Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne DIY - pomoc w wyborze głośników.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory studyjne DIY - pomoc w wyborze głośników.

Witajcie,

Chciałbym zbudować swoją własną parę „monitorów studyjnych”.

Wiem, że łatwiej i taniej było by kupić jakieś ADAMy, czy też inne, ale chce to zrobić po swojemu – chodzi mi głównie o wygląd.

Jestem w trakcie budowy suba z głośnikiem STX SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X i wzmacniaczem STX A-650 na płytach MDF 25mm, zostały mi dwa ogromne odpady i z tego chciałbym zrobić właśnie monitory.

Monitory były by wykorzystywane głównie do produkcji bitów hip-hopowych, scratchów , i wstępnego masteringu bitu.

Bardzo bym prosił o pomoc w wyborze głośników, oraz będę poszukiwał kogoś kto na zamówienie wykona mi elektronikę

Budżet w jakim bym się chciał zamknąć to 2000zł, z mocnym bólem góra 3000zł.

Pozdrawiam serdecznie :)

Witaj.
    To maja byc monitory aktywne czy pasywne?
    Ogolnie rzecz biorac to przy takiej kasie szukalbym uzywanych na Twoim miejscu. Chyba nie bedziesz w stanie zrobic czegos porzadnego, utopisz kase. Poza tym wyglad to akurat najmniej wazna sprawa w monitorach studyjnych.

A na koniec - bez urazy - ale klepac bity i skrecze to mozna na byle czym, o masteringu w domowym zaciszu to zapomnij, chyba ze to ma miec poziom przecietnej, krajowej produkcji hh...

Skomentuj

Raczej jak na razie poziom przeciętny. Nie mam jeszcze jakiś umiejętności porównywalnych do znanych producentów.
      Może mógłbym zrobić jakiegoś dobrego klona?
      Zależy mi na estetyce, ponieważ mam takie zboczenie :) Widzę po forum, ludzie robią monitory i są z nich zadowoleni.

Klepanie bitów na byle czym? Robiłem na jakiś modecomach (hehe), na słuchawkach brzmiało jak kupa, zrobiłem to samo na krk i o niebo lepiej.

Skomentuj

Do wielu tego typu są gotowe kity lub udokumentowane konstrukcje na necie, tylko musisz wyszukać takie z najbardziej płaską charakterystyką:

Mają być dwudrożne?

---------- Post dodany o 19:53 ---------- Poprzedni post o 19:44 ----------

Ps moze któreś z tych cie zainteresują (konstrukcje dwudrożne na seas,usher,vifa,peerless/ na forum znajdziesz też inne gotowce) http://www.megafileupload.com/en/fil...o--ne-zip.html
        Last edited by ruffpl; 12.01.2014, 19:04.

Skomentuj

Dwudrożne. Zależy mi na aktywnych.

Skomentuj

jak ma to być jednorazowa robota to kup może sobie takie coś:

http://www.djshop.pl/k15,naglosnieni...01a-para-.html

Zanim osiągniesz ten poziom estetyki, wydasz kupę kasy na dodatkowe materiały (mdf to nie wszystko) i stracisz mnóstwo czasu a pewnie też lepiej nie wyjdzie.
            Chyba że masz ochotę bawić się w zbijanie skrzynek do głośników dłużej, no to warto próbować.

Skomentuj

A ja proponuję za 5stówek wziąć ten komplet elektroniki:
              http://www.audiostereo.pl/rozne-kost...0#entry3042602
              - MiniDIGI
              - MiniDSP
              - 2x MiniAMP stereo (łącznie 4 końcówki mocy)
              - Plugin w wersji Advanced do konfiguracji zwrotnicy, EQ i pozostałych parametrów.

Do tego będziesz miał pełne pole jeśli chodzi o wybór głośników, aplikacje i na pewno dojdziesz do efektu jaki potrzebujesz.

Skomentuj

Czaruję...
              X