Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8945A + T9950-20 problem z doborem cewek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher 8945A + T9950-20 problem z doborem cewek

Witam

Postanowiłem trochę dopieścić linie na usherach. Obecnie grają ze zwrotką 1 rzędu i chciałbym spróbować wyższej filtracji. Wiem, że być może dużo się nie zmieni i gra nie warta swojej ceny ale co mi tam. Dopóki nie spróbuję to bedzie mnie to męczyć.

Mam schemat zwrotnicy

Pojawia się problem przy wyborze cewek do głośnika 8945A - w cenniku polinka nie widzę takich wartości. Pytanie czy można użyć zbliżonych?
    Przy okazji zapytam o kondy - czy można tam troszkę zaoszczędzić? Np zamiast czarnego Janzena 18uF dać elektrolit?

Będę wdzięczny za sugestię - nie ukrywam, że nie chciałbym wydać na tą zwrotkę za dużo grosza.
    <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Zap audio ma w ofercie kilka cewek o takiej indukcyjności . Ja bym wstawił 18 UF bipolarny he he :-) .

Skomentuj

jak to nie ma :
      000-1339 Cewka ind. 1,700mH +/-3% 0,400Ω dr.1,40mm śr.76 dł.21mm powietrzna lub
      000-2208 Cewka ind. 1,700mH +/-3% 0,340Ω dr.1,00mm Fe 0,066kg. śr.33 dł.35mm rdzeniowa

000-1275 Cewka ind. 0,270mH +/-3% 0,134Ω dr.1,40mm śr.52 dł.15mm
      000-5162 Cewka ind. 9,000mH +/-3% 1,180Ω dr.0,70mm Fe 0,061kg. śr.30 dł.38mm + rezystor 18om

Kondensatory na bas elektrolity .
      Na wysokich dowolne foliowe :

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
        Obecnie grają ze zwrotką 1 rzędu i chciałbym spróbować wyższej filtracji.
        A scianka pochylona?

Skomentuj

Nie, prosta.

http://www.audioheuristics.org/proje...sher_index.htm

Moje linie widzieliście, różnica jest taka że linie są podłogowe i mają skosy (ale front jako czoło jest tych samych wymiarów, jedynie przedłużone w dół)... no i że to linie a nie klozet.
          Last edited by marian; 31.01.2014, 18:45.

Skomentuj

Czyli podsumowując

001-0240
            Kon. 2,70μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-17/ 26mm. poziomy szt. 5,64 6,94
            001-0242
            Kon. 3,30μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-17/ 36mm. poziomy szt. 6,24 7,68

001-0264
            Kon. 10,00μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-26/ 36mm. poziomy szt. 11,88 14,61

000-1275
            Cewka ind. 0,270mH +/-3% 0,134Ω dr.1,40mm śr.52 dł.15mm szt. 16,97 20,87

002-0301
            Rez. 3,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,49

002-0301
            Rez. 3,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,49

001-0023
            Kon. 4,70μF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-10/ 19mm. poziomy szt. 1,03 1,27

001-0044
            Kon. 18,00μF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-10/ 20mm. poziomy szt. 1,63 2,00

000-2208
            Cewka ind. 1,700mH +/-3% 0,340Ω dr.1,00mm Fe 0,066kg. śr.33 dł.35mm szt. 13,37 16,45

000-5162
            Cewka ind. 9,000mH +/-3% 1,180Ω dr.0,70mm Fe 0,061kg. śr.30 dł.38mm szt. 15,07 18,54

002-0349
            Rez. 18,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,49

i będzie git?

Dzięki wielkie chłopaki :)
            <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
              A scianka pochylona?
              9950 i na pochylonej ścianie sie nie filtruje I rzedem
              Poprostu jest słaby mechanicznie
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                9950 i na pochylonej ścianie sie nie filtruje I rzedem
                Poprostu jest słaby mechanicznie
                Ale nie zmienia to faktu, ze na tej zwrotnicy bez pochylenia nie ma prawa to grac

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                  Ale nie zmienia to faktu, ze na tej zwrotnicy bez pochylenia nie ma prawa to grac
                  To prawda
                  Ale dokładniej mówiąc nie ma prawa grać wogole
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale dokładniej mówiąc nie ma prawa grać wogole
                    Co nie ma prawa grać?
                    8945 + 9950 na zwrocie I rzędu?

Skomentuj

Tak
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak
                        No jak nie gra to spoko.
                        A słyszałeś czy tylko tak piszesz?
                        Ja słyszałem, Gokar teraz słucha na co dzień :)
                        Mało tego, jest kilka konstrukcji tutaj na forum właśnie z tą zwrotnicą, poczytaj opinie.
                        Nie możliwością jest kupić gotowce (ze sklepu) za 1.000zł które tak zagrają jak te Ushery na zwrotnicy I rzędu, co innego zrobić.
                        Nawet bym się ośmielił postawić je obok F1.

Skomentuj

Marian było juz o tym kilka razu.
                          Wiesz dobrze, ze mam ten glosnik i cwiczylem go w połączeniu z innymi wooferami i różnymi cieciami.

Dlaczego nie pierwszy rzad dla 9950?
                          Bo glosnik jest słaby mechanicznie i to słychać

Dlaczego nie pierwszy rzad dla 8948?
                          Bo potrzebuje układu rezonansowego dla poprawnej gry
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Usher 8945A zagra w 15 litrowym monitorze?

---------- Post dodany o 16:35 ---------- Poprzedni post o 16:23 ----------

Skorzystam z okazji, choć wiem ze to nie jest na temat tego wątku Co sadzicie o pomiarach tego Ushera 8945A z Loudspeakershop? Jak się odnieść do wykresów podanych tam zniekształceń harmonicznych? Rożnica między danymi Fs ai szczytem impedancji z wykresu?

Dlaczego w schemacie zwrotnicy jest cewka 9mH w rezonatorze? Wykres pokazuje pik przy 6 kHz, on robi duży problem?

poszukuje czegoś o dobrym zejściu w małej obudowie monitorowej, ale bez robienia z tego na sile subwoofera, do grania w 15-16 m kw. typowego pokoju.Im mniejsza obudowa tym lepiej ale dobrze też bym nie musiał za bardzo zmniejszać otworu b-r żeby zmieścić tunel.

Skomentuj

Marian było juz o tym kilka razu.
                              Wiesz dobrze, ze mam ten glosnik i cwiczylem go w połączeniu z innymi wooferami i różnymi cieciami.
                              Dobrze, ok.
                              Ale przyznasz że taki Usher na zwrotce I rzędu zagra lepiej niż "gorsze" głośniki z super zwrotką.
                              To że na I rzędzie nie gra "poprawnie" nie oznacza wcale że gra źle i że nie da rady tego słuchać w ogóle.
                              Jeśli ja miał bym wybierać, to wolał bym te Ushery na I rzędzie niż dopracowany projekt F1.

---------- Post dodany o 17:20 ---------- Poprzedni post o 17:17 ----------

Zamieszczone przez Tytus11 Zobacz posta
                              Usher 8945A zagra w 15 litrowym monitorze?
                              Nie sprawdzałem, ale miałem 8948a w 15L i przyznam szczerze że mnie zadziwił swoim basem w tak małej skrzynce.
                              http://diyaudio.pl/showthread.php/21...er-Audio-Heban
                              Last edited by marian; 01.02.2014, 16:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Ale przyznasz że taki Usher na zwrotce I rzędu zagra lepiej niż "gorsze" głośniki z super zwrotką.
                                To że na I rzędzie nie gra "poprawnie" nie oznacza wcale że gra źle i że nie da rady tego słuchać w ogóle.
                                Jeśli ja miał bym wybierać, to wolał bym te Ushery na I rzędzie niż dopracowany projekt F1.
                                Grać oczywiście gra.
                                Co kto lubi.
                                Ale jeśli jest schemat dopracowanej zwrotnicy na forum to w czym problem?

Szkoda, ze nie przyjechałes do Łodzi
                                Zobaczyłbyś jak małe zmiany w zwrotnicy potrafią diametralnie zmienic dźwięk
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  8945 + 9950 na zwrocie I rzędu?
                                  Pisalem kilkukrotnie juz to, ze bez pochylenia ta zwrotnica sie nie nadaje do tego zestawu. Dodatkowo, jesli nie odwrocimy polaryzacji glosnika wysokotonowego to tez mozna wsadzic sobie te zwrotnice i zestaw w wiadome miejsce.

Skomentuj

Grać oczywiście gra
                                    Miałem te głośniki w 15l monitorze i przez dłuższy czas grały 1 rzędem,było fajnie do czasu zwrotki LuSzti-ego.Dopiero wtedy usłyszałem co te głośniki potrafią:)

Skomentuj

Po co te spory chlopaki :-) wiadomo, nie od dzis, ze kazdy ma nieco inne doswiadczenie i preferencje. Jednemu ten zestaw zagra, drugiemu nie, trzeci pochyli scianke.

Ja jestem z dzwieku zadowolony bo dawne stx zjadly na sniadanie. Po odsluchach SBA troche juz na zestaw inaczej patrze. Faktycznie srednica troszke slabiej i nad gora musze popracowac. Stad ten temat z prosba o pomoc. :-) zmienie zwrotke, poslucham i bede madrzejszy o nowe doswiadczenie :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
                                        Stad ten temat z prosba o pomoc. :-) zmienie zwrotke, poslucham i bede madrzejszy o nowe doswiadczenie :-)
                                        Witam.
                                        Przetestował kolega już tą nową zwrotnicę?? Ciekaw jestem porównania z dotychczasową:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X