Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawostka, może jakiś błąd?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawostka, może jakiś błąd?

Taki sobie eksperyment zrobiłem dzisiaj. Tak chodziło za mną to, że scenę muzyczną mam przesuniętą lekko w prawo - zwłaszcza dolne rejestry. Zwalałem to na kształt salonu gdzie po prawej jest ograniczony zarówno z boku jak i z tyłu pełną ścianą a lewa kolumna częściowo ścianę z tyłu ma otwartą a boczna w pewnej odległości równie stanowi otwór. Jednak zauważyłem, że przy pełnym wysterowaniu ampli membrana prawej kolumny jakby wychylała się bardziej. Dawaj zamiana miejsc. No i tu teraz nie pamiętam, ale wiem, że różnica w wychyleniu membran jest mniejsza ale zdaje się, że na prawej stronie nadal wychyla się bardziej. Czyli co: ampli ma coś nie tak z balansem, ale nie tak prędko. Scena o dziwo przesunęła się bardziej na środek jakieś 20 no może 30 cm. Trudno to teraz spamiętać. Myślę sobie sugestia, podświadomość, dalej znowu przekładka i znowu przekładka. Wnioski jak wyżej. Gdzie szukać przyczyn i od czego zacząć? Z góry dzięki za dyskusję.
    Pozdrawiam.

Takich różnic wychylenia membrany nie sprawdzisz gołym okiem, może mieć na to wpływ tylko podświadomość :) Może być za to efektem wpływu ściany które odbijają część dźwięku o ile go nie tłumią. Jeżeli chodzi o źródło dźwięku to najprościej sprawdzić poprzez zamienianie kanałów pod które są podłączone głośniki, ewentualnie jeszcze możesz zmienić pozycjami kolumny. Dodatkowo sprawdzić kable(np omomierzem). To takie najprostsze czynności, które powinny rozstrzygnąć Twoje niejasności :)

Skomentuj

Czaruję...
    X