Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który głośnik według was jest najlepszy/warty uwagi?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    Bo tonsil to tonsil ;p pokazał jak nie należy projektowac głośników i kolumn.

Sam sobie odpowiedz na czym Ci bardziej zależy, na wykorzystaniu tych kolumn na tych małych imprezach czy w codziennym użytku

Z naciskiem na codzienny użytek robisz 3way
    na imprezki 2way na tym głośniku i D500 lub D800 wtedy nikt Ci ich nie przekrzyczy.
    no właśnie codzienny uzytek to male imprezy bo to jest parkiet w pubie :)

Skomentuj

To rób 12.2.500 + D800
      Jak znajde czas to opublikuje moj schemat zwrotnicy do tego.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        To rób 12.2.500 + D800
        Jak znajde czas to opublikuje moj schemat zwrotnicy do tego.
        a nie lepiej na 2*12.2.500?

Skomentuj

Moga byc i dwa jeśli zapriojektujesz zwrotnice
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Pakowanie 2 niskotonowych jest mało ekonomiczne(zwrotnica, odpowiednie przetworniki) i trudne do poprawnego zrealizowania. Dla takich kolumn 200W będzie i tak mało. Dlatego polecam zrobić dobrą i sprawdzoną konstrukcję 2/3way, która w pełni sprawdzi się w pubie. Zamiast pakować 2 mizerne 12", możesz dorobić sobie sub na głośniku 15/18". Do takiego dołka nie potrzebujesz projektować zwrotnicy- wystarczy equ lub crossover.

PS. Jakiś rok temu robiłem i kompletowałem sobie zestaw na imprezy. Wybrałem 2x kolumny 3way i 2x basy na 18". Jestem zadowolony z takiego rozwiązania :)

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
              Pakowanie 2 niskotonowych jest mało ekonomiczne(zwrotnica, odpowiednie przetworniki) i trudne do poprawnego zrealizowania. Dla takich kolumn 200W będzie i tak mało. Dlatego polecam zrobić dobrą i sprawdzoną konstrukcję 2/3way, która w pełni sprawdzi się w pubie. Zamiast pakować 2 mizerne 12", możesz dorobić sobie sub na głośniku 15/18". Do takiego dołka nie potrzebujesz projektować zwrotnicy- wystarczy equ lub crossover.

PS. Jakiś rok temu robiłem i kompletowałem sobie zestaw na imprezy. Wybrałem 2x kolumny 3way i 2x basy na 18". Jestem zadowolony z takiego rozwiązania :)
              ana jakiej firmy glosnikach skladales?

Skomentuj

Głośniki to Beyma, Monacor i suby Ohm Industries. Ja postawiłem na zawodowe firmy, które w branży siedzą kilkanaście lat. Widzę jednak że D-800 STXa jest popularna wśród diy, więc konstrukcje na niej oparte powinny dać radę- jeżeli oczywiście patrzysz na jak najniższe koszty.

Skomentuj

Głośniki to Beyma, Monacor i suby Ohm Industries. Ja postawiłem na zawodowe firmy, które w branży siedzą kilkanaście lat. Widzę jednak że D-800 STXa jest popularna wśród diy, więc konstrukcje na niej oparte powinny dać radę- jeżeli oczywiście patrzysz na jak najniższe koszty.
                  Firma stx jest mloda i tez dlatego tania , moim zdaniem bardzo dobra i wielu ludzi chwali ich produkty cena/jakosc dlatego ich wybralem

Skomentuj

Mam pytanko ma już ktoś zwrotnicę do 12.2.500.4 + d800ti bo mam takie głośniki i jestem w trakcie robienia zwrotnic? Prubuje swoich sił, już to gra jakoś ,ale czekam na cewkę do 12.2.500 bo za wysoko mi ciągnie.Musze go jeszcze rozruszać i wygrzać.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
                      Mam pytanko ma już ktoś zwrotnicę do 12.2.500.4 + d800ti bo mam takie głośniki i jestem w trakcie robienia zwrotnic? Prubuje swoich sił, już to gra jakoś ,ale czekam na cewkę do 12.2.500 bo za wysoko mi ciągnie.Musze go jeszcze rozruszać i wygrzać.
                      Bumpalump
                      ma takowa zwrotnice i mowił ze jak znajdzie czas to wsadzi ją na forum

Skomentuj

Ja jej nie odradzam, wręcz przeciwnie gdy zależy Ci na najniższych kosztach :) Np możesz sklonować zestaw STX PA-600, zamiast średnio tonowego dostajesz 2 dobre przetworniki.

Tutaj schemat: http://stx.pl/pa-600-8-fr-schemat.html
                        Last edited by DiGiCo; 06.03.2014, 20:22.

Skomentuj

Ja jej nie odradzam, wręcz przeciwnie gdy zależy Ci na najniższych kosztach :) Np możesz skopiować zestaw STX PA-600, zamiast średnio tonowego dostajesz 2 dobre przetworniki.

Tutaj schemat: http://stx.pl/pa-600-8-fr-schemat.html
                          znam ten projekt ale do niech jest potrzebny sub a chcialem tego uniknac

---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post o 21:23 ----------

wszyscy na elektodzie mi pisza ze stx to gowno ze mam robic zeusy... co oni sa jakąś sektą tonsila a diyaudio sekta stx'a??:P

Skomentuj

Nie wiem, każdy ma swoje zdanie. Każda firma ma swoje lepsze i gorsze produkty. Ja osobiście nie mam orientacji w polskich produktach(poza altusami :) ) Zeusy są dobre, ale na plenerek przy grilu ze znajomymi, a nie imprezy... stwierdzam to po jego budowie. Od suba się nie uchronisz, i czy zrobisz go w postaci 2 niskotonowych jednej w kolumnie czy 1 konkretnego poza zestawem to już Twój wybór :)

Skomentuj

Nie wiem, każdy ma swoje zdanie. Każda firma ma swoje lepsze i gorsze produkty. Ja osobiście nie mam orientacji w polskich produktach(poza altusami :) ) Zeusy są dobre, ale na plenerek przy grilu ze znajomymi, a nie imprezy... stwierdzam to po jego budowie. Od suba się nie uchronisz, i czy zrobisz go w postaci 2 niskotonowych jednej w kolumnie czy 1 konkretnego poza zestawem to już Twój wybór :)
                              strczy dla dolu ? http://stx.pl/sw-stx-18-4-1300-8-f-s-mc.html

Skomentuj

Spokojnie :) Lecz nie jestem w stanie powiedzieć Ci czy to jest najlepszy wybór w tej cenie. Na Youtube wpisz stx 18.

Skomentuj

Spokojnie :) Lecz nie jestem w stanie powiedzieć Ci czy to jest najlepszy wybór w tej cenie. Na Youtube wpisz stx 18.
                                  niby napier... basem a chyba o to chodzi naszej gluchaj mlodzierzy :P

Skomentuj

To muzyka dyktuje wymagania, a my jako realizatorzy musimy je spełniać. Miejsce do tańczenia musi w całości zostać pokryte pełnym pasmem akustycznym, a niestety to najniższe częstotliwości potrzebują najwięcej mocy. Zbyt cicho również nie można grać, bo 50osob zakłóci dźwięk.

Skomentuj

6 altusow 140 głośnością dawało nawet rade ale kupilem do wszystkich nowe gdn'y oryginalne tonsila bo myslalem ze te stare od ztarosci sie posypaly a tu niespodzianka nowe po 3tygodniach sie rozsypaly

Skomentuj

Zakładam że posypały się górne zawieszenia. Pianka jest bardzo podatna na warunki, wilgoć skraca jej żywotność.

Skomentuj

Zakładam że posypały się górne zawieszenia. Pianka jest bardzo podatna na warunki, wilgoć skraca jej żywotność.
                                          tak gorne zawieszenia popekały porozrywały sie ale raczej wilgoci tu nie ma

Skomentuj

Czaruję...
                                          X