Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumn na 2x 30/100/11 i gdwt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt kolumn na 2x 30/100/11 i gdwt

Cześć, mam 4 przetworniki Tonsila 30/100/11 i chcę dokupić do nich jakiegoś GDWT tonsila albo stxa . Gdyby zrobić coś pokroju Tonsil Zeus. Zrobić dla nich najprostszą zwrotnicę czyli tylko kondensator dla wysokotonowego i żarówkę jako zabezpieczenie. Kolumny miałyby grać na imprezach ze znajomymi. Na ile powinny być zestrojone na forum znalazłem że dla jednego głośnika przypada 70 litrów 45Hz. Czy takie strojenie byłoby odpowiednie ?

zeby to zagralo basem to raczej wiecej :/
    i o tubach tonsila zapomnij
    kup raczej driver STXa. D-500 lub D-800

Skomentuj

Co cie z ludźmi dzieje? Chcesz robić 200 litrową skrzynie żeby usłyszeć tak do 45 hz w mieszkaniu? To nie na tych głośnikach. Tuby Tonsila są bardzo dobre. Kupuje je od nich Eminence, tylko ze u niego pełni role ultrawysokotonowego i do tego się nadaje na estradzie. To nie jest driver kompresyjny, nie ma takiego zakresu pasma i mocy.
      Żeby twój wynalazek mógł zagrać poprawnie trzeba by dać dwa, a może trzy takie tubki na kolumnę i przyzwoitą zwrotnicę
      Taniej wyjdzie kupno Zeusów, które co prawda tez nie graja audiofilsko ale nie przypadkowo są w nich inne głośniki. Te głośniki które masz odsprzedaj amatorom Midltonów.

Skomentuj

Czyli dać driver D-500 ale Horn może być dowolny czy jego kształt ma znaczenie? Tak jak pisałem ma to grać na imprezach na 40 osób. Obudowe na dwa gdny zrobić 140l i ze wzmocnieniami bez dwóch oddzielnych komór i wtedy będzie te 45hz. Czy przy innej częstotliwości powinny grać?

Skomentuj

Przeczytaj opis drivera - podane sa ch-ki z kazdym hornem

Skomentuj

Pawel S.
            Ale ten projekt będzie miał jakiś sens? Po dwa Gdny 30/100/11 i Stx D-500 w obudowie?

Skomentuj

Zamieszczone przez konrad1 Zobacz posta
              Czyli dać driver D-500 ale Horn może być dowolny czy jego kształt ma znaczenie? Tak jak pisałem ma to grać na imprezach na 40 osób. Obudowe na dwa gdny zrobić 140l i ze wzmocnieniami bez dwóch oddzielnych komór i wtedy będzie te 45hz. Czy przy innej częstotliwości powinny grać?
              Jeżeli masz głośnik GDN 30/100/11 to powinna być to wersja GDN 30/100/7, bo oznaczenie /11 jest na schemacie Altusów ale na jednym z wielu. W innych materiałach było oznaczenie z końcówką /1, a wersja o analogicznym oznaczeniu była stosowana w new midlton czy czymś altuso-podobnych.
              Te cyferki na końcu nazwy tak naprawdę oznaczają wykonania które niekiedy mogą decydować czy głośnik się nadaje czy nie do określonego celu.

Wiec jeżeli to jest ten właśnie głośnik i o ile to jest ten głośnik to wymagałby około 100 litrowej obudowy żeby dociągnąć spl-em bez spadku do 40 hz. W 70 litrach będzie mu ciasno. dociągnie do 50-55 i może mieć już podbicie na 70.

Poza tym te głośniki nie maja na tyle równo opadającego przebiegu spl jak GDN 30/120/1 czy 30/80/2 żeby je pozostawić bez filtrowania.

Dlatego w Zeusach sa takie a nie inne głośniki. Gra to jak gra, subwooferem to nie jest, ale hałasu potrafi narobić.

Dlatego twoja konstrukcja nie ma za bardzo sensu. To znaczy będzie tam z niej waliło, dudniło itp. Potem ludzie powiedzą, że tonsil nie potrafił robić głośników jak zwykle.
              Last edited by nepez; 29.01.2014, 18:23.

Skomentuj

Nie :p
                Ty potrzebujesz glosniki do halasowania, a te tonsile do tego sie nie nadaja

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post o 19:38 ----------

Za pozno odpisalem...
                W takim razie prostuje - potrzebujesz glosniki do napier...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  Nie :p
                  Ty potrzebujesz glosniki do halasowania, a te tonsile do tego sie nie nadaja

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post o 19:38 ----------

Za pozno odpisalem...
                  W takim razie prostuje - potrzebujesz glosniki do napier...
                  zdumiewająca celność ujęcia zagadnienia :-)

Skomentuj

A tak z ciekawosci - skad wiesz ze ten gdn potrzebuje 100 litrowej obudowy? Z doswiadczenia czy z parametrow glosnika?

Skomentuj

A tak z ciekawosci - skad wiesz ze ten gdn potrzebuje 100 litrowej obudowy? Z doswiadczenia czy z parametrow glosnika?
                      wersja /7 lub /8 z doświadczenia, ale sam go nigdy w taką dużą obudowę nie wkładałem, fabrycznie był w objętości ok. 64-68 litrów. a wtedy bas nie sięgał nisko ale można było wyżej stroić bassreflexem i szafka łomotała. Wpadła na to chyba wcześniej Tonsil bo w tych altusach i midltonach które widziałem nie było rur tylko zaślepki na dziury mające długość ok. 30-40 mm. Dawno to było.
                      Wersja /11 powinna być taka sama.
                      W parametrach najniżej schodziły GDNy 30/100/1 i 30/100/7. Dla pozostałych głośników 30 tonsil podawały pasmo od 60hz czasem od 40hz. Wykresy spl membrany w 70 litrowej obudowie pomiarowej dla kazdego z nich opadały od 70hz i przy 35hz miały już -10db. To raczej dobre wyniki jak na prace samej membrany bez wspomagania.

Miałem tez 25/60/1 w 70 litrach i 30/80/2. Wszystkie grały w miarę obecnym basem dopiero w dużych pomieszczeniach. 25/ w takiej obudowie prawie nie dmuchał z portu. przy normalnym słuchaniu. Ale bas był czytelny, jak to audiofile mawiają - punktualny, nic się nie ciągnęło, nie było tego słynnego z pewnego znanego portalu aukcyjnego, określenia "miękkie basy" ani odwrotnie, bas się nie urywał nagle. Ogólnie bardzo strawny do słuchania. tylko z wrażeniem ilości jak z mniejszego głośnika.
                      Po wstawieniu do małego pokoiku dół robił się mniej obecny i tu znowu krótszy port BR na co wpadł tonsil i robiła się kicha z tego.

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
                        W parametrach najniżej schodziły GDNy 30/100/1 i 30/100/7.
                        problem w tym ze parametry maja sie nijak do glosnikow bo fizycznie to zupelnie co innego niz deklaruje producent

Miałem tez 25/60/1 w 70 litrach
                        a ja sie ograniczylem do 45-50 litrow i szkoda ze nie zwiekszylem

Skomentuj

problem w tym ze parametry maja sie nijak do glosnikow bo fizycznie to zupelnie co innego niz deklaruje producent

a ja sie ograniczylem do 45-50 litrow i szkoda ze nie zwiekszylem
                          Parametry z katalogów były podawane jako pewnego rodzaju uśrednienie z głosników jednego typu. Mogło więc być tak że TSy były z wyrobu w jakimś wykonaniu 01 a wykres charakterystyki był dla wyrobu w wykonaniu np. 09. Te wykonania to była na przykład obecność innej nakładki przeciwkurzowej - twardej zamiast miękkiej i już przebieg spl takiego głośnika był inny. Tonsil nie podwał również tolerancji parametrów. Warto wspomnieć ze taka na przykład Tesla dopuszczała rozrzut pewnych parametrów TS dla niskotonowych do wartości +/- 20% Fs - prawdopodobnie nie chodziło o tolerancje między głośnikami w pudełku lecz o modele z kolejnych "akcji" produkcyjnych.

Pro-tonsil zaczął publikować pomiary konkretnych głośników z komory bezodbiciowej. Jeśli chodzi głośniki które miałem okazje sprawdzać to przebiegi spl były w pomiarze praktycznie powtarzalne i jednakowe z deklarowanymi przez tonsil, oczywiście w tym zakresie w jakim ma sens weryfikowanie komory w warunkach amatorskiego pomiaru. Moim zdaniem i z przypadków z którymi się zetknąłem, Tonsil podawał parametry wiernie. Natomiast miał tyle wyrobów, tyle wersji że ludzie z organizacji produkcji sami się w nich gubili. Wersji do parametrów na przykład GDN 13/40/2 znalazłem trzy z jednakowym oznaczeniem.

Tak czy inaczej , GDNy 30 są przystosowane do pracy w dużych obudowach. Parametry mają nastawione na efektywność, lekkie membrany i szerokie pasmo. GDNy 25 były w obudowach od niespełna 40 do nieco ponad 50 litrów fabrycznie. Wiecej dla nich nie będzie miało sensu. te 70-80 litrów nadaje sie dla GDNa 30/80/2

Zwiększanie obudowy ponad te stosowane fabrycznie nie sprawi że głośniki zaczną łupać basem jak na dyskotece. Pozwoli uzyskać łagodniejsze opadanie charakterystyki - większa BR obudowa niżej strojona. Więc basu będzie relatywnie jeszcze mniej zwłaszcza przy niskich poziomach dźwięku.

Skomentuj

Parametry z katalogów były podawane jako pewnego rodzaju uśrednienie z głosników jednego typu. Mogło więc być tak że TSy były z wyrobu w jakimś wykonaniu 01 a wykres charakterystyki był dla wyrobu w wykonaniu np. 09.
                            problem w tym ze to nie TSy sie roznily tylko fizyczne wymiary glosnika
                            cewka i nabiegunniki o zupelnie innych wymiarach!

te 70-80 litrów nadaje sie dla GDNa 30/80/2
                            slucham go obecnie w takiej obudowie i jednak bym powiekszyl. chociazby dla porownania (co pozniej zrobie)

Skomentuj

Nie rozbierałem tych głośników więc nie wiem. Górny nabiegunnik był dziwnie gruby w porównaniu z dolnym i opisem katalogu że szczelina jest wysokości jak w głośnikach o dwa rozmiary mniejszych.
                              Natomiast w tamtych czasach nie było takich mozliwości pomiarowych jak obecnie i mogłem się posługiwać tylko prostą symulacją, obliczeniami z tabel i tradycyjną metodą papierka na porcie BR :)

W GDN 30/100/11 kiedy się liczy na piechotę wychodzi obudowa coś około 170 L. trochę dużo jak na taki głośnik się wydaje. Przy akceptowaniu podbicia o 3db wystarczy mu obudowa 65 L. W takiej grał oryginalnie.
                              W 65 litrach już nie miał basu. Było podbicie na 70hz i potem dość ostry spadek. Łatwo sobie wyobrazić jak to będzie grało w małym pomieszczeniu gdzie sama wysokość pokoju wzbudzi rezonans w pobliżu tej częstotliwości (chociaż teraz większość drogich zestawów podłogowych fabrycznie ma taki uśmiech dyskoteki, a recenzenci audiofilscy potrafią cmokać z zachwytu albo sie rozpiszą nad doskonała kompensacją baffle step).
                              Można było to podbicie 70hz próbować zniwelować większym wytłumieniem głośnika ale basu się nie odzyska nawet strojąc wyżej BR, jednak zabezpieczy przed produkowaniem "bumsów".
                              Można spróbować zbić to podniesienie układem zobla, ja nie próbowałem żeby nie obniżać impedancji.
                              Pewnym wyjściem z sytuacji mogła być też obudowa z elementem stratnym. Tego też nie próbowałem, tylko raz słyszałem krótko taką konstrukcje na małym tonsilu z varioventem dynaudio i dlatego sądzę, że w tej trzydziestce to by przyniosło dobry skutek.

Pod względem poprawności działania w BR lepszy był GDN 30/80/2. Przy analogicznym liczeniu obudowy wychodziło mu ok. 95 litrów a w 65-70 grał już równo. Choć na papierze czy w WinISD wypada gorzej niż 30/100/11, bo nie osiągnie takiego niskiego pasma. W praktyce osiągany z niego efekt był lepszy, w tej objętości i strojeniu BR na ok. 39hz powinien osiągać -6db przy 40 Hz i nie ujawniał żadnego podbicia średniego basu. No ale pozostaje jeszcze rozwiązanie kosztownych szczegółów, bo jak tonsil włożył tanio robioną zwrotnice dodając przynajmniej jeden om podwyższający dobroć, do tego jakieś wytłumienie w folii i "atrapy" portów BR o za małej powierzchni, to nadal okazywało się że głośnik nie pracuje tak jak by potencjalnie mógł.

---------- Post dodany o 13:26 ---------- Poprzedni post o 11:46 ----------

No i jeszcze sprawa tego słabego dmuchania z portu BR. To wynika ze sposobu strojenia. teraz mając WinISD łatwo mogę to sprawdzić - oczywiście umownie bo nadal brak założonego wpływu zwrotnicy i wytłumienia obudowy.

W obudowie powiedzmy 80 litrów dla GDN 30/80/2 BR na 36 hz i -3db wypada na 43hz -6db na 36hz. a port dmucha z efektywnością tego spadku gdzieś tak -6db przy 40 hz. Działanie BR jest słabo zaznaczone.
                              dla strojenia BR na 28 hz jest gorzej na -3db@50hz i prawie tak samo na -6db@37hz ale port działa bardzo słabo -10db przy 30 hz. Praktycznie go nie ma.
                              Taka ciekawostka historyczna, ten pierwszy sposób strojenia policzyłem na podstawie książki Witorta z 1986 roku oraz jego artykułu w RE ze stycznia 1990 roku (na podstawie parametrów TS wg tabel do obliczeń wychodziły bardzo podobne wartości - tj. 78L i 35hz). Ten drugi sposób strojenia jest zbliżony do tego co podstawia automatycznie WinISD - on tam podaje rodzaj strojenia o nazwie super SBB4 ja nieco zmniejszyłem obudowę i podniosłem strojenie ok. 10% żeby się zbliżyć do tej objętości która kiedyś kiedyś wykonałem na podstawie książki.

Witort pisał wtedy, że możliwe jest zmniejszenie obudowy do 60 litrów w której jest 1db podbicie basu na 70 hz i -3db@50hz ale -6db@42hz ale port dmucha -5db przy 50hz. I to jest właśnie sposób strojenia stosowany kiedyś przez Tonsil. Chodziło tylko o zmniejszenie obudowy, żeby te stare midltony czy altony nie były zbyt wielkie jak na powszechnie występujące warunki użytkowe. To co zrobił tonsil wtedy na dzisiejsze czasy nie ma wielkiego sensu. GDN 30/80/2 w tak zmniejszonej 60L obudowie ma zasięg pasma zbliżone do Ushera 8945A w 15-16L obudowie. A przewagę ma Tonsil w 4 razy większej efektywności co odpowiada 4 razy większemu rozmiarowi obudowy i 3 razy większej powierzchni membrany. Usher mocniej pracuje portem BR i należy się spodziewać ze przy tych samych poziomach spl i częstotliwościowych niskich Tonsil będzie produkował mniej zniekształceń harmonicznych. I to w tej kompromisowej obudowie.

Tonsil zyskuje większą przewagę dzięki mozliwości zwiększenia obudowy do tych 80-90L i obniżenia strojenia do 33-28Hz przy jeszcze słabszej pracy BR, czego już nie wydoli 4 razy mniejszy Usher
                              - to tak przy okazji dowód na moje twierdzenie z innego wątku ze duży głośnik będzie lepszy od małego, w tym wypadku 2,5 razy wyższa cena 18cm Ushera od 30cm Tonsila jak widac jest nieuzasadniona :-)
                              Last edited by nepez; 30.01.2014, 12:37.

Skomentuj

A można na jednym gdn 30/100/11 zrobić subwoofer do imprez?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  - to tak przy okazji dowód na moje twierdzenie z innego wątku ze duży głośnik będzie lepszy od małego, w tym wypadku 2,5 razy wyższa cena 18cm Ushera od 30cm Tonsila jak widac jest nieuzasadniona
                                  Na basie może i tak.
                                  Jak zrobisz porównanie na średnicy i wysokich, okaże się że cena jest uzasadniona.

Skomentuj

Mozna, ale nie widze sensu

Skomentuj

GDN 30/80/2 nadaje sie tez do oversize 2 way, szczegolnie z jakims fajnym driverem z tubka, chociaz dobra kopulka w WG tez by sie ladnie zgrala.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Nie na temat...

Na basie może i tak.
                                        Jak zrobisz porównanie na średnicy i wysokich, okaże się że cena jest uzasadniona.
                                        porównanie niskośredniotonowego ushera z niskotonowym tonsilem na wysokich częstotliwościach musi być niezapomnianym przeżyciem. Już wytężam słuch :-)

---------- Post dodany o 18:43 ---------- Poprzedni post o 18:41 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        GDN 30/80/2 nadaje sie tez do oversize 2 way, szczegolnie z jakims fajnym driverem z tubka, chociaz dobra kopulka w WG tez by sie ladnie zgrala.
                                        Ktoś to nawet zrobił. Eryk S. ?

---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post o 18:43 ----------

Mozna, ale nie widze sensu
                                        Lepiej na dwóch w izobaryku. Albo na czterech. Kiedyś również w RE był schemat boostera basowego - po prostu wzmacniacza z korekcją basów. To specjalnie było robione pod takie głośniki, bo człowiek widzi głośnik wielkości bębna od pralki a słyszy z niego znacznie mniej basu niż widzi. więc takie zapotrzebowanie powstaje.

Tylko że za cenę czterech takich GDN można już chyba kupić przyzwoity głośnik do subwoofera.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X