Moim zdaniem, przy subie nisko filtrowanym różnicy nie będzie żadnej.
Możesz się pobawić z tłumieniem ale generalnie większości subów nie ma potrzeby wytłumiać.
Moim zdaniem, przy subie nisko filtrowanym różnicy nie będzie żadnej.
Możesz się pobawić z tłumieniem ale generalnie większości subów nie ma potrzeby wytłumiać.
Tez uwazam ze przy subie nie bedzie to mialo zadnego wplywu. a jesli ma ochote niech walnie maty bitumiczne i bedzie mial "duchowy" spokoj.
Mimo że akustyka, ale nie chce tematu nowego zakładać, mam mdf laminowany i będę na nim składać monitory, czy łączyć się to da na klej i kołki czy dać po prostu wkręty, od razu zaznaczam że obudowy testowe, tzn składam projekt, posłucham i albo gdzieś to komuś dam lub po prostu rozłożę, nie będą to do celowe kolumny, ale chętnie się z nimi pobawię w ramach praktyki stolarskiej
Da sie na klej, ale raczej wybierz poliuretan. Wikolowy klej nie zlapie tak mocno jak trzeba. Tak czy siak bedziesz musial troche te powierzchnie przygotowac.
Zmatowic. Postaraj sie zrobic podluzne rowki np nozykiem do tapet. Im bardziej chropowata powierzchnia tym lepiej. Przy klejeniu wikolem takich powietrzchni powstaje zasadniczy problem - woda nie ma jak odparowac i klej bardzo dlugo schnie. Po prostu do takich rzeczy ten klej sie nie nadaje. Wikol musi wejsc w pory drewna i tyle.
- - - - - aktualizacja - - - - -
No chyba, ze masz mozliwosci, to przytnij material na 45 stopni i po problemie. Ja tak robilem kolumny u siebie z lakierowanego mdf.
Już są przycięte na kant więc nie mam możliwości zrobić na 45, nie mam piły obecnie żeby to równo zrobić, rowki szybciej da się zrobić, ale raczej poliuretanowy pójdzie w ruch i płyty między sobą na kołki dam bo ich mam trochę , z reszta trochę zabawy ale nie za dużo bo trzeba kolejne składać
składam płyty żeby były równo, zamiast śrub wiercę 6 pod kołki, rozkładam daje klej i składam z kołkami na klej tak bym to widział, chyba że jest lepszy sposób
Skladanie na kolki jest wygodne, tylko bez specjalnego przyrzadu do wiercenia bedzie trudno. Po prostu mozesz nie trafic z dziurami i plyty krzywo sie zejda. Moze prosciej bedzie dac tylko klej i krecic wkretami. Potem jak wyschnie to wykrecic sruby, rozwierdzic i kolki na klej. Moim zdaniem to jest prostsza metoda.
Tylko wez sobie kogos do pomocy, bo samemu to przekichane.
niestety samemu, ale za to ściski kątowe stolarskie mam, ost składałem taki mały stoliczek na kołki i klej tylko i jakoś to poszło http://allegro.pl/scisk-katowy-naroz...914008521.html inaczej nie da rady . Bardziej myślałem żeby złożyć płyty, dać na wylot dziury przez 2 płyty tak jak się pod śruby wierci i w to miejsce po protu kołki zamiast śrub od razu
Spokojnie i takie i takie mam, muszę jakoś to złożyć, ale już po przymiarce widzę że trochę materiału będę musiał zebrać żeby w miarę równo wyszło bo delikatnie ucieka na łączeniach a nie dałem boków większych żeby z nich zbierać nadmiar
Skomentuj