12.2013, 00:46.

Skomentuj

Nie rozumiem pytania. Rozwiń.
                              http://www.parts-express.com/pedocs/...ions-44311.pdf
                              O to

Nie widze tu podziału przy 300-400Hz czy nawet 500-600hz

Kolejna sprawa to to, ze ani 8 ani 10 nie nadaje sie do cięcia aktywnego
                              Last edited by lklukasz; 22.12.2013, 00:52.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie widze tu podziału przy 300-400Hz czy nawet 500-600hz
                                No to widocznie producent nie wie co sprzedaje, albo Ty się mylisz... :rolleyes:

"Your first speaker did a great job - in a BIG way. I understand your new concept. If you research the Infinity Beta - you can see their 3 way EMERM/EMIM/EMIT design. The ideal use for a single Neo10 with a small baffle would have a crossover point of 500 hz for average playing volumes, and 800 for playing loud. Consider the Infinity IRS and the bafffle sizes for their EMIMs to achieve 80hz. If you use a "length of sound wave calculator", it will tell you the baffle size where the sound wraps around and then cancels the output for 150hz it's 90", for 800 hz it's 17". No this is an over simplification and doesn't take into account all acoustic engineering factors of the driver to be spec'd. In your situation - your design will work much better with a midbass covering 80 to 500, and then go to the Neo 10. As for the "pole", there are resonance issues, vibration and time alignment problems. THe DEQX aside, it can only correct for one position - and with the pole - the time alignment would be different everywhere except for a sweet spot... Do check out the web for the Infinity Beta 4 way as a reference to your project. You're doing a similar thing with the exception of using a mid bass cone over their large bass panel. As for the NEO 10's reaching 150 hz - this is achieved by multiple units, cabinets or large baffles and other means. A single unit in a thin frame won't be able to do that. Keep in mind that if your -3db down point is 150hz, even at 24 db/oct crossover, it's still only -27 at 75hz. At 92 db efficiency, it would still see a substantial load from the amp at 65 hz and you would risk driver failure.

Bo ja tu jak byk widzę zalecany punkt podziału na 500 hz przy średnim poziomie odsłuchu i 800, do ostrego słuchania.

---------- Post dodany o 02:43 ---------- Poprzedni post o 02:37 ----------

Weż Łukasz pod uwagę to o czym wspomniał djrobo

CSD jest ładne. producent podaje chykę amplitudową w konfiguracji dipola. po zabudowaniu tyłu zakres 200Hz-1kHz się podniesie,
                                "Using a rear enclosure with the driver will dramatically boost the output from 300Hz to 1000Hz"

Pomiar jest robiony w dipolu, zaś zalecają obudowę ok 5 cm głęboką i wytłumioną. Wtedy trochę może się zmienić.

---------- Post dodany o 02:55 ---------- Poprzedni post o 02:43 ----------

Neo 10
                                Recommended LF crossover,
                                2nd order min, depends on a system max SPL
                                requirements and acoustic arrangement of
                                the transducers:
                                - home theater and hi-fi, (single driver) 250Hz-350 Hz
                                Last edited by S-line; 22.12.2013, 02:05.

Skomentuj

No moze i tak
                                  Ciekawy jestem co z tego wyjdzie

A co z kierunkowoscia tych głośników?
                                  Co bedzie w przypaku takie zastosowania go jak ty chcesz zrobic?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No moze i tak
                                    Ciekawy jestem co z tego wyjdzie
                                    To luźna dyskusja, nie napaliłem się na to jak szczerbaty na suchary, jeśli ma szanse powodzenia to można spróbować, ale staram się zebrać opinie bardziej doświadczonych osób, na sca , zaraz by się rozhejtowało towarzystwo, tutaj jak widzę, poziom jest bardziej merytoryczny co pozawala na spokojnie przedyskutować wszelkie za i przeciw przy nowym pomyśle na projekt.

A co z kierunkowością tych głośników?
                                    Z tw to najmniejszy problem można je zaaplikować tak aby były w odpowiedniej pozycji do słuchacza. Co do mid nie mam zielonego pojęcia jak to się zachowa. Czy ich silna kierunkowość to będzie wada czy zaleta w tym przypadku ,że wyemitują falę prosto w szybę i po odbiciu od niej dźwięk dotrze do słuchacza, bez kotłowania się z falami odbitymi z innych powierzchni czy szyb bocznych.
                                    Owszem jak wiesz są auta, które tak grają, jednak dla mnie to kompletne novum, nie wiem czego się spodziewać, np w aspekcie spadku skuteczności głośnika przy takiej aplikacji, czy sporo ucieka na dynamice, ilości informacji. Dlatego tutaj jestem, wysłuchać opinii mądrzejszych osób. :)

---------- Post dodany o 14:35 ---------- Poprzedni post o 14:23 ----------

Jak widać za wodą bawią się w stosowanie BG, rzadko bo rzadko ale jednak...
                                    Neo3 http://www.youtube.com/watch?v=FmqUbo7LowA
                                    Neo8 http://www.youtube.com/watch?v=PUnqbLAaZfc
                                    http://www.youtube.com/watch?v=Lo5y0chCE_k

Skomentuj

Czaruję...
                                    X