Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 16L pojemności do pokoju 22m2. Problem z doborem woofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 16L pojemności do pokoju 22m2. Problem z doborem woofera

Witam

Będę budował monitory do pokoju 22 (no może 24m2). Jest kilka założeń:
    1. Obudowa max 16L netto (podstawy już są i to nie ulegnie zmianie)
    2. Wysokotonowy to Scan Speak d3004/602000 (już leży w szufladzie, więc nie podlega zmianie).

Teraz tak, mam 2 typy na midwoofer: SS 15 revelator lub SS 18 revelator (wersja 4 omowa).
    Z tego co czytałem to 18 4-omowa powinna już poprawnie zagrać w 15L Bass Reflexie.
    Jeśli nie, to wziął bym 15, jednak mam obawy co do ilości basu, ponad 20m2 to już jest jakaś powierzchnia.

Pytanie główne, czy ta 18 rzeczywiście nie udusi się w 16L BR? Stroiłbym mniej więcej na 45 Hz. Ewentualnie jak wygląda sprawa basu w SS 15? Widziałem tez fabryczną konstrukcję (chyba xavian) na 18w8545 w 10L BR i wg recenzentów grało to nieźle...
    Proszę nie pytać o zwrotnice. Będę próbował sam, pomiary w miarę ogarnięte, nie ma tematu

Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę

---------- Post dodany 26.12.2013 o 15:23 ---------- Poprzedni post 25.12.2013 o 23:31 ----------

Na prawdę nikt nie miał do czynienia z tymi głośnikami?

Nie na temat...
    Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
    Na prawdę nikt nie miał do czynienia z tymi głośnikami?
    Chłopie święta są .... to nic ze jest sporo ludzi siedzi na forum... świetujemy.. :) bądź cierpliwy
    Last edited by lklukasz; 26.12.2013, 22:53.

Skomentuj

Nie chodzi o to, że jestem niecierpliwy , tylko myslałem, że nikt nie miał do czynienie z ww głośnikami. W szukajce na forum zbyt wiele info też nie było, stąd moje "zakłopotanie"

Skomentuj

Nie na temat...
        Nie chodzi o to, że jestem niecierpliwy , tylko myslałem, że nikt nie miał do czynienie z ww głośnikami.
        Skoro nikt nie odpisuje tzn. że nie miał i nie ma sensu odpisywać, albo że właśnie są święta i nie ma czasu odpisać.
        Chyba to jest logiczne... więc tak, jesteś niecierpliwy :)

Jeśli chcesz znać moje zdanie, to jest takie, że skoro nie możesz zwiększyć litrażu skrzynki, to lepiej kupić 15-stkę niż 18-stkę, będziesz miał lepszą średnicę, a 15-stka lepiej zagra na basie w "odpowiednim'' litrażu niż 18-stka w zbyt małym (i nie dość tego będzie gorsza średnica).

Xaviany XN-250 przecież fajnie grają :)
        Chcesz więcej basu to zmień litraż skrzynki.
        Last edited by marian; 26.12.2013, 19:23.

Skomentuj

Ewentualnie 18w8545, właśnie xavian xn185II miał go na pokładzie w 10L BR.
          Dochodzi jeszcze jeden gracz - Seas Exel W15CY001. Widziałem go nie raz na forum w roli średniaka. Jednak zarówno Seas jak i WinISD pokazują ładne możliwości na basie w 10 litrach. Słuchał ktoś tego głośnika w 2 drogach?

Podoba mi się bardzo ten 15cm revelator. Znalazłem jakiś projekt na nim u Troelsa i czegoś nie rozumiem.
          Troels zamieścił charakterystykę całej kolumny, jednak bas wygląda jakoś dziwnie, jak by nie miał wcale zejścia. Oczywiście wiem, ze to mały monitorek, ale -3dB na ponad 60Hz to chyba coś nie tak. Ktoś mógłby mi to wyjaśnić? Poniżej zamieszczam tą charakterystykę.
          http://www.troelsgravesen.dk/EllamXT.htm Trochę poniżej połowy strony, chodzi mi o pierwsze 2 charakterystyki
          Last edited by kaka22; 26.12.2013, 19:59.

Skomentuj

Ktoś mógłby mi to wyjaśnić?
            A czego się spodziewałeś, że będzie -3dB przy 20Hz ?

Seas Exel W15CY001
            inny charakter grania niż revelator .

Moim zadaniem lepszy jest uszyty garnitur na miarę (15cm w optymalnym litrażu) niż za ciasny (18cm w za małej budce ).

Skomentuj

Bez przesady z tymi 20Hz... Ale revelatory ponoć jak na swój rozmiar mają sporo basu, a 60Hz przy -3dB to żaden problem dla Visaton w130s. Od razu mówię, że nie jestem jakimś maniakiem basu, wiem co to równowaga tonalna, jednak lubię, gdy bas jest trochę podkreślony. Stąd moje obawy przed wyrzuceniem pieniędzy w błoto. A z drugiej strony na bas w Xavianach też nikt nie narzeka, a wykres dolnej części pasma w jednym z niemieckich testów wyglądał zupełnie inaczej...

Skomentuj

Jakiej muzyki słuchasz?

Skomentuj

Głównie starszej, lata 80, Dire Straits, Pink Floyd, takie mniej więcej klimaty. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś typ na głośnik do 15l z ładną średnicą i przyzwoitym basem?

Skomentuj

16L dla 15-ki rewelatora to za duzo
                    Za to dla 18-ki w zamkniętej powinno byc juz ok

Ja bym poszedł ta droga
                    Ss'y do siebie pasują :)
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie dla tego, że SS'y do siebie pasują tak "biegam" za tym Revelatorem Poza tym nie wiem czemu, ale zawsze chciałem coś zrobić na parce SS.
                      Jeśli revelator 15 to zrobiłbym 10L obudowę. Trochę mam obawy co do obudowy zamkniętej. Jeśli chodzi o ten typ obudowy to mam z nimi doświadczenie tylko z racji subwoofera w aucie. Jednak w aucie działa to na zupełnie innej zasadzie, LPF na poziomie 60Hz i głośnik dostaj "trochę" więcej mocy niż w domu. Słyszałeś może kiedyś takiego revelatora w zamkniętej? Jakieś wrażenia z gry?

Skomentuj

A ja bym wsadził 18cm w te 16L (zakładam, że to netto - odliczony BR, wzmocnienia itd). Sporo wytłumienia i podejrzewam, że strojenie BR ustawisz bardzo nisko max 40Hz.
                        Do OZ szkoda tego głośnika. Nie pakuj się w 15cm nawet Revelatora.
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Na sztywno netto własnie liczyłem byłoby 15 litrów. Stroiłbym na ok 40-45Hz. Myślę, że wtedy uniknąłbym zbytniego podbicia wyższego basu.
                          Twoim zdaniem - dlaczego nie 15cm?

Skomentuj

Kolejność decyzji zła. Najpierw wybierasz przetworniki. Do 22m^2 - 18cm wofer będzie optymalny. Masz kasę na Revelatory - super. Więc trzeba dobrać im odpowiednie domki. Nawet jeśli zacząłeś już budować to wiele kasy na MDF nie zmarnujesz. Budujesz duży monitor 20L netto. Głębokość ok. 35cm i w miarę by to wyglądało.
                            15L to optymalnie dla 18cm Wavecora czy FW168 ale ty celujesz o klasę wyżej...
                            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Mój "problem" polega na tym, że mam po poprzednich kolumnach podstawy, które mają wysokość 64cm, a nie chcę ich zmieniać. Jest mały problem z ich obniżeniem, bo są ze szkła i metalu... Więc szukam jakiegoś optymalnego wyjścia. Myślę, że lepiej kupić 18 i spróbować go w tych 15 litrach, jeśli nie podejdzie to spróbować coś zmodzić z podstawami (jednak to byłoby rozwiązanie ostateczne). Chyba, że się mylę?

Skomentuj

No i tu jest problem, chcesz wykorzystać coś co już posiadasz.
                                Sprzedaj te podstawki, pozbędziesz się problemu.

Teraz blokuje Cię litraż... jak byś wybierał tańsze głośniki to bym zrozumiał, można by pokombinować i iść na jakiś kompromis... ale z Revelatorami? przecież to bez sensu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                  Do OZ szkoda tego głośnika. Nie pakuj się w 15cm nawet Revelatora.
                                  Bladzisz bracie
                                  To za mało na br
                                  Do br to najlepiej 20-25L
                                  Za to w oz 15L gra super
                                  Ja osobiście wole jego w skrzyni zamkniętej

A 15-ka bije 18-ke o klasę na średnicy
                                  Jak dobrze zaprojektuje zwrotnice napewno ilośc basu z niego bedzie na wysokim poziomie
                                  Przykładem mogą byc wspomniane wcześniej xaviany
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Sprzedaj te podstawki, pozbędziesz się problemu.
                                    i dokup 8 cali na dół.
                                    Zrób zamiast monitorów 3 way z 15cm revalacyjnym średniakiem :)

Skomentuj

raven napisał krótko i rzeczowo :) Najgorszym aspektem jest przerabianie czegoś co się ma i na siłę chce się to wykorzystać.

Skomentuj

Wiem, że symulatory to nie wyrocznia, ale bawiłem się w WinIsd i porównałem 18 i 15 revelatry. I tak 15W w 10L BR strojonym na 50Hz dopiero przy 40 Hz jest o 1,5 dB cichszy niż 18W w 16L closecie, przy czym 15W ma trochę więcej wyższego basu. Jeśli 15W jest na dodatek lepszy na średnicy to...
                                        Analizując Wasze wypowiedzi dochodzę do następującego wniosku:
                                        Zrobię 10-litrowy monitor w BR na 15W (poza tym mniejszy monitor lepiej się będzie prezentować na moich podstawkach, na pewno z basem nie będzie kupy, na pewno będzie lepszy niż w Kef IQ10, które teraz mam), będę się cieszył super średnicą, a jak będzie mi brakować najniższego basu, to przerobię ten zestaw na 3 drogi z jakimś 18-20cm głośnikiem
                                        Myślę, że to najrozsądniejsze rozwiązanie na tą chwilę.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X