Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

polk audio 700watt rms budowa skrzyni basowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

polk audio 700watt rms budowa skrzyni basowej

12 "głośnik niskotonowy z podwójnym cewek 4 ohm
    Stożek z tworzywa ABS
    kauczuku butylowego przestrzenny
    aluminiowa odlewana rama
    Zakres mocy: 100-700 W RMS (350 W na cewce)
    szczytowa moc ciągła: 1400 Watt
    Pasmo przenoszenia: 20-200 Hz
    czułość: 85 dB
    głębokość montażu: najwyższej 7-3/4 "
    witam wszyskich i prosze o pomoc w zbudowaniu skrzyni do tego potwora jest to glośnik polk audio sr124dvc

http://www.polkaudio.com/downloads/manual/SRSub_MN.pdf

Skomentuj

+ cały temat o obudowie
      http://www.caraudioforum.com/showthread.php?t=330238

Skomentuj

Nie na temat...
        a jednak sie dalo

Skomentuj

cześć wam ,ma ktoś pomysł na zasilenie tego polka ,konkretnie chodzi mi ile watt trzeba żeby go ruszyć

---------- Post dodany o 14:32 ---------- Poprzedni post o 13:33 ----------

jeszcze jedno pytanie ,jaka skrzynia jest lepsza ,zamknieta czy z br

Skomentuj

Zamieszczone przez jacek.k Zobacz posta
            cześć wam ,ma ktoś pomysł na zasilenie tego polka ,konkretnie chodzi mi ile watt trzeba żeby go ruszyć
            1400W@2ohm ?

jeszcze jedno pytanie ,jaka skrzynia jest lepsza ,zamknieta czy z br
            A kliknales w ogole w linki, ktore Ci wkleilismy ? Jesli nie to uczyn to, przeczytaj i dopiero potem zadawaj nastepne pytania, bo w przeciwnym wypadku dyskusja nie ma najmniejszego sensu.

Skomentuj

witaj Q,problem polega na tym ze przeliczam te ich stopy i wychodza mi bzdury , 27 litrow skrzynia to wielkosc scianki 29 cm2 ,jak to mozliwe jak glosnik ma 30 cm ,ja poprostu nie umiem tego przeliczyc

---------- Post dodany o 09:33 ---------- Poprzedni post o 09:25 ----------

jeśli się znasz na tym to przelicz mi to,nie wiem jaka skrzynie mam zrobić stolarz,głośnik będzię w domu w skrzynia na wysoki połysk

Skomentuj

27 litrow skrzynia to wielkosc scianki 29 cm2 ,jak to mozliwe jak glosnik ma 30 cm ,ja poprostu nie umiem tego przeliczyc
                te 27 litrow bardzo mozliwe
                dla bezpieczenstwa bym dal 30 litrow

obawiam sie ze obudowa zamknieta moze byc niesatysfakcjonujaca w domu :/

Skomentuj

ale jak to zmieścić w coś tak małego ,on jest naprawdę spory i tak jak mówisz zamknięta w domy będzie słabo

---------- Post dodany o 09:56 ---------- Poprzedni post o 09:51 ----------

i na tym polega mój problem,nie mogę przeliczyć skrzyni do domu , można oczywiści włożyć jakąś tam ,tylko jaki to ma sens ,to ma zagrać jak trzeba a nie a nie tak sobie.

---------- Post dodany o 09:57 ---------- Poprzedni post o 09:56 ----------

stolarz czeka na wymiary :-}

---------- Post dodany o 10:00 ---------- Poprzedni post o 09:57 ----------

ale ti tak nie jedyny problem ,następny to czym go zasilić,ile watt minimum zeby go ruszyc

Skomentuj

masz do tego parametry ts?

Skomentuj

Thiele / Small Parameters
                      Resonant Frequency 30 Hz
                      Xmax
                      Xmax Linear 16.25 mm / 0.64 in
                      Xmax Mechanical 63.5 mm / 2.5 in
                      MMS 183
                      BL 19 series
                      CMS 150
                      SD 499 sq. cm / 77.35 sq. in
                      VAS 40.9
                      QTS 0.61
                      QES 0.68
                      QMS 0.60

Skomentuj

usuń ten bałagan

może br 40-50l strojone na 30-35Hz, tunel dość długi obudowa mała więc ewentualnie mb, ale myślę, że tak naprawdę większym problemem bedzie zasilenie tego głośnika:)
                        Last edited by guczi; 15.02.2014, 10:51.

Skomentuj

ale jak to zmieścić w coś tak małego ,on jest naprawdę spory
                          przelicz jeszcze raz dokladnie wymiary skrzynki, bo spokojnie sie zmiesci!

tutaj jakos 30 litrow nie jest az tak strasznie male

tak jak mówisz zamknięta w domy będzie słabo
                          sorki, taki masz glosnik!

wzmacniacz do subwoofera do domu to zupelnie inna bajka
                          gotowych paneli wyboru raczej brak
                          ja bym dal estradowa koncowke
                          http://www.stx.pl/stx-pa-800.html to powinno byc OK, lub zabawa z DIY na suba

Skomentuj

mam problem ,prawda ,Paweł.S ,to jest szczelna tak? guczi to pewne że taki litraż z br?

Skomentuj

Zamieszczone przez guczi Zobacz posta
                              może br 40-50l strojone na 30-35Hz,
                              a zwrociles uwage na QTS tego glosnika? moze buczec strasznie :/

guczi to pewne że taki litraż z br?
                              30 litrow zamknieta, lub 50 litrow b-r to taki standard dla wiekszosci glosnikow samochodowych 12"

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                a zwrociles uwage na QTS tego glosnika? moze buczec strasznie :/

30 litrow zamknieta, lub 50 litrow b-r to taki standard dla wiekszosci glosnikow samochodowych 12"
                                co to może oznaczać jeśli QTS jest 0.55 ,czy większa skrzynia czy zmknieta czy jeszcze coś innego ,szczerze nie mam pojecia co to znaczy ,przeczytałem coś o tym ale nie bardzo rozumiem co miał bym zbudowac żeby było dobrze

---------- Post dodany o 16:27 ---------- Poprzedni post o 13:46 ----------

Zamieszczone przez guczi Zobacz posta
                                usuń ten bałagan

może br 40-50l strojone na 30-35Hz, tunel dość długi obudowa mała więc ewentualnie mb, ale myślę, że tak naprawdę większym problemem bedzie zasilenie tego głośnika:)
                                jeszcze podpowiedz mi jakiej średnicy tunel i czy w duł czy na bok

Skomentuj

co to może oznaczać jeśli QTS jest 0.55 ,czy większa skrzynia czy zmknieta czy jeszcze coś innego
                                  to znaczy ze raczej skrzynia zamknieta
                                  takie glosniki w b-r by buczaly jednostajnie. dlatego najlepiej by bylo jakbys sam odsluchal w obu typach skrzyn

jeszcze podpowiedz mi jakiej średnicy tunel i czy w duł czy na bok
                                  10cm (102mm + rura PCV 110mm z mufą) i najlepiej na przod
                                  jakbys go skierowal w dol to znowu bedzie zabawa z dobieraniem wysokosci nozek

Skomentuj

takie glosniki w b-r by buczaly jednostajnie. dlatego najlepiej by bylo jakbys sam odsluchal w obu typach skrzyn

ale to jest zabawa,to mówisz że lepiej zamknięta i że w domu zda egzamin,nie mam za bardzo możliwości odsłuchu jaka będzie lepsza dlatego szukam porady

---------- Post dodany o 18:12 ---------- Poprzedni post o 18:06 ----------

jesli jest możliwe pogadać przez tel to podam ok

Skomentuj

zgodnie z parametrami zamknieta
                                      ale w domu moze to grac zbyt cicho
                                      nikt ci nie powie bez odsluchu co akurat tobie sie spodoba
                                      zrob zamknieta na poczatek, jak nie zagra to bedzie zmiana
                                      skrzyni lub glosnika

Skomentuj

Czaruję...
                                      X