Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie kolumn

Witam,
    choć konto założyłem 6 lat temu, przy okazji budowy SW, odzywam się pierwszy raz więc się przedstawię :)
    Nazywam się Krzysiek. Moja wiedza na temat budowy kolumn głośnikowych jest znikoma, ale mimo to postanowiłem podjąć to wyzwanie. Jak już pisałem, wcześniej zbudowałem już subwoofer do samochodu.
    Wracając do tematu:
    kolumny mają być 2 drożne, do wystroju pomieszczenia pasuje mi coś o lekkim wyglądzie dlatego (wstępnie) padło na układ 2 głośniki niskotonowe 5'' + tweeter. Mam doświadczenie z obróbką drewna więc wykonaniem skrzyń itp się nie martwię. Zwrotnice chcę wykonać sam po dokonaniu odpowiednich pomiarów(cały czas zdobywam wiedzę w tym zakresie, ale pewnie wasza pomoc byłaby bezcenna), ale najpierw trzeba zbudować kolumny.

I tu się pojawia mój pierwszy problem. Jakie głośniki wybrać? To pytanie składa się z kilku podpytań więc konkretnie:

1. Mam wzmacniacz 8ohm, więc kolumny powinny być 8+. Nie całkiem rozumiem jaka jest zależność pomiędzy impedancją poszczególnych głośników, a całej kolumny. Rozumiem zasady połączeń szeregowych i równoległych, ale potem widzę kolumnę np. tonsil siesta 2x8ohm + 8ohm o impedancji 6ohm. WTF? Zwrotnice wpływają na impedancję czy jak? Zapytam wprost: o jakiej impedancji powinienem dobrać głośniki, żeby pasowały do wzmacniacza? Co muszę jeszcze uwzględnić?

Hmmmm....miało być więcej podpytań, ale i tak się już rozpisałem, więc może chwilowo zostanę tylko przy jednym.
    Z góry dzięki!

Co uwzględnić? Cenę.
    Nie wiemy ile chcesz wydać na głośniki - 500, 1000, 3000 albo hohoho więcej...
    JSUTR próbuje powoli sklonować Xaviany EVO250 - śledź wątek a będziesz miał superkolumny za 1/3 ceny oryginałów...
    Last edited by Przemek; 09.01.2014, 19:29.

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź, ale nie zrozumiałeś mojego pytania. Nie pytam jakie, tylko o jakiej impedancji. Cena tu nie ma znaczenia, dlatego jeszcze jej nie podałem.
      Swoją drogą budżet mam dość ograniczony: max 1000zł wszystko, ale wydawanie na pierwsze kolumny DIY większej kwoty nie wydaje mi się rozsądne. Chcę się nauczyć budować, a przede wszystki projektować kolumny, a tu większe znaczenie ma zaangażowanie niż finanse.

Skomentuj

Zamieszczone przez kmiecioo Zobacz posta
        Zwrotnice wpływają na impedancję czy jak?
        Tak.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Możesz rozwinąć myśl, może jakiś link(szukałem). Z tego co się oriętuje to najpierw skrzynia później zwrotnica, więc skąd mam wiedzieć jaka mi wyjdzie impedancja.Chyba jestem w stanie to jakoś oszacować?

Skomentuj

Jeśli nie spieprzysz zwrotnicy to impedancja wyjdzie Ci z głośników.
            Obudowa raczej nie zmienia minimum impedancji, chyba że pójdziesz w jakieś skrajności typu bardzo mała obudowa CL, która podwyższy Ci fs głośnika i przesunie go mocno w górę.
            Kolumny o Z znamionowej 8R zwykle posiadają jakieś lokalne minima impedancji nawet do 5,5-6R - jest to naturalne.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki wielkie! Jak rozumiem zwrotnica "skleja" obie impedancje, czyli np. 2x4R szeregowo i 1x8R jest ok?
              To biorę się za poszukiwanie głośników(wstępne rozeznanie dawno zrobione), ale najpierw spać bo do roboty wcześnie...

Skomentuj

Tak, można powiedzieć, że tak jak skleja pasma tak też skleja impedancje.
                Przy czym nie jest zabronione łączenie głośników o różnych impedancjach.

Skomentuj

Hmmm....dobre! Czyli o ile moja ułomna wiedza z fizyki mi dobrze podpowiada to 2x8R szeregowo i 1x8R spowoduje że niskie będą grały ciszej o 3db niż przy 2x4R+8R?

W uproszczeniu oczywiście...
                  Last edited by kmiecioo; 09.01.2014, 20:37.

Skomentuj

Tak, będą grały ciszej. Do tego musisz dorównać wysokotonówkę aby zestaw miał równowagę tonalną. Więc suma sumarum otrzymasz po prostu cichszy zestaw.

Skomentuj

Tak, to był kiepski przykład....dzięki!

---------- Post dodany 10.01.2014 o 12:49 ---------- Poprzedni post 09.01.2014 o 21:45 ----------

Kolejne podpytanie
                      Co myślicie o głośnikach niskotonowych Tonsil GDN 15/40/4 4 ohm. Szału pewnie nie ma, ale budżet dość niski. Głośniki mają być 15cm i są, wyznaczyłem sobie granicę 100zł za sztukę i też jest, oraz muszą być czarne, żeby pasowały do koncepcji. Chyba, że macie inne propozycje.
                      Trzeba jeszcze dobrać wysokie....myślałem też o Tonsilach (wszystko jednym zamówieniem), ale tu nie bardzo wiem czym się kierować. Wstępnie GDWK 10/80/26 8 ohm bo pasują mocowo i ....i właściwie nie wiem, więc będę wdzięczny za poradę.

Skomentuj

Czaruję...
                      X