Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiennik do Panasonic WM-61A.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Drobne zafalowania to odbicia od uchwytu i statywu mikrofonowego bo obudowy mikrofonów są krótkie. Dyfrakcja od obudowy głośnikowej pewnie też się dołożyła.

Troels badał to zagadnienie

http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm

Skomentuj

Nałożyłem jeszcze starą wersję pliku kalibracyjnego ze strony Holmacoustics

Skomentuj

Według mnie wznoszenie się charakterystyki mikrofonu ze wzrostem częstotliwości pochodzi od dyfrakcji. Jak będę miał chwilę czasu to zrobię pomiar mikrofonem w polu swobodnym i z mikrofonem wmontowanym w deskę.

Symulacja dyfrakcji w Edge jest dla źródła dźwięku ale w mikrofonach występują podobne zjawiska.

Skomentuj

Wykres przedstawia różnicę pomiaru mikrofonem w polu swobodnym i umieszczonym w sklejce. Zafalowania są skutkiem użycia płyty małej średnicy i bliskiej odległości od kolumny. Jest to jakiś sposób na kalibrację gdy brak dostępu do mikrofonu referencyjnego.

Skomentuj

Jeszcze można sprawdzić jak mod Linkwitza wpływa na charakterystykę mikrofonu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
              Jest to jakiś sposób na kalibrację gdy brak dostępu do mikrofonu referencyjnego.
              Możesz wyjaśnić?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Echo1
              nie ma dla mnie znaczenia czy to produkt Panasonica czy chińska wierna kopia
              problem tylko taki że kupując Panasa wiedziałeś że to ten produkt. A kupując 2 chińczyki w odstępie np roku już trzeba sprawdzić każdą sztukę, bo de facto nie wiesz co kupiłeś :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                Możesz wyjaśnić?
                Górka na charakterystyce mikrofonu to efekt dyfrakcji. Jeśli ten sam mikrofon wmontuje się w płytę to górka na charakterystyce zniknie. Coś jak baffle step w kolumnach.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skomentuj

Nie lepiej, po prostu kupic dobry mikrofon z kalibracja? To nie jest jakas wielka kwota.

Skomentuj

Jakie mikrofony możesz polecić?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                      Jest osobny temat o mikrofonach :)
                      Jak poszukasz to znajdziesz...
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                        Hermes.. ale masz moc działania

Skomentuj

Ja dzisiaj na szybko zmontowalem i pomierzym (dlatego pomiary nie sa rewelacyjne) 2 dodatkowe mikrofony, ktore kupilem na Allegro:
                          Czerwony i niebieski to kupione ostatnio na Allegro - mierzane na tym samym okablowaniu
                          Rozowy to moj stary mikrofon mierzony na innym okablowaniu.

Porobie jeszcse dokladniejsze pomiary, przy glosniejszym sygnale dzisiaj juz nie chce halasowac.
                          Last edited by jamess8; 28.12.2016, 22:36.

Skomentuj

Ja jeszcze mojego tego z allegro nie złożyłem ale jak widać po pomiarach wyżej nie jest źle

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                              Ja dzisiaj na szybko zmontowalem i pomierzym (dlatego pomiary nie sa rewelacyjne) 2 dodatkowe mikrofony, ktore kupilem na Allegro:
                              Czerwony i niebieski to kupione ostatnio na Allegro - mierzane na tym samym okablowaniu
                              Rozowy to moj stary mikrofon mierzony na innym okablowaniu.

Porobie jeszcse dokladniejsze pomiary, przy glosniejszym sygnale dzisiaj juz nie chce halasowac.
                              Do zwrotnicy wszystkie się nadają. Powtarzalność bardzo dobra w częstotliwościach podziału, a to najważniejsze do amatorskich zabaw i pojedynczych projektów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                Do zwrotnicy wszystkie się nadają. Powtarzalność bardzo dobra w częstotliwościach podziału, a to najważniejsze do amatorskich zabaw i pojedynczych projektów.
                                Te spadki na wysokich cz. nowszych mikrofonow sa spowodowane moją rurka na mikrofon, ktora musze przerobic. Robilem proby bo mi sie te spadki nie podobaly, teraz juz wiem ze to wina dyfrakcji. Takze jest znacznie lepiej niz dobrze:)
                                Last edited by jamess8; 11.01.2017, 15:36.

Skomentuj

Jakby opracować odpowiedni kształt końcówki mikrofonu to można by zminimalizować wpływ dyfrakcji i używać mikrofonu zrobionego na WM-61A bez pliku kalibracyjnego. Bardzo drogie mikrofony pomiarowe są tak konstruowane. Optymalną końcówkę chyba dałoby się zaprojektować w programie ABEC3.
                                  Last edited by Echo1; 11.01.2017, 16:56.

Skomentuj

Echo1, to na co czekasz :)
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jeszcze nie ogarnąłem ABEC3. Może jest inny soft nadający się do tego?

Skomentuj

Jaki głośnik można by użyć do kalibracji mikrofonu w zakresie 1 - 40kHz?

SBA majś szerokie i równe pasmo
                                        http://www.sbacoustics.com/index.php...26stac-c000-4/
                                        http://www.sbacoustics.com/index.php...sb19st-c000-4/
                                        http://www.sbacoustics.com/index.php...b21rdc-c000-4/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X