Witam , planuję remont kolumn 3 drożnych Pioneer cs-5070. Oprócz odświeżenia obudowy zastanawiam się nad montażem nowych zwrotnic. Nowe zwrotnice ponieważ w oryginale praktycznie ich nie ma , zamontowane są jedynie kondensatory na wysoko i średniotonowca. Mam jednak problem z dobraniem cięć w filtrach częstotliwości . Wiem jak zwrotnica powinna być zbudowana oraz z jakich elementów. Z obliczeniem i nawijaniem cewek też raczej nie ma problemu. Mam jednak problem z dobraniem cięć w filtrach częstotliwości , ponieważ nie posiadam charakterystyki głośników średnio i wysokotonowego. Posiadam natomiast charakterystykę niskotonowca, (niestety nie mogę wstawiać linków stron zewnętrznych , model głośnika to VISATON W 200 NG 8 OHM ).

Dane jakie posiadam na temat pozostałych 2 głośników :
-średniotonowy : Pioneer P77CP60-52D impedancja 6 Ohm
Oryginalny wpięty kondensator 1,8 uF 63V
-wysokotonowy : Pioneer P66AP45-80F impedancja 8 Ohm
Oryginalny wpięty kondensator 0,82 uF 63V
Przechodząc do sedna mam parę pytań co do kalkulatora zwrotnic z tego adresu (nie mogę wstawiać linków , po "www" proszę wstawić kropkę i będzie działać Smile ) wwwdiyaudioandvideo.com/Calculator/APCXOver/ , a mianowicie .:
1) Czy określenia "High Xover Frequency", "Low Xover Frequency" oznaczają górne i dolne cięcia średniotonowca a co za tym idzie górne cięcie niskotonowca i dolne wysokotonowca ?
2) Czy według podanej charakterystyki visatona jego cięcie ustawić na 2 kH , czy lepsza będzie inna częstotliwość ?
3) Jakie ustawić dolne cięcie wysokotonowca.
4) Którego rzędu wybrać zwrotnicę, I czy II ?
Dodam jeszcze że pudła mają około 38l pojemności.
Proszę fachowców o zdanie . Mam nadzieję że jasno opisałem o co mi chodzi, a jeżeli nie proszę o pytania.
Ps . Mam nadzieję że wstawiłem posta w dobrym wątku , jeżeli nie proszę o przeniesienie go do odpowiedniego.

Dane jakie posiadam na temat pozostałych 2 głośników :
-średniotonowy : Pioneer P77CP60-52D impedancja 6 Ohm
Oryginalny wpięty kondensator 1,8 uF 63V
-wysokotonowy : Pioneer P66AP45-80F impedancja 8 Ohm
Oryginalny wpięty kondensator 0,82 uF 63V
Przechodząc do sedna mam parę pytań co do kalkulatora zwrotnic z tego adresu (nie mogę wstawiać linków , po "www" proszę wstawić kropkę i będzie działać Smile ) wwwdiyaudioandvideo.com/Calculator/APCXOver/ , a mianowicie .:
1) Czy określenia "High Xover Frequency", "Low Xover Frequency" oznaczają górne i dolne cięcia średniotonowca a co za tym idzie górne cięcie niskotonowca i dolne wysokotonowca ?
2) Czy według podanej charakterystyki visatona jego cięcie ustawić na 2 kH , czy lepsza będzie inna częstotliwość ?
3) Jakie ustawić dolne cięcie wysokotonowca.
4) Którego rzędu wybrać zwrotnicę, I czy II ?
Dodam jeszcze że pudła mają około 38l pojemności.
Proszę fachowców o zdanie . Mam nadzieję że jasno opisałem o co mi chodzi, a jeżeli nie proszę o pytania.
Ps . Mam nadzieję że wstawiłem posta w dobrym wątku , jeżeli nie proszę o przeniesienie go do odpowiedniego.
Skomentuj