Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiennik do Panasonic WM-61A.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamiennik do Panasonic WM-61A.

Witam wszystkich DIY'erów,

Jestem na etapie składania systemu pomiarowego i utknąłem w zasadzie na samym początku. Wszędzie polecana wkładka Panasonic WM-61A jest już w zasadzie niedostępna i szukam dla niej dobrego zamiennika. Można ją wprawdzie wyrwać jeszcze na ebay, ale jakoś nie ufam tym wszystkim ofertom z Chin. Co sprawdzonego możecie polecić?

poszukaj dobrze i na pewno znajdziesz.

Skomentuj

Nie polecam rzekomego zamiennika w pewnym sklepie, bo to wkładka za złotówkę w cenie oryginału. Możesz kupić różne tanie elektrety o podobnej średnic i przetestować bo może któraś będzie się nadawał.

Warto zaglądać do allegro bo może jeszcze się pojawią.
      Last edited by Echo1; 28.02.2014, 11:51.

Skomentuj

Na eBay sa nadal dostepne.
        A jak masz cierpliwosc to w Avnet Express Asia po €0,72 za sztuke :flapper:
        Last edited by Q; 28.02.2014, 11:57.

Skomentuj

Zamiennik w pewnym sklepie (nazywają go 61A) już widziałem, ale właśnie jakoś nie mam przekonania do sprzętu pod produkcją którego nikt się nie podpisuje. Na Ebay owszem są, ale same chińczyki więc ich oryginalność jest co najmniej wątpliwa. A żeby przetestować tani elektret to musiałbym mieć jakiś mikrofon referencyjny. Wkładki potrzebuję właśnie do tego, żeby zbudować mikrofon pomiarowy więc kółko się zamyka. Sprawdzę jeszcze Avnet Express, ale miałem nadzieję, że są poprostu jakieś inne markowe wkładki o podobnej liniowości przynajmniej do tych 5 - 6 kHz. Wprawdzie znalazłem na Ebay aukcję z tymi mikrofonami z Japonii ale gość sprzedaje 6szt. więc mi się to średnio opłaca.

Skomentuj

http://www.minidsp.com/products/acou...urement/umik-1

Skomentuj

Może weź te 6szt. na pewno je sprzedaż bo chętni będą. Może nawet ja się skuszę jak cena będzie przystępna.

Skomentuj

No i kupiłem od tego japończyka. Kiedy dojadą to 4szt. wrzucę w dział giełda i faktycznie powinny się sprzedać. Kupiłem je tutaj

Skomentuj

Ceny tych kapsulek rosna, a nastepcy nie widac. Nie wiem czy nie lepiej odlozyc kase na porzadny mikrofon z kalibracja... Ja bym tak zrobil, wlasciwie tak zrobilem.

Skomentuj

Jest na forum dość długa dyskusja nt. WM61A z ebaja i ich oryginalności. Kupiłem "w ciemno" 6szt. - 4 wzięli koledzy, 2 mam. Niestety nie mam czasu ich sprawdzić.
                    "Mój" post zakupowy tutaj.

Skomentuj

Porządny mikrofon z kalibracją mi się zwyczajnie nie kalkuluje. Chcę sobie przerobić Diory Polaris 180 na dwudrożne z jakąś lepszą wysokotonówką i prawdopodobnie na tym moja zabawa się skończy. Tak więc inwestowanie nawet w taniego ECM8000 mija się dla mnie z celem a 10zł za WM61A + 20zł za preamp jest akceptowalne.

Skomentuj

mi właśnie dotarł ten mic po pełnej kalibracji: http://www.cross-spectrum.com/measur...ed_dayton.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Ceny tych kapsulek rosna, a nastepcy nie widac. Nie wiem czy nie lepiej odlozyc kase na porzadny mikrofon z kalibracja... Ja bym tak zrobil, wlasciwie tak zrobilem.
                          Dokładnie tak, kapsułka, rurka, kable itp. A kalibracja dalej w lesie. Lepiej już chyba kupić najtańszy fabryczny np. Behringer 8000.

Skomentuj

Muszę rurkę wymarać i zrobić taki mikrofonik...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Dokładnie tak, kapsułka, rurka, kable itp. A kalibracja dalej w lesie. Lepiej już chyba kupić najtańszy fabryczny np. Behringer 8000.
                              chyba lepiej trzymać się jak najdalej od tego behringera 8000. w ciągu kilku ostatnich lat rozrzut parametrów powiększył się do tego stopnia, że firma zajmująca się ich kalibracją dała sobie z nimi spokój.
                              http://www.cross-spectrum.com/weblog/2009/07/
                              http://cross-spectrum.com/measuremen...behringer.html

Skomentuj

A myślisz że skad te rozrzuty się biorą? m.in z wkładki wm61.

Skomentuj

A czy sądzicie, że do WM-61A warto robić mod Linkwitza czy wystarczy zwykły preamp (np. AVT2728)?

Skomentuj

Ja niemodyfikowany elektret podłączam bezpośrednio do wejścia mikrofonowego karty dźwiękowej.

Skomentuj

Zamieszczone przez darzur Zobacz posta
                                      A czy sądzicie, że do WM-61A warto robić mod Linkwitza czy wystarczy zwykły preamp (np. AVT2728)?
                                      Zrób pream Walina, pcb masz na forum. Ma większe wzmocnienie.

Skomentuj

Gdybym miał gdzieś do Wallina dostępne PCB do kupienia to bym pewnie zrobił, ale bez tego to raczej nie. Wzmocnienie AVT2728 to 40dB więc wystarczy z dużym zapasem. Zastanawiam się tylko nad sensem wykonywania Linkwitza, ale chyba odpuszczę, bo to też wymagałoby PCB a żadnych wymiernych korzyści bym z tego nie miał.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X