Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt zwrotnicy 3 drożnej pioneer +visaton, pytnia...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt zwrotnicy 3 drożnej pioneer +visaton, pytnia...

Witam , planuję remont kolumn 3 drożnych Pioneer cs-5070. Oprócz odświeżenia obudowy zastanawiam się nad montażem nowych zwrotnic. Nowe zwrotnice ponieważ w oryginale praktycznie ich nie ma , zamontowane są jedynie kondensatory na wysoko i średniotonowca. Mam jednak problem z dobraniem cięć w filtrach częstotliwości . Wiem jak zwrotnica powinna być zbudowana oraz z jakich elementów. Z obliczeniem i nawijaniem cewek też raczej nie ma problemu. Mam jednak problem z dobraniem cięć w filtrach częstotliwości , ponieważ nie posiadam charakterystyki głośników średnio i wysokotonowego. Posiadam natomiast charakterystykę niskotonowca, (niestety nie mogę wstawiać linków stron zewnętrznych , model głośnika to VISATON W 200 NG 8 OHM ).

Dane jakie posiadam na temat pozostałych 2 głośników :

-średniotonowy : Pioneer P77CP60-52D impedancja 6 Ohm
    Oryginalny wpięty kondensator 1,8 uF 63V
    -wysokotonowy : Pioneer P66AP45-80F impedancja 8 Ohm
    Oryginalny wpięty kondensator 0,82 uF 63V

Przechodząc do sedna mam parę pytań co do kalkulatora zwrotnic z tego adresu (nie mogę wstawiać linków , po "www" proszę wstawić kropkę i będzie działać Smile ) wwwdiyaudioandvideo.com/Calculator/APCXOver/ , a mianowicie .:

1) Czy określenia "High Xover Frequency", "Low Xover Frequency" oznaczają górne i dolne cięcia średniotonowca a co za tym idzie górne cięcie niskotonowca i dolne wysokotonowca ?
    2) Czy według podanej charakterystyki visatona jego cięcie ustawić na 2 kH , czy lepsza będzie inna częstotliwość ?
    3) Jakie ustawić dolne cięcie wysokotonowca.
    4) Którego rzędu wybrać zwrotnicę, I czy II ?

Dodam jeszcze że pudła mają około 38l pojemności.

Proszę fachowców o zdanie . Mam nadzieję że jasno opisałem o co mi chodzi, a jeżeli nie proszę o pytania.

Ps . Mam nadzieję że wstawiłem posta w dobrym wątku , jeżeli nie proszę o przeniesienie go do odpowiedniego.

Podział z 8 calowym głosnikiem na 2kHz to wg mnie stanowczo za wysoko. Teraz niskotonowy idzie pełnym pasmem? Nie chcę mi się wierzy w cięcie średniaka od dołu na 1,8 uF. Może 18uF?
    Tak czy tak bez pomiarów nikt nie jest w stanie Ci pomóc. Nie opieraj się na kalkulatorze, bo nie ma to pokrycia z rzeczywistością

Skomentuj

Na podstawie takich danych nie zrobisz nic lepszego niz masz obecnie
      Jezeli uwazasz ze glosniki sa tego warte to zlec wykonanie pomiarow i projektowanie zwrotnicy.
      To nie jest takie latwe jak sie na poczatku wydaje

Skomentuj

A czy tylko wpięcie cewki na głośnik niskotonowy odcinając wyższe tony nie byłoby dobrym pomysłem. Dodatkowo wymienić kondensatory na bipolarne o takich samych parametrach , oraz wymienić przewody w pudłach na większą średnicę .

Skomentuj

dodanie cewki ma sens - ale musisz dobrac wartosc na sluch
          kondensatory na foliowe wymien, bo zapewnie masz juz bipolarne elektrolity

przewody wiele nie pomoga

Skomentuj

Czaruję...
          X