Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory SEAS PRESTIGE H1141-08 L15RLY/P + SEAS PRESTIGE 27TBC/G H1147-06

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory SEAS PRESTIGE H1141-08 L15RLY/P + SEAS PRESTIGE 27TBC/G H1147-06

Szanowni Forumowicze,
    moje poprzednie zmagania z testowymi kolumienkami na byle jakich głośnikach zakończyły się (głównie dzięki Wam) częściowym sukcesem- jeszcze raz dziękuję Wszystkim za pomoc i cierpliwość.

Chciałybym spróbować rzucić się na nieco głębszą wodę i prosiłbym Was o zweryfikowanie następującej koncepcji monitorów:
    Kolumna dwudrożna- głośniki SEAS PRESTIGE H1141-08 L15RLY/P + SEAS PRESTIGE 27TBC/G H1147-06. Obudowa z mdf 19mm (przednia ścianka 38mm), szerokość przedniej ścianki 15,6 cm- co daje wewnątrz 11,8cm ( 0,6cm luzu na kosz). Bass reflex- fi 4cm. Objętość obudowy około 7,8 litra, co po odjęciu tunelu, zwrotnic, i głośnika da w przybliżeniu 7.1-7.3 litra z rozsądnym strojeniem w okolicy 50-55 Hz.

Mam obecnie kolumny z tym średnioniskotonowcem i doceniam jego detaliczność oraz bogatą średnicę. Gra on w obudowie o podobnej objętości co przewidziana przeze mnie.
    Bardzo proszę o Wasze uwagi co do tweetera. Poszukuję brzmienia detalicznego, stąd pomysł z aluminiowym seasem bez ferrofluidu.
    Czy macie jakieś ciekawsze propozycje w podobnym budżecie? Co sądzicie o dobraniu jakiegoś morela do tego średnioniskotonowca (pewnie mniejsza detaliczność?) ?

Pozdrawiam serdeczenie i proszę o komentarze :)
    Last edited by budowlaniec; 04.02.2014, 23:47.

A może coś takiego?
    http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź.
      Generalnie chciałbym zrobić coś samodzielnie, a nie tylko kopiować gotowe projekty doświadczonych już konstruktorów.
      Koncepcję mam raczej przemyślaną- na 95% chciałbym, żeby to był monitor z tym średnioniskotonowcem, możliwie jak najwęższą przednią ścianką (pochyloną). Problem mam z doborem tweetera, ponieważ wszystkie znane mi z DIY są droższe niż przewiduję w budżecie (ok150-200zł za sztukę). Słyszałem kilka pozytywnych opinii o tym tweeterze zaproponowanym przeze mnie- stąd taki wybór, ale oczywiście wezmę pod uwagę ten, który wybrał Raven. O ile dobrze widziałem, to Amphion instaluje w swoich konstrukcjach wysokotonowe głośniki seasa z serii prestige (pewnie nieco inne wersje niż te w sprzedaży). Czy jest ktoś, kto kojarzy ten tweeter który ja zaproponowałem i mógłby się wypowiedzieć na temat jego jakości?
      Mam jeszcze taką uwagę/pytanie- czy 13 litrów to nie trochę za dużo jak na obudowę do tego głośnika? Kolumny, które u mnie stoją mają ok.8 litrów i były robione profesojnalnie- na zamówienie. Ja wstępnie na kalkulatorku policzyłem ok 7 litrów. Symulacje w Winisd pokazywały najlepszy wykres dla objętości około 7.2-7.4l i strojenia 52.5Hz. Skąd aż 13l ?
      Pozdrawiam :)
      Last edited by budowlaniec; 05.02.2014, 17:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez budowlaniec Zobacz posta
        ok150-200zł za sztukę)
        HDS tw.
        http://audiotransducers.com/pl/104mm...08-913000.html

Zamieszczone przez budowlaniec Zobacz posta
        Mam jeszcze taką uwagę/pytanie- czy 13 litrów to nie trochę za dużo jak na obudowę do tego głośnika?
        Nie .
        Jak chcesz mieć więcej wyższego basu kosztem zejścia to mniejsza budka .
        Ja wolałem zejście .

---------- Post dodany o 18:37 ---------- Poprzedni post o 18:34 ----------

Możesz spróbować jeszcze tego :
        http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB26ADC-C000-4/77
        http://www.audiogurman.com/1.htm#sb26adc

Nikt tego chyba nie próbował ale mierzy się dobrze więc i grać powinien

Skomentuj

Bawilem sie oem'ami aluminiowymi i excelami w zakresie 6-12 litrow. Spokojnie sobie radzily w kazdym zakresie
          Jezeli liczy sie brzmienie to rob duze obudowy. Jezeli liczy sie rozmiar to spokojnie w tych 7-8 litrach zagra

Skomentuj

Bardzo dziękuję za porady;
            wnikliwie rozważam wybór przetworników. Trzeba się będzie przekonać na własnej skórze, jak co gra
            Dam znać jeśli uda mi się zrobić coś ,,godnego uwagi"

Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj

Czaruję...
            X