Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetworniki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie przetworniki?

Witam,
    Z racji że moja Unitra zaczyna siadać a razem z nią kolumny przyszła pora na odświeżenie sprzętu. Z racji tego że nie znalazłem z gotowców nic co by mi się podobało z wyglądu więc postanowiłem zbudować swoje.
    Mam zamiar zamknąć się w okolicy 800-900zł za przetworniki+zwrotki do obu kolumn, materiały na budowę kolumny to nie problem (ojciec stolarz :P)
    Słucham rapu, elektroniki, rocka, czasem popu, zależy mi tym żeby wysokie tony nie były za ostre a na dole nie brakowało basu (chociaż myślę o dorzuceniu dodatkowo suba 30cm).
    Przejrzałem sporo tematów i widzę że często są używane STX ale jakoś czuję że są za bardzo oklepane jak dla mnie, nie lubię tego co mają wszyscy :P
    Ma ktoś jakieś propozycje jakimi głośnikami się zainteresować?

http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Widzę że kolega nie doczytał że czytałem już sporo tematów, ale z racji tego że nie mam możliwości odsłuchu żadnych głośników to takie porównywanie jest bez sensu. Każdy ma inny gust i dla każdego może inaczej brzmieć, więc czytanie opisów brzmienia w topicach jest bynajmniej bez sensu.
      Stąd pytanie do bardziej obeznanych osób, które mogłyby coś polecić co by się sprawdziło, przy moich wymaganiach.

Skomentuj

Czyli czytanie opisu dźwięku jest bez sensu, ale już polecenie przez kogoś ma sens? Wtedy już gusta się nie liczą?
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wg. mnie wartościowsza jest opinia osoby która słuchała powiedzmy 1000 przetworników i wie chociaż pobieżnie który jak brzmi niż czytanie i porównywanie opisu tym bardziej że każdy jest napisany przez inna osobę i dla każdego ten sam głośnik może inaczej brzmieć, chyba rozumiesz o co mi chodzi.

Skomentuj

Tak, ale w zasadzie dalej opierasz się na gustach :P

Skomentuj

A i tak na prawdę nie wiesz, ile kolumn słuchał ktoś, kogo opinię wysłuchasz

Skomentuj

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
                Wg. mnie wartościowsza jest opinia osoby która słuchała powiedzmy 1000 przetworników i wie chociaż pobieżnie który jak brzmi
                Z takimi pytaniami to do Pacuły :thumbsup:

...ale z racji tego że nie mam możliwości odsłuchu żadnych głośników to takie porównywanie jest bez sensu. Każdy ma inny gust i dla każdego może inaczej brzmieć, więc czytanie opisów brzmienia w topicach jest bynajmniej bez sensu.
                Proszę bardzo, sam sobie wybierz głośniki skoro myślisz że wiesz lepiej :)

Mam zamiar zamknąć się w okolicy 800-900zł
                Czyli w sumie najtańsze głośniki które już jakoś grają.

Skomentuj

Mam zamiar zamknąć się w okolicy 800-900zł za przetworniki+zwrotki do obu kolumn
                  Przejrzałem sporo tematów i widzę że często są używane STX ale jakoś czuję że są za bardzo oklepane jak dla mnie, nie lubię tego co mają wszyscy :P
                  Pewnie, mając grosze to każdy by chciał głośniki najwyższej klasy ale tak to nie działa! Za takie pieniądze oprócz STX to może by jakieś Wavecory, Vifkę czy Audaxa znaleźć ale to byłoby na tyle. Trzeba szukać gotowych projektów i modlić się, że za taką kwotę coś "ciekawego" będzie (LuSzTi pokazał Ci drogę, poszukaj zestawu, który Cię zainteresuje).

Skomentuj

Wg. mnie wartościowsza jest opinia osoby która słuchała powiedzmy 1000 przetworników i wie chociaż pobieżnie który jak brzmi
                    no dobra. ja wiem jak to brzmi. ale ty nadal nie wiesz i nie wiem co polecic bo nie wiem czego oczekujesz! :p

a z takim budzetem to ciezko przebierac
                    trzeba by polowac na okazje

Skomentuj

Może coś takiego Cię zainteresuje:

http://www.dexon.cz/clanky/reference...0-80-01-8.html

Rzadko spotykane (albo prawie wcale niespotykane na forum) głośniki, nietypowa, nietuzinkowa konstrukcja.
                      Tego IRT 10/80 nie słyszałem, ale na podstawie doświadczeń własnych próbowałbym zastosować inną kopułkę z nakładką WG np. WG 148 od Visatona.

Skomentuj

Czaruję...
                      X