Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diora Polaris 80 - co zmienić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diora Polaris 80 - co zmienić?

Wpadły mi takie cuda w łapki. Prawie nieużywane, bo stały u mojej babci.
    Podłączyłem do swojego antyku (jakaś miniwieża Aiwy z lat 80'tych), zamiast oryginalnych kolumn z popalonymi głośnikami.
    I powiem Wam koledzy, że dołu to nie ma za grosz. Poniżej 50-60Hz nie dzieje się nic.
    Zastanawiam się nad wymianą głosników na coś nowszego (szczególnie woofer) + wymiana zwrotnicy, bo paczki są całkiem solidne.

Nie wiem czy jest sens, z takiej małej średnicy głośnika dużo basu będzie wyjątkowo ciężko uzyskać, można by pomyśleć nad tuningiem jakościowym, ale to wszystko ma mniejszy sens niż robienie nowych kolumn, wbrew pozorom przy budowie kolumn paczki potrafią być najtańsze, zwrotnic się ot tak nie zrobi, trzeba wiedzy, samozaparcia, pomiarów i kasy na elementy...

Skomentuj

Nie mam warunków, żeby zrobić obudowy. Gdybym miał, to już bym coś swojego kleił.
      Pytanie zadałem, bo a nuż by się udało coś wymyślić ciekawego.
      Pomiary mnie nie przerażają, muszę tylko zakupić stosowną dźwiękówkę.

Skomentuj

A może wina leży w kiepskim wzmacniaczu?? Podłącz pod jakiś lepszy wzmacniacz i posłuchaj. Wieża aiwy nie jest pewnie najwyższych lotów....

Skomentuj

Odpisywalem ale cos sie nie wyslalo...

Dziwne to co piszesz bo arn 150 slynal i nadal slynie z dosc duzej ilosci dosc niskiego basu (jak na rozmiar glosnika) wiec lepszego (pod wzgledem basu) raczej nie znajdziesz.
          Wg mnie to wina wzmacniacza lub akustyki pomieszczenia

Skomentuj

Czaruję...
          X