Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naprawa Magnat Motion 1000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naprawa Magnat Motion 1000

Witam,
    Jestem nowy i rzyczę wszystkim szczęścia w 2014 roku. (tylko szczęścia zabrakło pasażerom Titanica- resztę mieli)
    Mam kolumny Magnat Motion 1000 i zastanawiam się nad przeróbką-naprawą tj wymianą przetworników itd. Głośniki są raczej solidne ale od nowości nie powaliły mnie średnie i wysokie tony. Zwłaszcze średnie to porażka. Nie mam za bardzo budżetu na nowy zestaw za 5tyś, wzmacniacz to obecnie denon avr 2106 ale na wiekowym yamaha rx450 od razu średnica była straszna. Pytanie czy to ma sens?
    Basy w tych kolumnach mi wystarczają, mało tego zdarza sie, że muzykę elektroniczną przykręcam bas i treble w zakresie -3 do 0dB i jest odrobinę lepiej. Lubię jak dźwięk jest w miarę liniowy. Pokój ma powierzchnię w granicach 40m2 ale sufitodach jak w stodole do około 4m wys w szczycie także kubatura jest spora.
    Myślałem m.in. o dociążeniu kamieniem (na razie nawet kolcy nie dawałem) różne rzeczy już mi przychodziły do głowy. Myślałem, żeby wystawić je na satelity i kupić coś za 2-3 tyś używane ale to za rok a już mnie szlak trafia. Głośnik jest tak zbudowany, że górny basowy jest w jednej szczelnej komorze z tweterem, następnie jest przegroda, potem głośnik średniotowy z otwartym koszem i następna przegroda dół to duża skrzynka z bass reflexem z tyłu. Całość fatalnie wytłumiona jakimś skrawkem waty ale nie uważam, żeby zmiana na lepszą matę powaliła mnie na kolana. Nie pamiętam jakie w nich są zwrotnice ale znając życie to nie powinienem tego słowa używać. Może tylko wymiana średniego? Co koledzy na to?
    Będę wdzięczny za sugestie.
    Ps materiał obudowy to oczywiście szlachetny MDF.
    Pozdrawiam

Sądzę że łatwiej by było, gdybyś sprawdził jakie głośniki są tam zamontowane - powinny być opisane.

Skomentuj

MWS110CPSI860
      312610

Takie dwa rzędy znaków znajdują się na głośniku średniotonowym
      a takie na basie i górnym i dolnym: MWS170CPSI860
      312630. Czyli są identyczne, może różnie odciętemają pasma ale na to jestem za głuchy. Skrzynia też oszukuje. ten na górze w zamkniętej jakby bardziej skakał ale to chyba tylko wpływ konstrukcji obudowy
      Zrobiłem też zdjęcie zwrotnicy, na tym się nie znam kompletnie. Wiem tylko po co jest. Bedę sukcesywnie uzupełniać swoją wiedzę o akustyce itd (trochę pojęcia mam) ale może ktoś pomoże. 140 stron pierwszego wątku jaki trafiłem na tym forum zkłoniło mnie do założenia swojego.
      Podobno następcą tych kolumn jest monitor1000 ale nie jestem pewnien.
      Czy z tych informacji na głośnikach coś wynika? Mam jeszcze inne głośniki ale też niewiele na nich jest. (thomson i Sony)
      Załączam jedno marne zdjęcie zwrotnicy, trzy basu (widać na linijce co to za potwór) i dwa średniotonowca. Twetera nie chciało mi się już wykręcać
      Miałem jeszcze inny plan tj zrobić kopię tych kolumn z litego drewna np sosnowego bo takie mam ale sosna chyba nie jest w tym momencie idealna. Kolejna sprawa to to, że koledzy rzeźbią z przegrodami, kształtem itd a ja porywając się na nie małą robotę zklonuje coś co chyba nie powinno być wzorem.

Last edited by krzysiek015; 28.12.2013, 23:44.

Skomentuj

Niestety google nie za wiele pomogło , 2 wyniki po niemiecku, niestety nie dotyczą dokładnie tych głośników.
        Skoro chcesz się "bawić" to pewnie można by te głośniki pomierzyć.
        Ale jeśli są przed serią "monitor" to raczej wiele z nich nie będzie.
        Może jednak jak najszybciej sprzedać ?

Skomentuj

Mają 10lat i grają "dobrze" jak na wiek i przebieg, nie sprzedam ich. Jak nawet kupie takie za kilka tyś to ta będą na satelitach do KD. Teraz zkupiam się na głośnikach do muzyki bo to mnie kręci najbardziej. W między czasie poczytałem trochę o wytłumianiu bo mam w domu różne materiały i już mnie pobiera, żeby coś pokombinować. Mam tylko lukę w informacjach o tłumieniu średniotonowca właśnie. O skrzyni zamkniętej z basem znalazłem bez problemu na tej stronie jednak brakuje jednoznacznych wskazówek co średniaka.
          Wiem, że códów nie będzie ale chyba więcej zależy od wytłumienia niż myślałem.

Jeśli chodzi o pomiary to umiem zmierzyć impedancję bo mam miernik i to właściwie tyle. Mam fajne głośniki Thomson (30wat i 6ohm z wierzy) w samochodzie dawały niesamowicie (chyba prawdziwe 30 wat) gabarytami i konstrukcją przypominają te magnaty tylko, ze membrama jest z kewlarowej siatki / imitacji. Mam też dwa dłośniki z wierzy sony ale pamiętam, że pod radiem samochodowym całkiem nie złym dźwięk zginął, mają ogromny amortyzator, są dużo cięższe i solidnniejsze od moich niestety brak innych informacji, mają tak same cyferkoliterki. Później sprawdzę na google. Magnaty sprawdzałem i niestety potwierdzam brak informacji. :-(

---------- Post dodany o 15:20 ---------- Poprzedni post o 13:34 ----------

Zrobiłem wytłumienie...
          Górna skrzyniaszczelna gąbka w odległości około 1cm od ścianek i owata lóźno ale na pełno, tak samo skrzynka średniotonowca. Dolnej skrzyni BR nie ruszałem Odpaliłem płytę z dobrze nagraną muzą i nie widzę różnicy. Ewidentnie potrzebują kolcy bo mi stolik podskakuje ale czy to będzie miało wpływ na średnie tony na których tak bardzo mi zależy? Pewnie nie. Co można jeszzcze zrobić, zeby trochę czasu zmarnować?
          Last edited by krzysiek015; 29.12.2013, 14:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek015 Zobacz posta
            Witam,
            mało tego zdarza sie, że muzykę elektroniczną przykręcam bas i treble w zakresie -3 do 0dB i jest odrobinę lepiej. Lubię jak dźwięk jest w miarę liniowy.
            Pozdrawiam
            Jak to przykręcasz basy i soprany na 0dB? Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale skoro "przykręcasz" na 0 (lub -3) to jak słuchasz normalnie? Jeśli lubisz liniowy dźwięk to ustaw basy i soprany na "0" i tak je pozostaw. Magnaty same w sobie mają uwydatnione skraje pasma, więc średnica już standardowo jest wycofana (mniej lub bardziej) względem sąsiednich pasm. Więc jeśli jeszcze podkręcisz sobie "to i owo" to wycofujesz średnicę jeszcze bardziej.
            Jeśli jednak ilość średnicy jest dla ciebie wystarczająca, ale za dużo "jazgocze" to tłumienie raczej nic nie da. Jedynie korekta zwrotnicy (chociaż nie musi pomóc) lub wymiana głosnika średniotonowego (+ przebudowa zwrotnicy) lub zmiana kolumn. Nie nastawiaj się jednak na zbyt drogie kolumny.
            Pytanie podstawowe. Jakie masz źródło muzyki? Komputer+mp3? Jeśli tak to pamiętaj, że im lepsze kolumny tym więcej błędów pokażą w Twojej muzyce i nie będzie dało się tego słuchać. Już sama muzyka elektroniczna (mam na myśli techno itp) nie legitymuje się jakąś super jakością, a mp3 tylko pogarsza sprawę.
            Musisz sobie najpierw powiedzieć co chcesz osiągnąć, jakimi środkami i jakie masz ograniczenia.
            pozdro

Skomentuj

Podkręcam w dół na -3 czyli odkręcam, uwydatniam srednicę ale to się żadko zdaża. Najczęściej jest na 0. Muzayka różna, nawet klasyczna, moje uszy niczego się nie boją.
              W elektronice te kolumny są ok ale właśnie bardziej skomplikowane dźwięki nie są ich mocną stroną. Głośność średnich tonów to jedno ale posłuchałem kiedyś dobrych głośników i wiem, że barwa tej memramy ze średniego jest jakaś dziwna (stłumiona) w obrazie nazwałbym to rozdzielczością. Źródło dźwięku to czasem komp i mp3 ale staram się żeby moje zbiory były we flac itp. więc jakość jest nie najgorsza. Jak wypalam płytę to staram się to robić audio CD. Odtwarzacz to dvd denon 1740 i amplituner denon avr 2106.
              Nie jest to może niewiadomo co jednak te kolumny chyba trochę odstają do tyłu.
              Wiem też, że trzeba jeździć i słuchać i to subiektywne i że zestawy lepiej zaczynać od głośników itd.
              Jest tak a nie inaczej. Mam ten amplituner i się go nie pozbędę. Kolumn też nie sprzedam, bo za ile? za 200-300zł Za tyle to sobie mogę kupić dobre podstawki. Już wole je w kominku spalić a głośniki do auta wsadzić.
              Jeśli chodzi o ograniczenia to tak jak większość z nas...
              zauważalny brak kaski
              Last edited by krzysiek015; 29.12.2013, 15:32.

Skomentuj

A co koledzy z tą sosną. Niektóre marki produkują obudowy z litego drewna ale pewnie dębu, buku itp gęściejszych gatunków. Ja mam od groma sosnowej deski podłogowej o grubości około 30mm. W tej materi umiejętności mi nie brakuje. Warto kombinować na bazie tych skrzyń? Większość znanych mi konstrukcji to jednak wiór. Ostatnio na biegu robiłem satelitki z OSB ale to tylko tak na szukę, 20zł mnie to kosztowało więc szkoda było nie spróbować. Może właśnie OSB???

Skomentuj

Nie na temat...
                  No z tymi Altusami to przesadziłeś... Myślisz, że słucham bum cyk? To się grubo mylisz.
                  Po drugie, system pierwszy: Dynaudio Focus220, Marantz PM15s2 LE na przemian z Nad'em M2, źródło Marantz CD 15s2 LE. Może dla Ciebie to słaby sprzęt. Zestaw drugi/ budżetowy: Kef iq10+ Marantz CD6004+ Marantz PM7004 lub Nad c356. - może dla Ciebie ten drugi zestaw jest lepszy? Nie wiem.
                  Są oczywiście płyty nagrane lepiej lub gorzej i nie zawsze lepszy sprzęt zagra ZAWSZE lepiej na dowolnej płycie CD. Sprzęt przetwarza to, co mu podasz. Podasz mu gówno, otrzymasz gówno, proste
                  Dobry sprzęt pokaże co jest w nagraniu najlepsze, ale pokaże też największe jego bolączki. Jak myślisz, dlaczego o niektórych głośnikach mówi się, że są bezlitosne dla nagrań?
                  To żadna złość z Mojej strony, wymiana zdań. Tylko trochę "zjeżyłeś" mnie porównaniem do typowego użytkownika Altusów.
                  pozdro
                  Last edited by lklukasz; 29.12.2013, 18:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                    To żadna złość z Mojej strony, wymiana zdań. Tylko trochę "zjeżyłeś" mnie porównaniem do typowego użytkownika Altusów.
                    hm...ja pierwszych hit-ów Modern Talking słuchałem właśnie na Altusach i wcale się tego nie wstydzę:biggrin:Panowie trochę luzu.......

Skomentuj

Nie zmienia to faktu że bez pomiarów głośników to jest taka trochę loteria co to potrafi.
                      OSB jako materiału na obudowę nie polecam, już lepiej wiór , jak ma być testowa. A jak docelowa - mdf.

Skomentuj

Rozumiem, że MDF jest dobry ze względu na dużą sztywność konstrukcji, może chodzi o gęstość materiału? Myślałem o litym drewnie wzmocnionym szkieletem z osb. Naoglądałem się B&W :-)
                        Czy nie jest tak, że OSB łączy właściwości drewna z właściwościami laminatów z przewagą na drewno?
                        Narobiłem się trochę rzeczy z OSB i moim zdaniem jest to o wiele ciekawszy materiał konstukcyjny niż wiór. Co do MDF to nie mam zdania (doświadczenia). Jest też płyta podobna do mdf, nazywa się md cośtam i występuje między innymi w panelach podłogowych jako nośnik dla powierzchni roboczej. (audiofile nie rwać paneli, wiem, że ich nienawidzicie ale to nie jest rozwiązanie) Ma jeszcze większą gęstość. Mam kawałek takiego czegoś jest prawie jak kamień. Może iść na całość?

szczerze mówiąc to już sam nie wiem czego chcę. Boje się, że się narobie i efekt będzie druzgocący. \

Czy jak zmierze opór tego średniotonowca to coś to da? Może tylko zamiana średniaka na jakiś prawdziwszy? To chyba jest najlepsze rozwiązanie.
                        Czy jest w Stolicy jakieś miejsce gdzie można się wybrać z głośniczkiem i poddać testom?
                        Może ktoś kto sprzedaje sprzęt dobrałby coś o 1-2dB mocniejsze z podobnym pasmem?
                        Last edited by krzysiek015; 29.12.2013, 23:34.

Skomentuj

A czy te magnaty to nie jest najniższa seria tego producenta, patrząc po opiniach i cenie to gra nie warta świeczki. Słuchałem podobnych magnatów u kolegi, modelu nie pamiętam ale jedno co można o nich powiedzieć to hałas tylko robią.

Pewnie pomiary wyjdą drożej niż są warte i ile byś inwestowal w nowego średniaka po 150zl sztuka ?

Skomentuj

Marian, mówimy mniej więcej o tym samym tylko każdy po swojemu i niech tak zostanie. Trochę luzu przed nowym rokiem :)

A do autora tematu. Sam miałem okazję słuchać Magnatów Monitor supreme 800. Spełniały swoje założone im zadanie: miało być dużo basu, głośno i "ładnie cykać". Są używane przy muzyce elektronicznej, ew. grają z tunera. Nic więcej niestety nie możesz się po tych kolumnach spodziewać. Tym bardziej jeśli Twoje to jeszcze niższa seria. Smaczków na średnicy nie ma się co doszukiwać.
                            Tak więc albo wymiana średniaka i dłubanie zwrotnicy, albo wymiana kolumn.
                            Przynajmniej mnie nic innego nie przychodzi do głowy

Skomentuj

Ok. Dziękuję za pomoc. Wychodzi, że za rok wylądują na satelitach a ja albo coś zrobię albo prędzej kupię. Szkoda trochę kasy i lepiej samemu zrobić ale jak się nie uda to się potne. Czy są jakieś sprawdzone konstrukcje, które warto kopiować? Wiem, że nie o to chodzi w diy ale jedno kosztowne hobby już mam. Teraz mnie naszło na następne.
                              Pracę trzeba zmienić. :-)
                              Przyznać się muszę, że niewiele się w życiu nasłuchałem dobrego sprzętu i nie mam tak czułego ucha ale wydaje mi się, że po wytłumieniu właśnie hałas jest mniejszy a niektóre dźwięki ciut lepiej dochodzą, bas na pewno mniej dudni. Może już ogłuchłem, może to sugestia. Sam nie wiem. Pisałem wcześniej, że napchałem tam trochę owaty, gąbki jednej i grugiej. Gąbka o różnej gęstości, różnie pocięta i poukładana. chyba jest odrobinę lepiej, tak o 1-2% :-) a może i nie...

---------- Post dodany o 19:34 ---------- Poprzedni post o 19:28 ----------

Kolego Szastal, gdyby ktoś komu ufam i kto nie chce mnie naciągnąć raz tylko po to, zeby to zaraz zrobić ponownie, powiedział mi, że wydasz stary 200-300 na te średniaki to będziesz klaskał uszami z zachwytu to tak ale to chyba nie będzie taki spektakularny efekt.
                              Last edited by krzysiek015; 02.01.2014, 18:29.

Skomentuj

robienie z tym czegoś to strata kasy i czasu .

Skomentuj

Już wiem,
                                  Znalazłem takie coś: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985
                                  Zawsze uważałem, że zestaw 3way to warunek konieczny do stworzenia pięknego dźwięku. Teraz uważam, że się myliłem. Czy teraz ktoś może napisać, że mam racje?
                                  Lubię jak muzyka gra głośno i zastanawiam się czy będę zadowolony z takiej konstrukcji? Rozumiem, że nie będę zmuszany przez te głośniki to ich rozkręcania jak to ma miejsce obecnie. Pytam o to bo nie mam pokoju 15m2 tylko około 40 i z to w drewnie (ktoś komuś polecał ten projkt pod 15m2)

---------- Post dodany 03.01.2014 o 00:02 ---------- Poprzedni post 02.01.2014 o 22:32 ----------

I jeszce takie coś:http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ogi-na-stx-ach
                                  Cena o połowę niższa od pierwszych i konstrukcja 3way, Czy bardziej doświadczeni koledzy mogą odpowiedzieć Czy ten projekt 3way będzie wiele lepszy od moich Magnatów czy nie zawracać sobie głowy? Koszt to kilkaset zł i to mi pasuje, dlatego pytam.
                                  Dzięki i pzdr.

Skomentuj

Chyba każdy projekt przemyślany a już szczególnie kolegów z forum będzie lepszy od tych magnatów. Pytanie tylko czego oczekujesz i jak bardzo ci się słuch spaczył na nich.
                                    Na początku po zmianie pewnie będziesz zawiedziony ale za jakiś czas jak znów podłączysz magnaty to zrozumiesz jak źle grają.
                                    Najlepiej jak byś miał okazję pożyczyć czy posłuchać czegoś innego

Skomentuj

Mam rozumieć, że te trzy drogi na stx schowają i jakością i mocą moje magnaty do piwnicy?
                                      Taki koszt jest dla mnie do zaakceptowania.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X