Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MDF laminowany - wpływ na dźwiek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MDF laminowany - wpływ na dźwiek

Zbudowałem skrzynkę suba z mdf laminowanego i zastanawiam się, czy ma to wpływ na dźwięk ?

no bez jaj... O wiele wiekszy wpływ ma sztywność i dokładność wykonania skrzynki. Nie sądzę nawet, żeby w ogóle była jakaś różnica.

Skomentuj

a ja tu sie nie zgodze
      podobno lklukasz porownywal i twierdzi ze jest roznica

Skomentuj

Według mnie gra poprawnie, ale nie mam porównania.

Może wytłumić jakoś ?

Skomentuj

Moim zdaniem, przy subie nisko filtrowanym różnicy nie będzie żadnej.
          Możesz się pobawić z tłumieniem ale generalnie większości subów nie ma potrzeby wytłumiać.
          Last edited by KAPRINT; 26.02.2014, 00:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
            Moim zdaniem, przy subie nisko filtrowanym różnicy nie będzie żadnej.
            Możesz się pobawić z tłumieniem ale generalnie większości subów nie ma potrzeby wytłumiać.
            Tez uwazam ze przy subie nie bedzie to mialo zadnego wplywu. a jesli ma ochote niech walnie maty bitumiczne i bedzie mial "duchowy" spokoj.

Skomentuj

Mimo że akustyka, ale nie chce tematu nowego zakładać, mam mdf laminowany i będę na nim składać monitory, czy łączyć się to da na klej i kołki czy dać po prostu wkręty, od razu zaznaczam że obudowy testowe, tzn składam projekt, posłucham i albo gdzieś to komuś dam lub po prostu rozłożę, nie będą to do celowe kolumny, ale chętnie się z nimi pobawię w ramach praktyki stolarskiej

Skomentuj

Da sie na klej, ale raczej wybierz poliuretan. Wikolowy klej nie zlapie tak mocno jak trzeba. Tak czy siak bedziesz musial troche te powierzchnie przygotowac.

Skomentuj

Właśnie mam wikolowego rakol 2 wiaderka ale ciągle używam poliuretanowy i w miarę dobrze mi się tym robi, czyli miejsca łączenia zmatowic poprostu?

Skomentuj

Zmatowic. Postaraj sie zrobic podluzne rowki np nozykiem do tapet. Im bardziej chropowata powierzchnia tym lepiej. Przy klejeniu wikolem takich powietrzchni powstaje zasadniczy problem - woda nie ma jak odparowac i klej bardzo dlugo schnie. Po prostu do takich rzeczy ten klej sie nie nadaje. Wikol musi wejsc w pory drewna i tyle.

- - - - - aktualizacja - - - - -

No chyba, ze masz mozliwosci, to przytnij material na 45 stopni i po problemie. Ja tak robilem kolumny u siebie z lakierowanego mdf.

Skomentuj

Już są przycięte na kant więc nie mam możliwości zrobić na 45, nie mam piły obecnie żeby to równo zrobić, rowki szybciej da się zrobić, ale raczej poliuretanowy pójdzie w ruch i płyty między sobą na kołki dam bo ich mam trochę , z reszta trochę zabawy ale nie za dużo bo trzeba kolejne składać

Skomentuj

Ale kolki przed klejeniem czy po klejeniu?

Skomentuj

składam płyty żeby były równo, zamiast śrub wiercę 6 pod kołki, rozkładam daje klej i składam z kołkami na klej tak bym to widział, chyba że jest lepszy sposób

Skomentuj

No nie wiem czy na kołki złożysz równiej niż ściskając równo zaciskami i skręcając na śruby, ale powodzenia.

Skomentuj

Skladanie na kolki jest wygodne, tylko bez specjalnego przyrzadu do wiercenia bedzie trudno. Po prostu mozesz nie trafic z dziurami i plyty krzywo sie zejda. Moze prosciej bedzie dac tylko klej i krecic wkretami. Potem jak wyschnie to wykrecic sruby, rozwierdzic i kolki na klej. Moim zdaniem to jest prostsza metoda.
                              Tylko wez sobie kogos do pomocy, bo samemu to przekichane.

Skomentuj

niestety samemu, ale za to ściski kątowe stolarskie mam, ost składałem taki mały stoliczek na kołki i klej tylko i jakoś to poszło http://allegro.pl/scisk-katowy-naroz...914008521.html inaczej nie da rady . Bardziej myślałem żeby złożyć płyty, dać na wylot dziury przez 2 płyty tak jak się pod śruby wierci i w to miejsce po protu kołki zamiast śrub od razu

Skomentuj

Scisk katowy rzecz niemal niezbedna :) Próbuj, walcz.

Skomentuj

ja miałem na myśli ścisk stolarski :- )ale oczywiście musi być odpowiednio długi.

Skomentuj

Spokojnie i takie i takie mam, muszę jakoś to złożyć, ale już po przymiarce widzę że trochę materiału będę musiał zebrać żeby w miarę równo wyszło bo delikatnie ucieka na łączeniach a nie dałem boków większych żeby z nich zbierać nadmiar

Skomentuj

Jak masz kompresor, to polecam gwozdziarke :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X