Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana zasilacza i wzmacniacza w głośnikach 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana zasilacza i wzmacniacza w głośnikach 5.1

Hej Jako że to mój pierwszy post, witam wszystkich forumowiczów, no ale przejde do rzeczy :)

Posiadam głośniki 5.1 z subem 30w i satelitami po 10w wszystkie. Znalazł sie taki problem, iż gdy tylko je włącze bzyczą tak jakby gdzieś było zwarcie pomimo iż nie są podłączone do żadnego źródła dźwięku. Ciekawostką jest jeszcze fakt, że gdy przyciskam vol+ lub vol- na subie (sterowanie cyfrowe na wyswietlaczu LCD) bzyczenie ucicha.
    Pierwszą myślą była naprawa tego co jest, ale skoro wszystko jest cyfrowe to taniej mnie wyniesie kupno nowego wzmacniacza. i tutaj pojawia się pytanie, czy taki wzmacniacz byłby dobry i jaki dobrać zasilacz do niego :
    http://allegro.pl/avt1611-wzmacniacz...925394219.html

Nie zależy mi na dźwięku 5.1, bo nie mam nawet dpbrej karty dźwiękowej

Co do podłączenia myślałem by sub podłączyć na jeden kanał,drugi zostawić pusty, trzeci to fronty z centralnym a czwarty to same tyły.

Czy może jeszcze spróbować wywalić całą elektronike z suba i podłączyć po spartańsku bez żadnych sterowań ( i tak wszystkim steruje na komputerze a na dźwięku 5.1 mi nie zależy bo nie mam i nie potrzebuje takiej karty :) )

Jakie są Wasze opinie na ten temat, no i co z tym wzmacniaczem i zasilaczem?

Moja opinia: daj sobie spokoj z takimi kombinacjami. Nie ma to najmniejszego sensu. Podlaczanie kilku glosnikow pod jeden kanal to juz kompletny nonsens.
    Jesli buczenia wczesniej nie bylo, a teraz jest to tak na szybko przychodza mi do glowy dwie opcje: zimny lut (w tym przypadku wystarczy wydlubac cala elektornike i poprawic wszystkie punkty lutownicze - zabawy sporo, ale czasem pomaga) albo elektrolity powysychaly i trzeba je po prostu powymieniac.
    Moja osobista sugestia: odlozyc troche kasy i zafundowac sobie normalne stereo.

Skomentuj

dzisiaj rozebrałem całe głośniki i chciałem przejrzeć całą elektronike. ku mojemu zdziwieniu po odłączeniu zasilania wyświetlacza LCD buczenie ustało więc temat uważam za skończony bo wstawiłem włącznik LCD w obudowe i będe go włączał jak tylko będzie mi potrzebny :)
      Teraz by nie zakładać nowego tematu zadam jeszcze dwa pytania. Głośnik ma konstrukcje jak na obrazku (głośnik skierowany membraną do br, który ma długość 9,5cm). Czy dołożenie drugiego br w drugiej (mniejszej) przegrodzie poprawiłoby bass?

No i drugie. Co zrobić, by tylna scianka, która jest z metalu nie drgała, bo jako jedyna wydaje ogromny brzęk od jakiejś połowy głośności, co strasznie zniechęca do dawania większej ilości watów ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez dexter1213 Zobacz posta
        Czy dołożenie drugiego br w drugiej (mniejszej) przegrodzie poprawiłoby bass?
        Nie. Takie dzialanie moze wiecej popsuc niz pomoc.

Zamieszczone przez dexter1213 Zobacz posta
        Co zrobić, by tylna scianka, która jest z metalu nie drgała
        Wytlumic mata bitumiczna (nakleic od wewnatrz).

Skomentuj

całe wnętrze okleić? i gdzie dokładnie kupić taką mate? w internecie znalazłem, że w sklepach z lakierami do aut.
          @EDIT.
          czy taka może być?
          http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-...958999685.html
          Last edited by dexter1213; 09.02.2014, 22:57.

Skomentuj

Nakleic na blache ktora rezonuje (najlepiej cala). Mate mozna kupic w sklepach z lakierami samochodowymi lub na allegro. Kup mate bez warstwy aluminium, np. taka: http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-...926737883.html
            Last edited by Q; 09.02.2014, 23:11.

Skomentuj

Dzieki temat uwazam za wyczerpany wiec można zamknac

Skomentuj

Jeżeli coś drga, to na początku trzeba to w miarę możliwości lepiej przymocować. Później martwić się o wytłumienie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                  na początku trzeba to w miarę możliwości lepiej przymocować
                  W sumie racja, ale ja zalozylem, ze to jest "oczywista oczywistosc" i Kolega dexter1213 ma na mysli wibracje nie zwiazane z "ulomnym" mocowaniem elementu.

Skomentuj

Czaruję...
                  X