Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na monitorki audio ze starych kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Stefanrsko Zobacz posta
    13? No nie wiem, liczyłem parę razy, może nie odjąłem jakiejś ścianki.
    przy wymiarach jakie podales i przy sciance 36mm z przodu wychodzi 13l
    poszerzac nie ma sensu - musialbys dodac sciecia zeby to nadal wygladalo

jezeli chcesz jeden tunel z przodu to trzeba by isc w gore

Skomentuj

O ścięciach myślałem w zasadzie od początku, właśnie po to żeby nadać tej bryle lekkości. Front będzie z 2x20mm i chciałbym by był lakierowany na czarno. Natomiast reszta skrzynki to fornir Jabłoń Indyjska. Co do wymiarów to się pomyliłem tutaj z podawaniem ich Tobie, bo teraz przeliczyłem jeszcze raz i wychodzi wewnątrz 16L :-) poniżej zamieszczam to co narysowałem plus te ścięcia, które mnie zainspirowały.

Licząc jeszcze raz. Będzie to tak: podstawy górna i dolna obudowy, do tego po bokach dochodzą ścianki i od tyłu dochodzi zakrywająca to płyta, tak sam z przodu z frontem. Mierząc po wymiarach wewnętrznych wychodzi 16L.

Skomentuj

Front będzie z 2x20mm
        wg mnie zdecydowanie za duzo. 25mm w zupelnosci wystarczy
        nawet 20mm bedzie OK

i chciałbym by był lakierowany na czarno.
        tutaj zdecydowanie zmiana na MDF

poniżej zamieszczam to co narysowałem
        podstawy sie klaniaja - taki tunel trzeba by troche odsunac od scianek!
        jest za maly i umieszczajac go przy sciankach bedzie swistal bardziej niz przy odsunieciu
        pomijam sam fakt ze to nie wyglada za ladnie :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          wg mnie zdecydowanie za duzo. 25mm w zupelnosci wystarczy
          nawet 20mm bedzie OK

Brałem pod uwagę 2x20mm ze względu właśnie na te ścięcia. Jeśli jednak ścięcia byłyby delikatne to powinno wystarczyć jak napisałeś. Wczoraj znalazłem płytę MDF z blatu kuchennego, chyba 28mm więc się nada :-)

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          podstawy sie klaniaja - taki tunel trzeba by troche odsunac od scianek!
          jest za maly i umieszczajac go przy sciankach bedzie swistal bardziej niz przy odsunieciu
          pomijam sam fakt ze to nie wyglada za ladnie :/
          Mówisz o tunelu BR? Czy tym szczelinowym. Bo owszem po przemyśleniu i idąc za Twoją radą, chcę zrezygnować z tunelu BR i zastosować tunel szczelinowy. Jeśli chodzi o wygląd to jest to do dopracowania, tylko nie mam pojęcia jak zaprojektować taki tunel szczelinowy, żeby to grało jak należy..

Dzięki za słowa krytyki i rady!
          Last edited by Stefanrsko; 19.02.2014, 13:16.

Skomentuj

Brałem pod uwagę 2x20mm ze względu właśnie na te ścięcia. Jeśli jednak ścięcia byłyby delikatne to powinno wystarczyć jak napisałeś. Wczoraj znalazłem płytę MDF z blatu kuchennego, chyba 28mm więc się nada :-)
            te sciecia wcale nie musza byc takie glebokie
            poprzegladaj gotowe konstrukcje. jedni maja bardzo glebokie, inni plytkie na pol plyty. w obu przypadkach widac je wyraznie

Bo owszem po przemyśleniu i idąc za Twoją radą, chcę zrezygnować z tunelu BR i zastosować tunel szczelinowy.
            oba ksztalty to taki sam tunel b-r

tylko nie mam pojęcia jak zaprojektować taki tunel szczelinowy, żeby to grało jak należy..
            to nie problem - problem to wykonanie. masz na to pomysl?

Skomentuj

Przeglądałem konstrukcje tutaj na forum i w innych miejscach, widziałem jak taki tunel mniej więcej wygląda. Chociaż nie wiem jak to miało by być tutaj, ale wierzę że podobnie. Sama szczelina to raczej nie problem, problemem jest tunel w środku kolumny. Chociaż sposobem można zrobić takim, że po prostu wkleić kawałki płyt i taki tunel ukształtować. Otwór - wyciąć, ładnie wyszlifować krawędzie a w środku czymś wyczernić. Czy już wiesz teraz że jakieś problemy jeszcze napotkam?

No i zawsze pozostaje tradycyjny BR z tyłu...

Skomentuj

zobacz moje monitorki na 4" stx + mission

Skomentuj

Przeglądałem no i wiem już o co chodzi. Jest jedna płyta która jest doklejona pod kątem prostym do frontu a wylot tunelu jest na froncie. Tylko pytanie na jakiej wysokości ten tunel, jaka średnica, jaka płyta na tunel?

W każdym razie te pytania mogą chwilę poczekać bo szczerze to przeglądałem wątki i znalazłem Twój projekt suba do auta oparty na SW.STX.8.2.300 i generalnie zabieram się za to w pierwszej kolejności. Bardzo mnie zainspirował, a akurat jestem na etapie renowacji auta i taki sub będzie fajnym dodatkiem :) poza tym będzie też dobry trening w składaniu, skręcaniu itd. obudowy przed tymi monitorkami.

Skomentuj

znalazłem Twój projekt suba do auta oparty na SW.STX.8.2.300 i generalnie zabieram się za to w pierwszej kolejności.
                    tylko zwroc uwage na to ze glosniki sie troche zmienily. pod nowe glosniki daj 2-3 litry mniej i strojenie na ok 35-38Hz

Skomentuj

Kurde ja to mam pecha...ale dobrze że się dowiedziałem bo w sobotę płyty mają być przycinane. Zmieniły czyli wersja, na której Ty robiłeś już nie jest w sprzedaży? Dobra, doczytałem w wątku już.
                      Last edited by Stefanrsko; 20.02.2014, 16:34.

Skomentuj

Czaruję...
                      X