Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o konsultację.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o konsultację.

Witam,

zwracam się z uprzejmą prośbą o konsultację odnośnie prawidłowości symulowanej zwrotnicy do FW146+ceramik STX. Pomierzone głośniki wyglądają tak:

GDWK nie jest zbyt głośny. SKleciłem coś takiego:

Symulowana charakterystyka:

Faza:

Filtrowanie:

Impedancji nie pokażę, ponieważ właśnie przed chwilą straciłem projekt w SLPCad i muszę wszystko wklepać od nowa...
    Bardzo proszę o ocenę i ewentualne sugestie.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Osobiscie bym celowal w mniejsza kompensacje BS.
    Czy masz jakies elementy rlc, zeby sobie zlozyc zwrotnice i przesluchac?

Skomentuj

Właśnie w tym leży problem, że niestety nie. Jaką orientacyjną wartość indukcyjności sugerujesz ?

Impedancja mi się osobiście niezbyt podoba:

Jest to dopuszczalne? Jak inaczej zamiast RL utemperować górę GDWK ?

---------- Post dodany o 19:47 ---------- Poprzedni post o 18:18 ----------

A może tak z cewką 1,4 mH:

Tylko co zrobić z górnym skarajem pasma? Jest w nim czasami coś drażniącego. A może się mylę i FW syfi w aktualnej zwrotnicy 1.1 mH + 3,9 uF ? muszę ich posłuchać osobno. Ale to raczej coś bardzo wysoko.
      Last edited by Jacek Zieliński; 23.12.2013, 17:35.

Skomentuj

Można gdybać a trzeba posłuchać, kolega się bierze za tworzenie zwrotnic więc i zestaw elementów RLC się przydałby - ja większość swoich elementów zestawu w STX kupiłem.

Skomentuj

No nie całe 30dB różnicy przy rezonansie membrany to kiepsko. Zresztą widać, że przy 10kHz wykres sumy jest ciut wyżej niż wykres tweetera, czyli rezonans tam wpływa.
          Na duży pik impedancji w miejscu podziału możesz dać korektor jeśli Ci się tak bardzo nie podoba.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zawsze mozna zdusic gorke filtrem notch RLC, ale nie wiem czy to nie popsuje ogolnego brzmienia glosnikow.

Skomentuj

a niby czemu maiło by popsuć :???:

Coś duża cewka na dole jak na 15cm :???:
              Za symuluj sobie BS w Edge i zobacz potem na transmitancję filtru o ile jest kompensowane BS.

Podział raczej 2 - 2.2k

Spróbuj 3 rząd na dole .
              cewka - pułapka szeregowa RLC , cewka

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
              Jest to dopuszczalne? Jak inaczej zamiast RL utemperować górę GDWK ?
              RC szeregowo do głośnika.
              rezystor za filtrem .
              pułapka szeregowa lub równoległa.

Nie ufaj tak tym wykresom na górze bo może być to kwestia mikrofonu który już coś tam oszukuje. No chyba że masz kalibrację .
              Ustaw na słuch .
              Last edited by raven1985; 23.12.2013, 19:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Podział raczej 2 - 2.2k
                Fw146 spokojnie zagra na 2,5kHz, a i kopułce STXa będzie tam lżej.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  a niby czemu maiło by popsuć
                  Kazdy kolejny element w filtracji wnosi cos od siebie do dzwieku. Pasywnie mozna wyprostowac prawie kazdy glosnik i splaszczyc kazda gorke, tylko czy to dobrze zabrzmi to inna kwestia.

Skomentuj

Witam,

z tym mikrofonem to prawda, Panasonic bez kalibracji, co najwyżej ten standardowy z sieci...

Skomentuj

Generalnie bym nie przekraczal 4dB kompensacji BS na 1Khz dla tego glosnika. Okropna gorka powyzej 6Khz wiec drugi rzad + korekcja musi byc.
                      Zobacz sobie w transfer function gdzie dales pulapke a gdzie masz rezonans. Pulapka jest na 12Khz a rezonans pewnie w okolicy 9Khz.
                      Dobrze by bylo sprawdzic THD dla tego glosnika. Warto dowiedziec sie co jest na 3Khz i na tej szczotce u gory.

To tez miej na uwadze
                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Kazdy kolejny element w filtracji wnosi cos od siebie do dzwieku. Pasywnie mozna wyprostowac prawie kazdy glosnik i splaszczyc kazda gorke, tylko czy to dobrze zabrzmi to inna kwestia.

---------- Post dodany o 23:29 ---------- Poprzedni post o 23:27 ----------

A kopulka STXa az sie prosi o pochyla scianke

Skomentuj

Przećwiczę wszystkie twoje wskazówki. Wielkie dzięki. Nie oczekuję niczego nadzwyczajnego, po prostu chcę zrobić najlepiej jak się da. Dziękuję.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
                        Jacek Zieliński

Skomentuj

Yoshi mierzył tego ceramika i robił do niego zwrotnica
                          Popatrz co i jak i porównaj do swoich pomiarów
                          Będziesz wiedział czy są poprawne
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,

tak będzie chyba lepiej:

Skomentuj

Na wykresie zawsze może być lepiej :) Niestety nie oznacza to, że będzie dobrze grać.

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                              Witam,

z tym mikrofonem to prawda, Panasonic bez kalibracji, co najwyżej ten standardowy z sieci...
                              A tu potrafią cyrki być, bez potwierdzenia pasma przenoszenia tego mikrofonu można tylko modlić się o zgodność z normą.
                              Last edited by .3lite; 30.12.2013, 19:07.

Skomentuj

Aktualnie słucham na zwrotnicy zrobionej z tego, co miałem w szufladzie i symulacja wygląda tak:

Nie miałem czasu na rzeczywiste pomiary, ale do tej pory symulacja praktycznie idealnie zgadzała się z tym co zebrał mikrofon. Brzmi to naprawdę fajnie i teraz mam dylemat: zostawić tą obecną, z elektronicznych śmieci czy zamówić brakujące elementy do wersji pokazanej w poprzednim poście...

Skomentuj

Trudno aby symulacja się nie zgadzała skoro operujesz na tych samych "źle" zebranych danych :)

Dylemat który masz jest trudno rozwiązać bez zestawu elementów RLC (powie Ci to każdy kto tworzy zwrotnice) a i trzeba trochę wydać by taki zestaw sobie poskładać.
                                  Pomimo tego, że lepiej wygląda zgranie fazowe na tym drugim wykresie nie jest powiedziane, że ta druga zwrotnica będzie lepiej dla Ciebie grać.
                                  Last edited by .3lite; 30.12.2013, 19:41.

Skomentuj

Chyba za bardzo stłumiłeś ceramika (2dB). Z tego co czytałem jest dość "zamulony" więc lepiej dać mu trochę powietrza :). Górką na 15kHz się nie przejmuj. Pokaż wykres impedancji STX. Układ L3 R2 wydaje się być zbyteczny. Daj go przed filtrem zobaczysz jak powinien działać. Patrząc na charkę wystarczy L-pad.
                                    Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                    trzeba trochę wydać by taki zestaw sobie poskładać.
                                    Na początek 500zł wystarczy i jest wszystko co potrzebne oprócz olbrzymich cewek ale z tym też można sobie poradzić.

No i kombinować, słuchać, kombinować, słuchać...
                                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Ceramik nie jest tłumiony wcale tylko jest dosyć cichy i brak mu efektywności. Gdyby był głośniejszy byłoby łatwiej. L-pad mimo wszystko działa szeroko a LR łamie charakterystykę od ok 10kHz w górę. W symulacji fajnie to wygląda i jest szansa, że załatwi on to coś co mnie drażni. Kupię lub nawinę stosowną cewkę i posłucham.
                                      Coraz bardziej podoba mi się to zestawienie. Basu w sam raz, średnica to to o co mi chodziło, góra dobra poza tym o czym piszę, coś bardzo wysoko.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        Na początek 500zł wystarczy i jest wszystko co potrzebne oprócz olbrzymich cewek ale z tym też można sobie poradzić.
                                        Tyle to starczy może ale do mono :P 3-way i stereo to już niestety problem a przynajmniej u mnie jak dawno temu w STX zestaw robiłem.

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        No i kombinować, słuchać, kombinować, słuchać...
                                        To jest to :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X