Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy głęboki "frez" wpływa na dźwięk?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy głęboki "frez" wpływa na dźwięk?

Witam, mam pytanie odnośnie przedniej ścianki kolumn. Był problem z wykonaniem frezu w ściankach i wpadłem z ojcem kumpla na pomysł, żeby nie robić frezów tylko nakleić na front Corian. Przy corianie głośnik wysokotonowy jest "schowany" jakieś 3mm, czy ma to jakiś wpływ na jego granie? Przedstawiam zdjęcie tego "wynalazku"

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e6096b274.html

No to kiepsko będzie bo masz krawędź, zobacz jak to się zmienia:
    http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm
    http://www.testingloudspeakers.com/d...okol-glosnika/
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez avertim12 Zobacz posta
      Witam, mam pytanie odnośnie przedniej ścianki kolumn. Był problem z wykonaniem frezu w ściankach i wpadłem z ojcem kumpla na pomysł, żeby nie robić frezów tylko nakleić na front Corian. Przy corianie głośnik wysokotonowy jest "schowany" jakieś 3mm, czy ma to jakiś wpływ na jego granie? Przedstawiam zdjęcie tego "wynalazku"

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e6096b274.html
      Wytnij podkładkę pierścień z hdfu doszlifuj do odpowiedniej grubości. Przyklej, przykręć na to głośnik, słuchaj i się ciesz.
      Pozdrawiam.
      Last edited by lokiec3; 17.01.2014, 10:02.

Skomentuj

Teraz widze jaki to ma ogromny wpływ. Macie jakieś pomysły czym wypełnić tą "dziure" o której jest mowa w jednym z tych linków? Chciałbym, żeby to wyglądało w miare estetycznie. Dzieki za szybką odpowiedź.

Skomentuj

Teraz widze jaki to ma ogromny wpływ. Macie jakieś pomysły czym wypełnić tą "dziure" o której jest mowa w jednym z tych linków? Chciałbym, żeby to wyglądało w miare estetycznie. Dzieki za szybką odpowiedź.
          No przecież ci napisałem. Daj pod wysokotonówkę podkładkę pasującą idealnie w otwór (szczelnie musi być).
          Pozdrawiam.

Skomentuj

A ja bym dal na tweeter filc dobrej jakosci, dzieki temu nie tylko usuniesz problem glebokiego frezu, ale rowniez zredukujesz odbicia od frontu.

Skomentuj

Jest jeszcze jedna kwestia o której nie wspomnieliście, a równie wpływa na dźwięk jak brak frezu.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              A ja bym dal na tweeter filc dobrej jakosci, dzieki temu nie tylko usuniesz problem glebokiego frezu, ale rowniez zredukujesz odbicia od frontu.
              Tak, filc pomaga, ale głośniki muszą być ustawione na froncie tak jak podczas projektowania zwrotnicy (chodzi o głębokość osadzenia. jeśli były frezy to kosz głośnika basowego jak i front wysokotonówki był za pewne na równi z frontem kolumny).
              Zostawiając tak umiejscowioną wysokotonówkę robimy podobny błąd co nie dając frezów.

Przy corianie głośnik wysokotonowy jest "schowany" jakieś 3mm, czy ma to jakiś wpływ na jego granie?
              Tak, o jednym napisał LuSzTi a ja o drugim.

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
              Wytnij podkładkę pierścień z hdfu doszlifuj do odpowiedniej grubości. Przyklej, przykręć na to głośnik, słuchaj i się ciesz.
              Pozdrawiam.
              Dokładnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Tak, filc pomaga, ale głośniki muszą być ustawione na froncie tak jak podczas projektowania zwrotnicy (chodzi o głębokość osadzenia. jeśli były frezy to kosz głośnika basowego jak i front wysokotonówki był za pewne na równi z frontem kolumny).
                Zostawiając tak umiejscowioną wysokotonówkę robimy podobny błąd co nie dając frezów.
                To prawda, choc jesli mam byc szczery, to uwazam, ze kolega nie uslyszy tej roznicy 3mm, ktora wplynie na zgranie fazowe zwrotnicy. Jesli ma byc zgodnie ze sztuka, to trzeba dac po prostu jakie podklatki/uszczelki pod tweeter i tyle.

Skomentuj

To prawda, choc jesli mam byc szczery, to uwazam, ze kolega nie uslyszy tej roznicy 3mm, ktora wplynie na zgranie fazowe zwrotnicy.
                  Ja również tak podejrzewam... w sumie braku frezów też może nie usłyszeć.

Jesli ma byc zgodnie ze sztuka, to trzeba dac po prostu jakie podklatki/uszczelki pod tweeter i tyle.
                  I po sprawie, dwa elementy psujące dźwięk wyeliminowane.

Skomentuj

Czaruję...
                  X