Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór głośnika wysokotonowego: SEAS 27TDFC, 27TBFC/G czy NeoCD 1.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór głośnika wysokotonowego: SEAS 27TDFC, 27TBFC/G czy NeoCD 1.0

Cześć!
    Potrzebuje Waszego wsparcia przy wyborze głośników wysokotonowych.
    Miałem okazje posłuchać Monitor Audio BX2 i bardzo przypadło mi do gustu ich brzmienie, zwłaszcza „góra”. Stało się to impulsem do modernizacji mojego zestawu. Posłuchałem tych samych kawałków na moim zestawie i wspomnianych BX2 które są znacznie bardziej szczegółowe tworząc przy tym większą przestrzeń.

Obecnie są na Tonsilach: GDN13/40/15 ohm – polipropylenowa membrana
    oraz przerobionych GDWK 10/80/T koupłka wymieniona na jedwabną z GDWK 11/100. Tytan strasznie dawał blachom po uszach więc wymieniłem lata temu na jedwab.

Postanowiłem wysokotonowce wymienić na jeden z 3 wytypowanych wstępnie głośników:
    1. Seas 27TDFC średnica zewnętrzna pasuje do podfrezowania we frontach
    2. Seas 27TBFC/G średnica zewnętrzna pasuje do podfrezowania we frontach
    3. Fountek NeoCD 1.0 (z opcją migracji w przyszłości na zestaw z fountekiem FW146)

Niestety nie miałem okazji posłuchać żadnego z powyższych, stąd prośba o opinie tych którzy słyszeli.
    Który brzmi najlepiej w tym przedziale cenowym? Może jest coś innego raczej tańszego bardziej polecanego?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Zamieszczone przez Apczag Zobacz posta
    3. Fountek NeoCD 1.0 (z opcją migracji w przyszłości na zestaw z fountekiem FW146)
    No to może kopułkę z tego projektu: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

Skomentuj

A na czym tobie zalezy? Na delikatnosci czy na cykaniu?

Skomentuj

Marian Ty słyszałeś NeoCD 1.0 i chyba tego wavecora, jak gra wstęga w porównaniu do kopułki?

Paweł S. trudne pytanie, ponieważ kojarzę delikatność z brakiem szczegółów, a cykania nie lubię. Zależy mi na tym, by na płycie Santany na początku utwóru "Raider on the storm", było po pierwsze słychać deszcz, a po drugie by ten deszcz brzmiał jak deszcz. Na gdwókach nie brzmi to jak deszcz, tylko jak jakiś zwykły szum. Na BX2 brzmiało to jak deszcz i jeszcze było powietrze wokół. Przyczepiłem się tych BX2 bo lepszych (droższych) nie miałem okazji słyszeć, w nich jest zastosowana kopułka magnezowo-aluminiowa , nazwyają to C-CAM. Wyczuwa się w brzmieniu metal, ale jest ok, stąd pomysł na 27TBFC/G który sporo pozytywów na necie uzyskał.

Skomentuj

Marian Ty słyszałeś NeoCD 1.0 i chyba tego wavecora, jak gra wstęga w porównaniu do kopułki?
          Miałem Founteka ale nie miałem Wavecora (tzn. miałem, 07, ale nie miałem do niego zwrotnicy i leciał na samym kondzie, więc o dźwięku się nie wypowiem).
          Nie powiedział bym że Ta wstęga Founteka to jakaś rewelacja, ale jak na swoją cenę to gra spoko, no i jest to już jakaś namiastka wstęgi.
          Wavecory to ponoć hity cenowe, a niektórzy piszą że są lepsze od Usherowych kopułek.

Miałem 27TBFC/G, i moim zdaniem lepiej grają Ushery.

Ja teraz bym wybrał Wavecora zamiast NeoCD1.0, chociaż z samej ciekawości.

Skomentuj

27TBFC/G jest szczegółowym przetwornikiem i nie ma delikatności tylko "cyka". Taka mała wskazówka

Skomentuj

Dzięki Marian, sporo cennych informacji napisałeś.
              Ze wstęgom dam sobie spokój. Wezmę pod lupę te wavecory.
              Którego Ushera porównywałeś z 27TBFC/G?

Skomentuj

A tdfc bym odrzucil bo mnie nie zachwycil niczym. Delikatny, ale wlasnie bez szczegolow
                Bralbym wavecora lub tbfcg
                Seas jest bardzo detaliczny, naturalny, ale tez dosc wyraznie podkresla ze jest metalowy. Na szczescie w dosc przyjemny sposob

---------- Post dodany o 21:36 ---------- Poprzedni post o 21:35 ----------

A co ze zwrotnica?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  naturalny, ale tez dosc wyraznie podkresla ze jest metalowy
                  To się wyklucza.
                  Raz zwrotkowałem tbfcg i nigdy nie rozumiałem szału na jego punkcie.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    To się wyklucza.
                    Raz zwrotkowałem tbfcg i nigdy nie rozumiałem szału na jego punkcie.
                    W czasach kiedy nie było Wavecorów, w czasach kiedy nie było audiotransducers a Ushery były drogie nie było opcji dostać ciekawy głośnik który można nisko ciąć za 150zł:)

Skomentuj

Ja nie mówię, że trzeba patrzeć na Wavecory, ale chociażby HDS, nie dużo droższy od Seasa a jak wiele potrafi.
                      Bardzo ciekawym głośnikiem jest SB Acoustics http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB29RDC-C000-4/79
                      Pociąłem go ostatnio na 2.3kHz. Nie długo będzie recka 3-way z tym głośnikiem.
                      Na prawdę jest w czym wybierać teraz :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Ja nie mówię, że trzeba patrzeć na Wavecory, ale chociażby HDS, nie dużo droższy od Seasa a jak wiele potrafi.
                        Bardzo ciekawym głośnikiem jest SB Acoustics http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB29RDC-C000-4/79
                        Pociąłem go ostatnio na 2.3kHz. Nie długo będzie recka 3-way z tym głośnikiem.
                        Na prawdę jest w czym wybierać teraz :)
                        Z naciskiem na TERAZ:P

Skomentuj

27tbfc/g mi sie podobal. Ale nie az tak zeby go zostawic na dluzej

Skomentuj

A ja ponieważ przerobilem juz większa cześć z tych co wymieliscie brał bym wstęge.
                            Tylko cielowalbym wyżej niz 1.0
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              A ja ponieważ przerobilem juz większa cześć z tych co wymieliscie brał bym wstęge.
                              Tylko cielowalbym wyżej niz 1.0
                              Pewnie 3.0 Szykuje się ciekawy projekt z tym przetwornikiem :)

Skomentuj

Którego Ushera porównywałeś z 27TBFC/G?
                                Z 9930-20.
                                W porównaniu, to Usher gra a ten Seas sobie cyka :)

27TBFC/G porównał bym bardziej do AWX-a, klasa ta sama tylko inny charakter grania.

Skomentuj

Zauważcie że większość z was stosowała niski podział Seasa. Próbowałem kiedys ciętego aktywnie dużo wyżej - filtrami 2 i 3 rzędu. Zupełnie inna bajka - i nie ma mowy o cykaniu - blachy nabrały ciężaru, typowy szelest również zniknął.

Myślę, że przy budżetowym 3 way ta wersja lub bez ferrofluidu może robić niezłą robotę.

Jedyne co mu mogłem zarzucic za te pieniążki to to, że raczej z muzykalności to nie miał wiele - bardziej techniczny głośnik.
                                  Duże znaczenie miała reszta sprzętu towarzyszącego.

Aktualnie mam Usher'a 9550-20 - myślę, że półkę wyżej jak nie ze dwie - warto dopłacić i sie nim pobawić, ew. wcześniej polecany HDS.
                                  Last edited by aeron; 28.01.2014, 08:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    27TBFC/G porównał bym bardziej do AWX-a, klasa ta sama tylko inny charakter grania.
                                    oj nie - seas wyraznie lepszy. porownywalem bezposrednio

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta
                                    Zauważcie że większość z was stosowała niski podział Seasa.
                                    ja go mialem w 3 drogach :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      oj nie - seas wyraznie lepszy. porownywalem bezposrednio
                                      Ale to pewnie dlatego że Seas jest bardziej techniczny, i gra "inaczej" co mogło się Tobie bardziej podobać.
                                      Fakt jest taki, że w porównaniu AWX-a i 27TBFC/G do Ushera, to dopiero Usher zaczyna "grać" (przynajmniej mi).

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Ale to pewnie dlatego że Seas jest bardziej techniczny, i gra "inaczej" co mogło się Tobie bardziej podobać.
                                        nie wiem czego to byla wina (inne filtry) ale seas gral bardziej naturalnie niz awx

Skomentuj

Czaruję...
                                        X