Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2-Way na imprezy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 2-Way na imprezy

Cześć wszystkim zainteresowanym!
    Długo już rozmyślam nad budową kolumn do głośniejszego grania na różne okazjonalne spotkania ze znajomymi. Obecnie bawiliśmy się przy zwykłych 3-drożnych unitra(gdn20/40 ; gdw9/15 ; gdw5/40) lub 2-way gdn20/40 ; gdw9/15. Ten zestaw prawie starczał ale musiał grać na maxa do granic Xmax. W związku z tym mam pare pomysłów. Pomożecie mi to jakoś ogarnąć aby wyszło coś co zagra?

1. Wymienić w tych gdn20/40 na 20/60?
    2. Zbudować nowe 2-way na gdn20/60 i gdwk11/80T obudowa BR
    3. Zbudować nowe 2-way na 2 x gdn20/40 i gdwk11/80T obudowa BR

ad.1. Gdn 20/40 grają fajnie - są skuteczne -dosyć szerokie pasmo. Co będzie gdy wymienię na gdn20/60 o gorszej charakterystyce?

ad.2. Czy gdn20/60 i gdwk11/80T cięte na 3500Hz to dobry wybór? Czy ten gdn da radę tak wysoko?

ad.3. Ten pomysł podoba mi się najbardziej ponieważ mam już 4 głośniki Gdn20/40 8 Ohm, które dobrze radzą sobie z środkowym pasmem. Chciałem wykorzystać ich zalety i wrzucić 2 w 1 obudowę aby zwiększyć moc. Tylko tutaj pojawiają się cyrki z impedancją wypadkową, a wzmacniacz Yamaha a 500 - czy dał by radę przy połączeniu równoległym 8+8Ohm=4Ohm?

Nurtuje mnie jeszcze takie pytanie - jakie są sposoby modyfikacji impedancji w zespołach głośnikowych oprócz wymiany cewek. Czy można stosować rezystancje w postaci rezystorów w torach niskotonowych? Innymi słowami czy można połączyć 2xgdn 8 Ohm równolegle i szeregowo włączony rezystor 4Ohm aby uzyskać wypadkowe w przybliżeniu 8Ohm?

Za wszelkie uwagi i wskazówki z góry dziękuję

GDN 20/40 to bardzo kiepskie głosniki, w zasadzie do niczego sie nie nadają.

Najlepiej sprzedaj wszystko co masz i zainteresuj sie 2 way na stx 10.2.400 i d500
    Yamaha wytrzyma obcuiążenie 4ohm ale nie przez całą noc.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Odpusc stare tonsile
      Zainteresuj sie pylon amber

Skomentuj

WOW, stanowcze opinie - parę dekad grały te głośniki w różnych konfiguracjach a dzisiaj mimo postępu nadal wykorzystujemy zwrotnice pasywne a te głośniki to już totalny szmelc? Moim celem jest osiągnięcie systemu głośnikowego o wytrzymałości ok. 100 W, żeby bujał imprezy nie koniecznie z audiofilską jakością. Dobrze by było jak bym wykorzystał to co mam. Pylon amber hmmmmm. wolał bym BR i po drugie gdzie dostane takie głośniki i za jaka cenę? Może jakieś przykłady DIY bo ja nic nie mogę znaleźć/

Skomentuj

Zamieszczone przez adik7 Zobacz posta
          a te głośniki to już totalny szmelc?
          te glosniki maja jakies 30 lat... od tego czasu glosniki mocno poszly do przodu

Pylon amber hmmmmm. wolał bym BR i po drugie gdzie dostane takie głośniki i za jaka cenę? Może jakieś przykłady DIY bo ja nic nie mogę znaleźć/
          lepiej poszukaj dokladniej bo glupoty piszesz
          kolumna jest b-r, glosniki kupisz w www.stx.pl i zrobisz to sam!
          koszt gotowych kolumn na oko ok 500zl

Skomentuj

Prześledziłem głębiej temat i stwierdzam że jest to ciekawe rozwiązanie. Ale są troszkę ogromne to raz i mają aż 250 W. Nie dało by się tego zmniejszyć - oczywiście nie w tym projekcie tylko jakiś inny? Te "monitory dosyć potężne i jeszcze z tym estradowym hornem - chyba trochę przesada - ale dzięki za propozycję - rozważę. Wnioskując lepiej skorzystać z produktów STX niż Tonsil?

Skomentuj

Koledzy bardzo dobrze Ci radzą. Skoro Tobie "prawie starczał" taki śmietnik jak gdn 20/40 to jak usłyszysz klona pylon amber to chyba poczujesz się wniebowzięty. Dziwi mnie to, że ludzie jeszcze na takich syfach cokolwiek chcą robić i ładują w to kasę. Pora się obudzić. Pierwszy lepszy stx np. 14scx dosłownie miażdży takiego rupiecia ze space'ów86 pod każdym względem, a co dopiero jego większy brat z amberów. Nie wiem co Ci się podobało w tym gdnie i jak Ty na tym w ogóle imprezy robisz to mnie zastanawia

Skomentuj

Ale są troszkę ogromne to raz i mają aż 250 W.
                fakt, sa duze. ale maja "zaledwie" 75w co jest duzym plusem bo napedzisz je kazdym wzmacniaczem

Nie dało by się tego zmniejszyć
                no nie bardzo :/ jak zrobisz mniejsze to stracisz na basie

Wnioskując lepiej skorzystać z produktów STX niż Tonsil?
                nie do konca tak. lepie skorzystac z lepszych

Skomentuj

Po pierwsze, bo nie pojawiły się pytania: Jaki budżet? Jakie imprezy(dokładnie o chodzi o metraż ilość osób i jaka forma)?

Przedstawione tonsile, nadają się na domówki, a nie imprezy. Sorry, ale 100W w RMS nawet wysokiej skuteczności nie "zabuja imprezy". Bo słysząc impreza, mam na myśli kilkanaście m2 i minimum 50osob. Może wysokie i średnie gdzieś tam będzie niosło, ale basu to Ty nie uzyskasz :P Ja osobiście bez zestawu minimum 1kW się nie ruszam. Jeżeli myślisz przyszłościowo, to zrób sobie 2nadstawki(średni 10" + driver), a potem dorobisz 2dołki i zestaw jest :) Jeżeli upierasz się przy 2paczkach, no to celuj w jakiś minimum 12"midwoofer o wysokiej efektywności i do tego dobierz driver/wysokotonowy(Żeby kolumna miała już jakieś 300W). W takim układzie można pokusić się o zwrotnice aktywną, i te 100W yamahy wykorzystasz do napędzenia driverów, a do niskotonowych już coś będzie trzeba pokombinować. Proszę, nie ograniczajcie się do polskich marek, jest dużo innych zawodowych. Co do STX, nie mam po prostu przekonania do tej firmy w branży Pro-Audio.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    te glosniki maja jakies 30 lat... od tego czasu glosniki mocno poszly do przodu
                    No tak, zastanówmy się, nadal maja cewkę w szczelinie obwodu magnetycznego, nadal na pierścieniowych magnesach, nadal wykorzystują ferryt, nadal maja papierowe membrany stożkowe :rolleyes:
                    No zaje... poszły do przodu. W kosmos po prostu

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
                      No tak, zastanówmy się, nadal maja cewkę w szczelinie obwodu magnetycznego, nadal na pierścieniowych magnesach, nadal wykorzystują ferryt, nadal maja papierowe membrany stożkowe
                      No zaje... poszły do przodu. W kosmos po prostu
                      Samochody od czasu forda T też mają 4koła i kierownicę. Nie no od ponad 100 lat nie ma postępu..

Skomentuj

Budżet ograniczony do 400zł na kolumnę(głośniki + obudowa). Nie jestem żadnym Dj i nie robię imprez zawodowo. Kolumny mają się sprawdzić na domówkach jak i na otwartym terenie w sezonie działkowym :) Coraz bardziej mi się podoba ten pomysł z klonami pylon amber. Faktycznie nie są aż takie duże - dopuszczam taki rozmiar. Czy jest gdzieś na necie dokładniejszy projekt (jaka częstotliwość podziału zwrotnicy)? Nie jestem tylko trochę przekonany do tej wysokotonówki- jak radzi sobie z środkowym pasmem(przecież jest ono najważniejsze). Słuchał ktoś tego zestawu? Może ma ktoś inne pomysły?

Skomentuj

mam glosniki na ten zestaw i dopracuje wszystko jak tylko bedzie czas

Czy jest gdzieś na necie dokładniejszy projekt (jaka częstotliwość podziału zwrotnicy)?
                          w zwrotnicy brakuje wartosci jednej cewki - po ci ci znac podzial pasma?

o driver sie nie martw - gra zaskakujaco dobrze
                          troche metalicznie "cyka" co moze sie podobac poczatkujacym
                          ten glosnik nie ma nic wspolnego ze starymi GDWT tonsila!

Skomentuj

Aha, czyli taka sytuacja :) No to w tej cenie nie masz wielkiego pola do popisu. Pylon amber, konstrukcja którą pierwszy raz widzę. Od razu rzucił mi się w oczy niskotonowy o skuteczności 90dB... czy jest sens pakować pieniądze w horn i driver do tak cichego głośnika. Jak dla mnie zestaw wygląda na czysto komercyjny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Samochody od czasu forda T też mają 4koła i kierownicę. Nie no od ponad 100 lat nie ma postępu..
                              Jak nie ogarniasz różnicy miedzy samochodem a głośnikiem to spróbuj pojechać na głośniku. Możesz nawet na Accutonie. Przyjdź i powiedz jaki jest postęp.

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
                                Jak nie ogarniasz różnicy miedzy samochodem a głośnikiem to spróbuj pojechać na głośniku. Możesz nawet na Accutonie. Przyjdź i powiedz jaki jest postęp.
                                Anegdota jak najbardziej poprawna. Obecnie są produkowane głośniki o lżejszych membranach, składane w nowszej technologi(kto słyszał kiedyś o magnesie neodymowym) co za tym idzie lepsze ch-ki i skuteczności.
                                Last edited by DiGiCo; 01.02.2014, 13:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                                  Od razu rzucił mi się w oczy niskotonowy o skuteczności 90dB... czy jest sens pakować pieniądze w horn i driver do tak cichego głośnika. Jak dla mnie zestaw wygląda na czysto komercyjny.
                                  to nie sa kolumny estradowe, tylko cos niedrogiego do glosnego grania w domu czy na domowkach

napez, przestan wszczynac wszedzie awantury bo ewidentnie widac ze nie sluchales dawno tych starych tonsili, lub nie masz nic nowszego
                                  przepasc jest bardzo duza!
                                  mimo ze zbudowane sa niby taksamo

Skomentuj

Swoja droga, 1970zl za te pylon amber??? przesada to mało powiedziane.

Skomentuj

W glosniku dynamicznym nic nowego juz sie wymyslic nie da. Budowa przypomina cepa i jedyne co sie zmienia to materialy poszczegolnych elementow. Co ciekawe sa koszmarnie drogie konstrukcje, ktore swoja budowa bardzo przypominaja glosniki przedwojenne, czyli membrana papierowa, maly skok, krotka cewka i elektromagnes. W pewnych kwestiach taki glosnik jest bezkompromisowy, taki odpowiednik samochodu wyscigowego, ale o jasno sprecyzowanych cechach.

Skomentuj

Bo w tym temacie nie chodzi o przekonywanie że jest postęp któregop trudno dostrzec, tylko kolega założyciel wątku ma po prostu stare, zniszczone, zużyte zestawy głośnikowe z wypracowanymi głośnikami i chce je łatać.
                                        Można też chodzić w cerowanych gaciach, ale w zasadzie wygodniej jest wymienić je na nowe. I ten Pylon - czyli skrzynki od tonsila - może być do takich celów w sam raz. Jak widać bardzo efektywny, to on nie jest i z estradą nie ma nic wspólnego - spokojnie znalazłoby się głośnik kopułkowy o takiej efektywności. Zastosowali jednak tubę a tuba daje wytrzymałość i można mieć nadzieję że ci z Pylona tez na to wpadli by ten nadmiar wytrzymałości wykorzystać na obniżanie częstotliwości podziału co przy głośniku 10" powinno być przydatne.

Zrób koledze taki na papierowej 8" STXa zamiast kopii Pylona, to będzie mniejszy.
                                        Może na tym? http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html
                                        Komplet głosników to tego zamknie się w 300 złotych, płyty z Castoramy za 50 reszta na zwrotnice i dyzo samozaparcia

---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post o 15:00 ----------

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                        Swoja droga, 1970zl za te pylon amber??? przesada to mało powiedziane.
                                        każdy orze jak może.
                                        Last edited by nepez; 01.02.2014, 14:10.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X