Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Salonowy zestaw?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Salonowy zestaw?

Cześć

Przymierzam się do zbudowania kolumn/zestawu kolumn/monitorów?

Nie wybrałem jeszcze dokładnie typu budowy ponieważ nie wiem co będzie lepsze dla mojego pomieszczenia.

Salon ma ok 20m2 + nie ma sufitu, zburzyłem go na rzecz otwartej przestrzeni co niestety nieco utrudnia sprawe.

od wysokosci starego sufitu doszły 3m w góre ze skosem (odsłoniłem poddasze) co obrazowo daje nam "trójkat na prostokącie"
    Dodatkowo połowa szerokości ściany bocznej jest otwartym przejściem do kuchni (ok10m2)

kanapa głowne miejsce "odsłuchu" miedzy oknami TV i jednostka sterująca.
    Rozplanowanie widac na ponizszym obrazku :

Kolumny służyć by miały głównie do odsłuchu muzyki z gramofonu oraz o ile dałoby sie to sensownie połączyć TV(raczej nie na codzień bardziej do filmów itp) sporadycznie do domowych imprez

Jakość/koszta:

Zawsze dbałem o jakosc a nie głośność czy moc zestawu,.Ważne jest aby dżwieki które do mnie będą docierac i docierają były czyste.

Zdecydowałem się na próbe zrobienia kolum ze względu na to, ze od jakiegos czasu bawie się w drewnie(meble itp).
    Dlatego tez moze uda mi się zrobić coś co nie tylko ładnie wyglada ale również sensownie zagra.Nie ma byc to high-endowy zestaw za pare tysi jesli chodzi o ceny głośnikow skłaniałbym się w zależności od systemu jaki wybiore ku STX? polskie /niedrogie i chyba całkiem sensownie grające?

Jeśli chodzi o materiał wykonania tak jak pisałem chiałbym aby było to drewno jesli jednak konstrukcja z MDF-u będzie poprostu lepsza to tak też zrobie obijajac tylko mdf drewnem.

Na początku prosiłbym o podanie najsesnowniejszej opcji systemu dla tego pomieszczenia, dzieki czemu bede mógł sie wzorowac na komponentach jakie inni uzyli w podobnych " projektach"

Dzięki!

Ile chcesz na to przeznaczyć i jaka muzyka? Przeglądałeś dział z projektami?
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Muzyka każda na dobra sprawę mam winyle z polskim bluesem/ disco/ "afro" booggie itp więc nie mogę ograniczyć sie do jednego stylu. A jeśli chodzi o kosztach to chiałem oprzeć się na STX-ach o ile to bedzie rozsądne rozwiązanie a jesli nie to rozważe każdą sensowną opcje.

Tak przeglądałem i przeglądam nadal

Skomentuj

Padło pytanie o konkretną sumę. Bez tego nie ma co rozmawiać

Skomentuj

jeśli zamknąłbym sie w 1000zł super jeśli będzie można mieć coś neico lepszego przy nstosunkowo niewielkich dopłatach to też to przełknę, powiedzmy max 1500 nie liczac materiału do samej konstrukcji. ( kasa tylko na sprzęt)
          Last edited by Łęgoś; 17.01.2014, 07:35.

Skomentuj

Anyone? Czy też za taka kwote nie ma co sie w to bawić?

Skomentuj

Jeżeli masz własny materiał i sprzęt do obróbki, a koniecznie chcesz coś z stx to polecam model fx 300, powinieneś się zmieścić w 1500 zł, a jeżeli wykonasz zwrotkę samodzielnie to 1500 zł na pewno starczy.

Skomentuj

patrzac na rysunek salonu z 1-szego posta to miałyby to być 2 kolumny stojące na ścianie okiennej ?

Skomentuj

Za 1500zł za same głośniki to da się zronić fajny zestaw na L22, FW146 i coś z seasa lub wavecora na górę. Z tego co kojarzę miało powstać takie zestawienie. Wtedy zestaw na lata

Skomentuj

Miałem taki zestaw zazwrotkować i udostępnić, ale nikt nie chciał kupić głośników. Teraz przez dłuższy czas nie będę robić zwrotek i ja czegoś takiego na forum nie udostępnię. Może ktoś inny coś takiego ogarnie i udostępni :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Aby ruszyc z czymkolwiek chiałbym wiedzieć jakie kolumny powinny znaleśc się w tym pomieszczeniu, ich ilosc czy tez rozkład uwzgledniajac dane które zmieściłem w pierwszym poście

Skomentuj

Ja bym celował w jakieś podłogówki na głośniku 18cm lub 20cm. Najbardziej widziałbym to: http://audiohobby.pl/topic/1/5185/all Efektywności ci na pewno nie zabraknie

Skomentuj

A czy jakiś centralny głośnik ( ogladanie filmów) do tego tez by się zdał czy te 2 podłogówki w zupełności wystarczą?

Skomentuj

Zamieszczone przez Łęgoś Zobacz posta
                            A czy jakiś centralny głośnik ( ogladanie filmów) do tego tez by się zdał czy te 2 podłogówki w zupełności wystarczą?
                            Więcej dadzą ci jakieś tylne satelitki niż ten centralny

Skomentuj

Zapomnialem dodac, ze na scianie okiennej na równi z parapetem będzie wykonany drewniany blat na ok 50cm wiec nie bedzie miejsca aby postawic kolumny na podłodzie :/ na ścianie okiennej

Skomentuj

jakieś innek koncepcje ,biorac pod uwage ostatnia wiadomość o braku miejsca na podłogówki?

Skomentuj

Klon pylon amber?
                                  Mam juz glosniki, tylko czasu brak

Skomentuj

Poki co nie wiadomo czy się to tam sprawdzi bo nikt tego sprzetu nei słuchał no i jakim wzmakiem trzebaby napedzic takie kolosy?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X