Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytłumianie subwoofera w tanim zestawie 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytłumianie subwoofera w tanim zestawie 2.1

Witam. Ostatnio kupiłem zestawik 2.1 Logitech Z3, tutaj pewnie zostanie uznany za beznadziejne pierdziawki za stówę jednak póki co ograniczam swój budżet, a brzmią i tak o niebo lepiej niż Creativy za podobną kwotę.

Rozchodzi się o wytłumienie subwoofera. Głośnik ma taką budowę:

[code]http://screenshu.com/static/uploads/temporary/2l/dv/yw/wjkhsr.jpg[/code]

Coś mi lekko brzęczało i z tego bass reflexu, rury w środku wydobywały się dość dziwne dźwięki (jakby za mała średnica była ?) więc komorę z bass reflexami i przodem głośnika wytłumiłem 0,5-1cm warstwą pianki pod panele a do komory z membraną bierną wrzuciłem duży kawał waty, pomogło to, z tych rurek przestały się wydobywać dziwne odgłosy a i subwoofer wydaje z siebie milsze dla ucha ( i ciała ) dźwięki. Jednak ten kawał waty i pianka to prowizorka, w jaki inny sposób mógłbym pobawić się z tym subem ? Wiem że to sprzęt nie warty większej roboty czy nakładów finansowych jednak chciałbym go możliwie ulepszyć. Z góry dzięki za wszelkie wypowiedzi i pozdrawiam.

Nikt Ci nie da recepty zrób tak czy tak, musisz sam na słuch próbować z różnymi materiałami w różnych konfiguracjach.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
      wytłumiłem 0,5-1cm warstwą pianki pod panele
      Taka pianka raczej nie nadaje się do wytłumiania obudowy, zamień ją na jakąś zwykłą cienką gąbkę.

Skomentuj

Taka pianka raczej nie nadaje się do wytłumiania obudowy, zamień ją na jakąś zwykłą cienką gąbkę.
        Właśnie o to mi chodziło, jakich mogę tanich lub darmowych materiałów użyć i w jaki sposób (czy wypełnić czymś którąś z komór, jakiej użyć grubości).

Myślicie że w takim syfie warto ingerować w konstrukcję ? Może pokombinować coś z tymi rurkami, większą średnicę by zrobić. Czy lepiej nie ruszać żeby nie grało gorzej ?

Wybaczcie za takie bierne podejście jednak przy każdym rozkręcaniu śruby i otwory na nie dostają po tyłku, przy kolejnym rozkręcaniu może być już padaka.

Skomentuj

Ja bym tam nic nie ruszał w konstrukcji. Wątpię żeby udało się uzyskać lepszy efekt a jest szansa na pogorszenie obecnego. Możesz tak jak pisałem wcześniej eksperymentalnie wyłożyć ścianki cienką gąbką lub watoliną. Dobrym i tanim źródłem watoliny są ... "szmateksy"... Czasem dosłownie za 1zł można kupić starą kołdrę pikowaną i już mamy kilka m2 grubej watoliny (oczywiście pranie jest wskazane)

Skomentuj

A co z trafo ? Przykładając do mojego poprzedniego obrazka jest w lewym dolnym rogu komory z membraną bierną, zajmuje dość sporo miejsca (sześcian zajmujący prawie połowę szerokości i wysokości tejże komory) i nie wiem co z tym zrobić, obudować czymś i wytłumić czy zostawić na wierzchu żeby się nie grzał ? Strasznie mało tam miejsca na kombinacje jest.
            Last edited by TrueFaith; 26.02.2014, 17:47.

Skomentuj

Mozliwosci kombinacji jest tak samo malo jak miejsca w tym subie. Po pierwsze: nie ruszaj tunelu (czy rurek jak to nazwales) bo rozstroisz suba i bedzie duzo gorzej niz jest. Po drugie: Jesli dokladac wytlumienie to naprawde w minimalnych ilosciach, bo i wytlumieniem mozna wszystko spaprac. Tego typu "konstrukcje" sa tak projektowane, ze nie tylko obudowa ale i elektronika jest odpowiednio zestrojona (korekcje aktywne sa w scislej relacji ze specyfika obudowy). Nie takie glowy jak my nad tym siedzialy, zeby zrobic z gowna zloto (z marnym efektem ale to juz inna bajka) i prawda jest bolesna: cokolwiek nie zmienisz, mozesz tylko spieprzyc (aczkolwiek czy cos co nie gra moze jeszcze bardziej nie grac ? :> ). Wyjmiesz trafo, zmieni sie objetosci i doopa..., zmienisz srednice tuneli, rozstroisz obudowe i doopa... dolozysz wytlumienie, obnizysz dobroc ukladu i doopa... Zostaw jak jest - szkoda Twojego czasu... lepiej poswiec go na odkladanie pieniedzy na cos co bedzie grac.

Skomentuj

Jeśli jest za mały BR to doopa, się nie da, ale często takie suby są za wysoko strojone, więc można popróbować bezkosztowo zmniejszać średnicę tunelu i zobaczyć czy będzie pukało, czy się zrobi trochę równiejsze pasmo. Ja tak ostatnio zrobiłem z powodzeniem (dużo niższej klasy głośniczki komputerowe).

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                  ale często takie suby są za wysoko strojone
                  Sa tak strojone bo wymusza to wytrzymalosc mocowa. To sa wlasnie te akustyczne kompromisy, z ktorych istnienia trzeba sobie zdawac sprawe, a nie slepo obnizac strojenie bo "producent sie nie zna". Obnizasz strojenie -> wytrzymalosc mocowa spada -> wychylenia membrany wzrastaja -> ryzyko uszkodzenia przetwornika rosnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                    ryzyko uszkodzenia przetwornika rosnie.
                    Nie ma ryzyka - nie ma zabawy...

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                      bo wymusza to wytrzymalosc mocowa.
                      Prawda, ale to nie PA. Wolę ciszej słuchać, a niech jakoś gra.

Skomentuj

Czaruję...
                      X