Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetwornikii wysokotonowe Onkyo TW-352B - czy ktoś miał styczność?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetwornikii wysokotonowe Onkyo TW-352B - czy ktoś miał styczność?

Witam,
    mam nietypowy problem, otóż posiadam głośniki wysokotonowe jak w temacie (Onkyo TW-352B), które leżą bezużytecznie i chodzi mi po głowie kilka pomysłów na wykorzystanie. Ale chciałbym wcześniej zapytać szanownych kolegów, czy ktoś miał styczność z tymi przetwornikami (słyszał jak grają w zestawie) i mógłby coś na ten temat powiedzieć. Ewentualnie jeżeli ktoś ma wiedzę w jakich zestawach były oryginalnie używane, to również będę wdzięczny za wypowiedzenie się. Jednym słowem chciałbym się zorientować, czy są one "warte zachodu". Bo przyznam, że w sieci na ich temat nie znalazłem wiele.. nawet głupiej charakterystyki przenoszenia :-/ Z góry dziękuję.

Last edited by nyquist; 19.01.2014, 00:13.

A nie lepiej zrobic pomiary? Bedziesz mial wtedy jakis poglad na nie Z tego co wiem, to graly w 3way Onkyo SC 550 itp. wiec moze to bedzie jakis slad... Ale skoro chcesz cos z nimi zrobic, to pomiary beda tak czy siak nieodzowne
    Last edited by Spurek; 19.01.2014, 00:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
      A nie lepiej zrobic pomiary? Bedziesz mial wtedy jakis poglad na nie
      O jakich pomiarach mówisz, czy chodzi o parametry T-S?. Oczywiście zrobię je w celu wyznaczenia choćby Fs, o ile już zdecyduję się na zastosowanie głośnika, ale w tym momencie pytam raczej pod kątem jakości dźwięku, brzmienia, aby oszacować, czy przetwornik jest w ogóle warty tego, żeby się nad nim pomęczyć ;-) Tego z kolei nie powiedzą mi parametry T-S. Ale dzięki za naprowadzenie na kolumny, poczytam o nich.

Skomentuj

Kupiłem kiedyś z ciekawości te paczki (SC-550) na "znanym portalu aukcyjnym" za trochę ponad 100zł/kpl, niestety jakiś "mądry" wymienił zawieszenia w niskotonowych, wysokie wyglądały identycznie ja na Twoim foto. Generalnie słuchać się tego nie dało. Brzmiało jak Altusy, czyli "bum-bum, cyk-cyk" Oddałem młodzieży do basement-u nie zaglądając nawet do środka.

Skomentuj

Jako iż w tym wątku został poruszony temat sc-550 to się podpinam żeby nie tworzyć nowego. Otóż mam możliwość zakupu tych właśnie kolumn, jednak ktoś wymienił głośniki niskotonowe. Myślę, ze kupienie ich i wymiana niskotonowych to nie głupi pomysł, jest tylko taki problem, ze nigdzie nie mogę znaleźć głośnika o takich parametrach aby pasował i miał parametry jak ten oryginalny lub zbliżone. Może ktoś potrafi znaleźć taki głośnik?

Impedancja:6Ohm
          Średnica: 20cm 8"
          Częstotliwość od 35Hz
          Pojemność pudła to około 25l

Z góry wielkie dzięki za pomoc

Skomentuj

Czaruję...
          X