Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który głośnik według was jest najlepszy/warty uwagi?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który głośnik według was jest najlepszy/warty uwagi?

Który głośnik według was jest najlepszy/warty uwagi? do kolumn 3 way? W.STX.12.2.150.8.F.S.MC ,
    W.STX.12.2.200.8.F.S.MC (GDN-30-100) , W.STX.12.2.300.8.F.S.MC (GDN-30-200-SC) czy
    W.STX.12.2.500.8.F.S.MC z tych typów ?

---------- Post dodany o 17:47 ---------- Poprzedni post o 17:43 ----------

Kolumny do gry w pomieszczeniu 35m2 i plener

---------- Post dodany o 17:50 ---------- Poprzedni post o 17:47 ----------

może gupie pytanie ale nie wiem jak je inaczej okreslic

jak nie otrzymasz opinii, to poszukaj w google na ich temat.
    Masz czym je zasilić? tej 500-setki od razu bym niebrał. Zastanowiłbym sie najpierw co chce osiagnąć i zdecydował czy obudowa zamknięta czy otwarta. Potem kierował się Qts oraz Bl/MMs albo efektywnością przetwornika. Dwusetka albo trzysetka wygląda interesująco, każda do innego zastosowania. Nie słuchałem tych przetworników w aplikacji.

Skomentuj

Ja kupiłem 12.2.500.4.F.S.MC chcę z nich zrobić kolumny dwudrożne,dzisiaj ledwo co przyszły mi głośniki i zdążyłem jedną testową kolumnę zrobić.Jako wysokotonowy mam d800ti już je miałem i skombinowałem testową zwrotnicę i gra to jakoś,da się tego słuchać.Jeśli chodzi o basowy jest w miarę głośny,basu jest tak średnio ,bo na razie nie wygrzany za to średnie tony są dość głośne,oczywiście sporo stłumiłem d800ti.Jak podciągnę basu więcej to dopiero głośnik basuje trochę więcej i jest dość spoko.To tak na szybko.Jutro będę miał więcej czasu to zapnę mu wzmaka mocnego i dopracuję jeszcze zwrotnicę i napiszę coś wiecej jak chcesz :) tych innych niskotonowych nie miałem i nie słyszałem więc ciężko porównać.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        jak nie otrzymasz opinii, to poszukaj w google na ich temat.
        Masz czym je zasilić? tej 500-setki od razu bym niebrał. Zastanowiłbym sie najpierw co chce osiagnąć i zdecydował czy obudowa zamknięta czy otwarta. Potem kierował się Qts oraz Bl/MMs albo efektywnością przetwornika. Dwusetka albo trzysetka wygląda interesująco, każda do innego zastosowania. Nie słuchałem tych przetworników w aplikacji.
        chciałbym zastosować obudowe b-r przy 2 * 12'' + sredniak + wysoki , ma to grać głośno bo sprzet na imprezki mam koncowke mocy 200w na kanal przy 8 ohm

---------- Post dodany 04.03.2014 o 14:52 ---------- Poprzedni post 03.03.2014 o 22:29 ----------

nikt z was nie slyszał tych głosnikow?

Skomentuj

Słyszeć nie słyszałem. Na Twoim miejscu nie pakowałbym się w takie rozwiązywanie. Jak dla mnie, przy imprezach liczy się efektywność i mobilność. Przy "2 * 12'' + sredniak + wysokię będzie ciężko cokolwiek solidnego uzyskać, a o plenerach przy 200 zapomnieć. Wolałbym skonstruować na start konkretną górę, typu 12" i drver, a potem w miarę potrzeb dorabiać dołki. Tymi 200W mógłbyś zasilić górki, a z subami to już osobny temat. Mam porównanie z Beyma 12K200, która w konfiguracji 3way i napędzana poprzez Alto D4, daje rade na większych salach- ale na granicy wytrzymałości... tutaj mówimy jedynie o STX i 200W!

Skomentuj

ja słyszłem tą dwusete nawet w pomieszczeniu 25m2 dobrze grały basem
            Last edited by jasko627; 04.03.2014, 21:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
              Słyszeć nie słyszałem. Na Twoim miejscu nie pakowałbym się w takie rozwiązywanie. Jak dla mnie, przy imprezach liczy się efektywność i mobilność. Przy "2 * 12'' + sredniak + wysokię będzie ciężko cokolwiek solidnego uzyskać, a o plenerach przy 200 zapomnieć. Wolałbym skonstruować na start konkretną górę, typu 12" i drver, a potem w miarę potrzeb dorabiać dołki. Tymi 200W mógłbyś zasilić górki, a z subami to już osobny temat. Mam porównanie z Beyma 12K200, która w konfiguracji 3way i napędzana poprzez Alto D4, daje rade na większych salach- ale na granicy wytrzymałości... tutaj mówimy jedynie o STX i 200W!
              kolega ma stx f 360n i slyszałem je w pomieszczeniu 40m2 i fajnie graly basem a siedzą tam 10calowe 180wotowe basowki

Skomentuj

Na 35m2 będzie wystarczająco, ale nie w plenerze- chyba że mamy na myśli grilla ze znajomymi. Konfiguracja 2x12" powinna dać radę, ale nada dużo problemów przy wykonaniu jak i eksploatacji. Pytanie do autora: na mniej więcej ile osób zamierzasz organizować imprezy?

Skomentuj

Na 35m2 będzie wystarczająco, ale nie w plenerze- chyba że mamy na myśli grilla ze znajomymi. Konfiguracja 2x12" powinna dać radę, ale nada dużo problemów przy wykonaniu jak i eksploatacji. Pytanie do autora: na mniej więcej ile osób zamierzasz organizować imprezy?
                  To jest sala w pabie parkiet ma okolo 35m2 w tym miejsce na ala didzejke, ile osub chym nie mam pojecia

---------- Post dodany o 23:29 ---------- Poprzedni post o 23:22 ----------

okolo 40 osub tam soe zbiera w weekendy , teraz tam gra 6 altosow 140 ale to są już trupy i chce wymienic na cos lepszego i zajmujacego mniej miejsca

Skomentuj

Rozumiem, 2 solidne kolumny 2way powinny w zupełności wystarczyć. Oszczędzasz na skrzyni, zwrotnicy i głośniku średnio tonowym, a kolumna jest zgrabniejsza. Polecam wykorzystanie głośników estradowych, które są skuteczniejsze i wytrzymalsze na warunki zewnętrzne.

Skomentuj

Rozumiem, 2 solidne kolumny 2way powinny w zupełności wystarczyć. Oszczędzasz na skrzyni, zwrotnicy i głośniku średnio tonowym, a kolumna jest zgrabniejsza. Polecam wykorzystanie głośników estradowych, które są skuteczniejsze i wytrzymalsze na warunki zewnętrzne.
                      Na zewnątsz beda tylko grały w okresie letnim, przez praktycznie caly rok w tym pomieszczenie

Skomentuj

No to już ty musisz zadecydować na co kłaść nacisk. Jeżeli chcesz grać dla 50 osób w plenerze- to 200W nie wystarczy do głośnego grania pełnym pasmem(góre będzie niosło, a bas się bogubi kilka m od kolumny). Jak dla mnie głośny sprzęt to taki który również ma "kopa".
                        Last edited by DiGiCo; 05.03.2014, 17:14.

Skomentuj

No to już ty musisz zadecydować na co kłaść nacisk. Jeżeli chcesz grać dla 50 osób w plenerze- to 200W nie wystarczy do głośnego grania pełnym pasmem(góre będzie niosło, a bas się bogubi kilka m od kolumny). Jak dla mnie głośny sprzęt to taki który również ma "kopa".
                          http://stx.pl/w-stx-12-2-300-8-f-s-m...30-200-sc.html razy 2 , http://stx.pl/m-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-mc.html i http://stx.pl/ct-stx-4-1-5-800-8-f-a-al.html taki uklad zagrał bydobrze ? Zainteresowałem się ostatnio tymi stx f 360n i teraz pytanie czy taki zestaw jak ja podałem nie zagrał by głosniej i z wiekszym basem niz te stx f 360n?

Skomentuj

W plener zrób sobie coś a'la Zeusy tylko na STX, 2x 12.2.500 i D800, a do domu wystarcza kolumny na 12.2.500 + średni i wysoki.
                            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                              a do domu wystarcza kolumny na 12.2.500 + średni i wysoki.
                              Bedą mialy mocniejszego kopa niż szesc altusów 140? bo teraz w barze parkiet nagłasniam szescioma atusami

Skomentuj

To w końcu parkiet czy dom?

Skomentuj

W plener zrób sobie coś a'la Zeusy tylko na STX, 2x 12.2.500 i D800.
                                  i tak jak w zeusach nisko tonowe bez zwrotnicy podłączyć ? pełnym pasmem ?

---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni post o 19:03 ----------

To w końcu parkiet czy dom?
                                  nikt tu o domu nie pisał, pomieszcenie 35m2 do nagłośnienia, i od pocztku tak pisalem

Skomentuj

Zwrotnica musi być, jak sobie wyobrazasz 30cm niskotonowy glosnik grający bez filtra? ani z tego basu ani nic nie będzie.

Do 35m2 starcza Ci 3 drożne kolumny na tym głośniku

Skomentuj

Zwrotnica musi być, jak sobie wyobrazasz 30cm niskotonowy glosnik grający bez filtra? ani z tego basu ani nic nie będzie.
                                      No pytam bo tonsil w zeusach nie zastosował zwrotnicy

---------- Post dodany o 19:21 ---------- Poprzedni post o 19:19 ----------

Do 35m2 starcza Ci 3 drożne kolumny na tym głośniku
                                      mam nadzieje ze ludzie mi nie przekszyczą tych kolumn , czasami tam sie zbiera okolo 40 osub

Skomentuj

Bo tonsil to tonsil ;p pokazał jak nie należy projektowac głośników i kolumn.

Sam sobie odpowiedz na czym Ci bardziej zależy, na wykorzystaniu tych kolumn na tych małych imprezach czy w codziennym użytku

Z naciskiem na codzienny użytek robisz 3way
                                        na imprezki 2way na tym głośniku i D500 lub D800 wtedy nikt Ci ich nie przekrzyczy.

Skomentuj

Czaruję...