Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutowanie przewodów do głośników- można czy nie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lutowanie przewodów do głośników- można czy nie?

Witam
    Kupiłem ostatni głośniki wysokotonowe SS d3004/602000. Moje pytanie brzmi: czy mogę przylutować przewody bezpośrednio do blaszek przy głośniku, czy muszę użyć złączek? Chodzi mi tylko o aspekt bezpieczeństwa. Czy nie przypalę przez przypadek cewki głośnika?
    Pozdrawiam

To zalezy czy umiesz lutowac
    Ja zawsze lutuje takie połączenia i uważam, ze tak powinno sie robic

Prawidłowa nazwa blaszki to terminal

Pasywnie czy aktywnie bedziesz go ciał?
    Last edited by lklukasz; 22.12.2013, 09:19.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na próbę w domu aktywnie (mam wolny wzmacniacz z auta z aktywką na pokładzie). W aucie docelowo pasywka. Pomiary w HolmImpulse ogarnąłem (nie są super dokładne może, ale do uszycia zwrotki wystarczy. Resztę i tak robię na słuch) :)
      Lutować umiem, ale znalazłem właśnie konektorki, więc podłącze je narazie konektorami.
      Co do cięć - jakieś wskazówki ? Ty chyba tez "przerabiałeś" ten głośnik?
      Last edited by kaka22; 22.12.2013, 09:49.

Skomentuj

Tego akurat nie ale kilka innych

Dla cięcia pasywnego musisz dołożyć korektor impedancji
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A tego nie wiedziałem. Impedancja rośnie dopiero od 1kHz. Myślałem, że to nie ma znaczenia przy cięciu ok 2,7 - 3 kHz

Skomentuj

Tamto zostaw w spokoju
            Mówię o piki impedancji
            Zobacz jak mocno odbija sie na charakterystyce
            Jak bedziesz robił niski podział łagodnym rzedem na bank bedzie przeszkadzał
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jestem po pierwszym odsłuchu (niestety tylko jednego) Scana. W domu miałem tylko Visatona W100S w obudowie BR. Sygnał z kompa (nie mam chwilowo żadnego przedwzmacniacza), wzmacniacz Audison VRZ 4.400 ze zwrotką aktywną. TW cięte na ok 2,7 Khz, woofery ok 2 kHz. No i... Jestem pod wrażeniem, jak ten głośnik gra na szybkiej wrzucie. Jest szczegółowy, nie zlelpia ze sobą wszystkiego, no i jak dla mnie nie gra wcale ostro :) Nie jest to morelowe ciepełko, ale nie o to mi chodziło. Jest szczegółowo, przejrzyście i nic nie razi. Gra dopiero ok 45 minut i gra coraz lepiej Aż nie mogę się doczekać montażu w aucie pod PPI,który górę ma wieeele lepszą niż ten Audison

Skomentuj

Czaruję...
              X