Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odejście od klasycznych 3-way ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odejście od klasycznych 3-way ?

Witam,
    Panowie nie mam nawet 1% waszej wiedzy, są to moje przemyślenia na temat obserwacji tego co powstaje w DIY i co tworzą producenci kolumn. Czy to koniec klasycznego 3-way ? Czy to koniec dźwięku z dużych kolumn ? Mission, Cambridge Audio itp. ciągle wałkują 2way lub 2,5way co dla mnie jako odbiorcy i słuchacza raczej z przeciętnym słuchem jest półsrodkiem, konstrukcja 2-way to ani dobra średnica ani dobry bas. To samo w 2,5way tu ratuje się trochę bas, gdzie czasy konstrukcji 3-way z prawdziwym głośnikiem średnio tonowym i konkretnym 25-30cm basem ? Te zestawy mogą pięknie grać górą, środkiem i wyższym basem, ale nadal to półśrodki i brakuje tej duszy. Byłem ostatnio w pewnym salonie gdzie przez parę godzin słuchałem kilku zestawów i co ? Stare klamoty Altus 60 mają to "coś" dźwięk z dużego głośnika, fakt od wysokotonowego kłuje w uszy, bas nie schodzi nisko, w środku dziura, ale jest to. Czy powróci trend do klasycznego 3-way ?

Co się stało z głośnikami wysoko tonowymi stożkowymi z celuozy ? Ciągle tylko kopułka :/
    Last edited by deVeno; 01.01.2014, 19:50.

Bo sprzedaje sie to co ladnie wyglada, a nie to co dobrze gra. Takie czasy.

Skomentuj

Macie jakieś propozycje do klasycznego 3-WAY na prawdziwym głośniku średniotnowoym, 25-30cm bas, wysokotonowy stożkowy, najlepiej celuoza, nie musi to być gotowy projekt z zwrotką, mogę kupić glośniki i wysłać do kogoś na pomiary, jestem mocno nastawiony na taką klasykę.

Skomentuj

Zamieszczone przez deVeno Zobacz posta
        Co się stało z głośnikami wysoko tonowymi stożkowymi z celuozy ? Ciągle tylko kopułka :/
        Maja gorsze parametry, wiec pewnie dlatego jest ich juz tak niewiele. Mozna zrobic ladnie brzmiacy tweeter papierowy, ale to bedzie raczej supertweeter. Nie da sie zrobic takich charakterystyk katowych jak maja kopuleki, tak niskich znieksztalcen i tak szerokiego pasma.

Skomentuj

Jakich zestawów dwudrożnych słuchałeś i co Ci się w nich nie podobało? Jest mnóstwo zestawów dwudrożnych, które potrafią zaprezentować zakres średnio-niskotonowy chyba w każdy możliwy sposób, więc wg mnie (tylko podejrzewam, nie oceniam) problem tkwi w psychicznym przywiązaniu do "trzeciego głośnika".
          Pytam dla tego bo najpierw piszesz, że w 2 drogach nie ma ani basu, ani satysfakcjonującej średnicy, a za chwilę stwierdzasz:
          Stare klamoty Altus 60 mają to "coś" dźwięk z dużego głośnika, fakt od wysokotonowego kłuje w uszy, bas nie schodzi nisko, w środku dziura, ale jest to. Czy powróci trend do klasycznego 3-way ?
          /
          Za takimi konstrukcjami chyba nie ma co tęsknić?

Skomentuj

http://www.visaton.com/en/bauvorschl...6_3/index.html

Skomentuj

Macie jakieś propozycje do klasycznego 3-WAY na prawdziwym głośniku średniotnowoym, 25-30cm bas, wysokotonowy stożkowy, najlepiej celuoza, nie musi to być gotowy projekt z zwrotką, mogę kupić glośniki i wysłać do kogoś na pomiary, jestem mocno nastawiony na taką klasykę.
              Akurat trójdrożnych konstrukcji diy jest sporo, tyle że nie koniecznie spełniających twoje warunki

http://www.troelsgravesen.dk/ATS-4.htm
              http://www.troelsgravesen.dk/DTQWT-12.htm

http://www.audioexcite.com/?p=3736 (choć tutaj jeszcze nie skończony)

etc

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                http://www.audioexcite.com/?p=3736 (choć tutaj jeszcze nie skończony)
                fajne ale z tego co widzę to 10 kafli za głośniki na jedną kolumnę to może być mało :)

http://www.zaphaudio.com/SB12.3/
                z 12 cali na dole i koszt sensowny tylko takie trochę zawaliste
                Last edited by raven1985; 02.01.2014, 09:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  fajne ale z tego co widzę to 10 kafli za głośniki na jedną kolumnę to może być mało :)[COLOR="#696969"]
                  Ze zwrotką pewnie tak ;-)

Skomentuj

Stare klamoty Altus 60 mają to "coś" dźwięk z dużego głośnika, fakt od wysokotonowego kłuje w uszy, bas nie schodzi nisko, w środku dziura, ale jest to. Czy powróci trend do klasycznego 3-way ?
                    Nie powróci.

Altus 60 - były takie? Widziałem Altus 65 i HGS 70 ale one miały kopułki i nic tam nie kłuło w uszy.

Klasyka 3-dr to nie Altusy tylko na przykład Quadrale sprzed 30 lat. Altusy akurat były "nieklasycznie" strojone bardziej pod rynek amerykański ale taki z lat 60/70.

Dzisiaj konstrukcje klasycznie 3-dr można nadal kupić na przykład od Visatona -
                    http://www.visaton.com/en/bauvorschl...0gf/index.html
                    http://www.visaton.com/en/bauvorschl...200/index.html na 8" niskotonowym do wyboru pleciony lub aluminiowy
                    albo większy droższy
                    http://www.visaton.com/en/bauvorschl...nga/index.html, znajdziesz też ich wersje z innymi głosni9kami na forum Visatona

Taniej nic nie mają, można jeszcze "przepiłować na pól" Experience V20 albo spróbować coś z STXa

---------- Post dodany o 13:09 ---------- Poprzedni post o 12:27 ----------

Zapha SB-A 12.3 również bardzo klasycznie w dodatku O-z może sprawiać bardzo pozytywne wrażenia basowe. Również jest drogo i w dużym rozmiarze. Pod względem wyłącznie zasięgu basu można zrobić na SB-A 23 B-r w objętości o połowę mniejszej, a teoretycznie bas będzie sięgał podobnie do około 27hz przy -6db. Wiec powinien już odtworzyć cały fortepian. na ile dobrze to jednak trzeba by najpierw sprawdzić własnousznie i własnoręcznie. Jedyne podobnej konstrukcji na tych głośnikach są te http://www.sounddeco.pl/alphaF3.html

Skomentuj

Jak chcesz klasyczne 3 drogi na papierowkach niedrogich, to chyba Beyma wydaje sie najciekawsza :)

Na basik kultowa juz 12br70
                      na srednie 5m30
                      a na gore mozna dac cos w tubce, albo t2030

Skomentuj

Ten temat powinien Cię zainteresować http://diyaudio.pl/showthread.php/22...m-tonsil/page4
                        Dzwoniłem do Tonsila w starym roku i jeśli taki projekt by powstał i ktoś by się tego podjął, to mogą nam bez problemu wysłać gdma 18/80 i głośniki 12" ze swojej oferty w tym także kobalta na potrzeby takiej konstrukcji jaką przedstawił arwas lub Pawel S. Oczywiście później głośniki by się odesłało tonsilowi. Projekt kolumny arwasa wygląda świetnie wg mnie. Tylko z jakimi kopułkami to połączyć, żeby miało ręce i nogi?
                        Prawdopodobnie pojawi się jeszcze zmodyfikowany kobalt z dłuższą cewką i większymi możliwościami na basie, ale aktualnie brak im folii karkasowej o odpowiedniej grubości.
                        Last edited by elvis18; 02.01.2014, 12:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                          Dzwoniłem do Tonsila w starym roku i jeśli taki projekt by powstał i ktoś by się tego podjął, to mogą nam bez problemu wysłać gdma 18/80 i głośniki 12" ze swojej oferty w tym także kobalta na potrzeby takiej konstrukcji jaką przedstawił arwas lub Pawel S. Oczywiście później głośniki by się odesłało tonsilowi.
                          Dobrze wiedziec, ze firma jest otwarta na takie propozycje :)

Prawdopodobnie pojawi się jeszcze zmodyfikowany kobalt z dłuższą cewką i większymi możliwościami na basie, ale aktualnie brak im folii karkasowej o odpowiedniej grubości.
                          No wlasnie, bo ten kobalt co maja, jest pod obudowe zamknieta, ale to moze i nawet lepiej w pewnym sensie.

Tylko z jakimi kopułkami to połączyć, żeby miało ręce i nogi?
                          Nie pytales chlopakow czy pracuja nad jakimis nowymi wysokotonowkami? Oryginalne glosniki tonsila musialybybyc poddane modyfikacji. Tonsil moglby w pewnym sensie upiec dwie pieczenie na jednym ruszcie. Wystarczy aby przeprojektowac obecne glosniki. Rozwiercic nabiegunnik, dodac niewielka komore, a zawieszenia dla kopulek zrobic nieco bardziej podatne. Sam material kopulek jest ok, a niewielkie modyfikacje poprawilyby w duzej mierze jakosc dzwieku.

Skomentuj

Właśnie o kopułkę nie pytałem, ale takiej kopułce 10/80/26 gdyby dodać komorę, to by może coś z tego było. Oni są chętni na takie propozycje bo chcą się rozwijać ja im będę jutro wysyłał gdma 16/80/3 z faradajem jako królika doświadczalnego, bo jest mi niepotrzebny i oni spróbują stworzyć gdma 18/80 z alu koszem i faradajem w napędzie. Jeśli nic z tego nie wyjdzie to trudno, ale chcą spróbować swoich sił i to się liczy.

Skomentuj

Bardzo fajnie, trzeba miec z nimi kontakt i zachecac ich do pracy nad nowymi glosnikami, szczegolnie wysokotonowki, bo to one kuleja u Tonsila. Maja zaplecze, to niech probuja. Gdybys gadal z nimi, to nawin temat :)

Skomentuj

Właśnie o kopułkę nie pytałem, ale takiej kopułce 10/80/26 gdyby dodać komorę, to by może coś z tego było. Oni są chętni na takie propozycje bo chcą się rozwijać ja im będę jutro wysyłał gdma 16/80/3 z faradajem jako królika doświadczalnego, bo jest mi niepotrzebny i oni spróbują stworzyć gdma 18/80 z alu koszem i faradajem w napędzie. Jeśli nic z tego nie wyjdzie to trudno, ale chcą spróbować swoich sił i to się liczy.
                                Dobre. Zwłaszcza że już taki był. Miał oznaczenie GDM 18/40 był też taki bez pianki nazywał się GDM 18/80/5 i był też taki z niższym fs i dłuższa cewką o oznaczeniu GDM 18/100
                                Koło też będą wynajdywać? Bo mam jakieś niepotrzebne od roweru, mogę wysłać jakby co.

Skomentuj

Czaruję...
                                X