Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowe monitory zastępujące oryginały w mikrowieży LG fas162f

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budżetowe monitory zastępujące oryginały w mikrowieży LG fas162f

Witam

Posiadam mikrowieżę LG fas162f lecz jej głośniki nie mieszczą się na regipsowych wnękach koło TV. Chciałbym zrobić zamiast nich jakieś budźetowe monitorki które mogły by je zastąpić. Nie mam wielkiego doświadczenia w DIY więc chciałbym skorzystać z gotowego projektu który gdzieś w necie jest zamieszczony. Głośniki są 3 way o impedancji 4Ohm. Dokładna ich specyfkacja znajduje się pod adresem http://delphi-archiwum.home.pl/temp/fas162f.jpg Pdpowiecie jakiś projekt który mógłbym zmieścić na półce o wymiarach 50X35X17 cm (wysXszerXgł)?

Jaki max budżet?
    Podaj wymiary wnęki.

Skomentuj

Budżet powiedzmy, że bez stolarki ok 500pln. Wnęka o wymiarach 50X35X17 cm (wysXszerXgł)

Skomentuj

Ciężko będzie o gotowy projekt. 17cm głębokości to bardzo mało, skrzynki musiałby być szersze niż dłuższe, żeby jakiś litraż wygospodarować. Projektów z tak szeroką ścianką, na głośnikach grających w takim litrażu na forum raczej nie ma.

Skomentuj

Myślałem, że problemem będzie impedancja głośników a nie wymiary wnęki... Nie wiedziałem, że pomijając kwestie estetyki mają takie duże znaczenie w brzmieniu wymiary skrzynek a nie ich litraż. Chciałem wziąć wymiary z gotowego projektu i otwory dać na bocznej ścianie a nie na froncie...

Skomentuj

Wymiary frontu i rozmieszczenie głośników jest bardzo ważne, przeczytaj artykuł na głównej o wpływie rozmieszczenia głośników na charakterystykę LINK . Poszukaj też czegoś o Baffle Steap, jeśli Cię to interesuje. Projekty zwrotnic uwzględniają wpływ frontu i zmieniając go mógłbyś wiele namieszać.

Skomentuj

Z konstrukcji na małych głośnikach można rozpatrzyć np:

Visaton Alto Genesis Sat

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...struction.html

lub

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...aton-sc5-w100s

Tutaj kolega adikob użył grube płyty na ścianki przednie i tylne, więc jest szansa zmniejszenia wymiaru głębokości stosując cieńsze ścianki.
              Inną opcją jest dopasowanie z niewielkimi zmianami jakiejś konstrukcji na tanich STXach lub popularnego klona Totem Mite też lekko zmienionego pod względem wymiarów.

Skomentuj

Podmiana głośników z 4 Ohm na 8Ohm spowoduje zmniejszenie mocy końcówki w mikrowieży czy się mylę? Projekt forumowego kolegi fajny
                Last edited by wachcio; 23.02.2014, 18:14.

Skomentuj

W Alto Genesis Sat jest W100S 4 Ohm, a w kolumnach kolegi adikoba też można takiego użyć tylko trzeba zmienić zwrotnicę. Można ją zasymulować w programie Boxsim. Bardzo dobry program do takich zastosowań.

Skomentuj

Zakładając szerokość przedniej ścianki 21cm, grubość płyty 18mm to masz do dyspozycji spokojnie po 10L na każdy monitor. Można tam już upchnąć coś sensownego z wylotem BR do przodu.
                    Np http://diyaudio.pl/showthread.php/23...jekt-by-LuSzTi
                    Oczywiście, już uprzedzam, wiem, że 21cm szerokości frontu to 3cm więcej, niż w pierwotnym projekcie, ale kolumny będą i tak grały we wnękach, więc już samo ich tam ustawienie będzie miało spory wpływ na efekt końcowy. Poza tym będzie milion razy lepiej, niż jakieś popierdółki od wieży z kompletu.

Skomentuj

A nie sądzisz, że robiąc DIY na przetwornikach za ponad 300zł/kanał to wypadałoby nie pakować ich we wnękę, tylko zrobić im standy ? Realizacja tego projektu to pewnie okolice 1kzł, moim zdaniem wydając takie pieniądze głupotą jest nie trzymanie się projektu. Poza tym sam kanał br ma 19cm. No chyba, że zamiana na rurkę, ale pytanie do autora czy by sobie z tym poradził. Jak dla mnie, zły pomysł.

Skomentuj

waloos masz na pewno rację, że idą półśrodkami nie uzyskam idealnego efektu ale ściana z TV kształtuje się mniej więcej tak jak na załączonym obrazku (wymiary są jak wcześniej podałem) więc nie widzę za bardzo innego rozwiązania niż postawić je we wnękach. Inna kwestia to jakość końcówki mocy w mikroweży która nie jest "pierwszych lotów" na pewno więc i efekt nie będzie imponujący.

http://obrazki.elektroda.pl/3066161600_1390220989.jpg

Ten zestaw będzie mało używany i nie przez audiofilów więc nie mam wygórowanych wymagań odnośnie jego. Starczyłyby w zupełności głośniki od zestawu ale po prostu się nie mieszczą.
                        Last edited by wachcio; 24.02.2014, 06:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez wachcio Zobacz posta
                          Inna kwestia to jakość końcówki mocy w mikroweży która nie jest "pierwszych lotów" na pewno więc i efekt nie będzie imponujący.
                          Dokładnie tak. Tak na szybko nasuwa mi się pomysł użycia efektowych zestawów na przód i, jeśli będzie mało basu, suba.
                          Link do głośników STX-a (wyłącznie dla zobrazowania o co chodzi :P ) http://stx.pl/stx-e-200-n-kolor-orzech.html

Skomentuj

infinity wiedziałem, że ktoś je zaproponuje i poradzi mi "odpuszczenie" sobie roboty i sam bym tak zrobił gdyby nie to ze mają 8 Ohm...

Skomentuj

Ale to że mają 8 ohm w niczym nie przeszkadza. Sam przecież mówiłeś że nie jesteś audiofilem i nie oczekujesz zbyt wiele. Wieża będzie z nimi grała. Gorzej gdyby wieża mogła przyjąć tylko 8 a kolumny były 4 ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                                Tak na szybko nasuwa mi się pomysł użycia efektowych zestawów na przód i, jeśli będzie mało basu, suba.
                                Link do głośników STX-a (wyłącznie dla zobrazowania o co chodzi :P )
                                Zamieszczone przez wachcio Zobacz posta
                                infinity wiedziałem, że ktoś je zaproponuje i poradzi mi "odpuszczenie" sobie roboty i sam bym tak zrobił gdyby nie to ze mają 8 Ohm...
                                Czytamy uważnie :) Bezpieczniej będzie dla tej wieżyczki, jak będzie 8Ω. Diabli wiedzą, co tam w środku siedzi :P

Skomentuj

Ooo zobaczyłem co to za maleństwo. Dużo mocy to się tam nie mieści chyba że w klasie D. Poradzi sobie z Tymi kolumnami a dla uzupełnienia lepiej zainwestuj w suba jeśli wieża ma zostać.

Skomentuj

Krakał, krakał i wykrakał - TAS5142
                                    Jak ktoś ma chwilę, to proszę:
                                    SM: http://elektrotanya.com/lg_fa162_fas.../download.html
                                    i karta końcówki: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tas5142.pdf

Skomentuj

Czyli całkiem mocna końcówka mocy?

Skomentuj

No, jak na takie małe LG to całkiem, całkiem... oczywiście te katalogowe 2x80W to wiesz co... albo 80W albo THD 0,5% :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X