Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Morel ET338, jaki woofer?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Morel ET338, jaki woofer?

Witam,

niedawno udało mi się zakupić ową wysokotonówkę. Póki co śmiga z Usherem 8935A (wiem, że dziwne połączenie:P) i powiem szczerze, że jest naprawdę super. Jak to zwykle bywa, apetyt rośnie w miarę jedzenia i teraz marzą mi się "pościelowe" kolumny. Już tłumaczę. Usher gra bardzo fajnie, ale brakuje mu tego "czegoś", co sprawia, że ciężko się oderwać od kolumn. Najlepsze porównanie to chyba moje małe Mission M31i. Niby nic, ale słuchanie tych kolumienek po prostu cieszy.

Póki co, najlepszą aplikacją tej wysokotonówki, jaką spotkałem były Aries Reference (16 Hertz), ale zwyczajnie nie stać mnie na illuminatora. Póki co mam jedynie dwa pomysły (no w zasadzie to trzy...)

1. Scan-Speak 18W/4531G01 Revelator
    2. Morel CAW 638 / Morel TiW 634Nd / Morel TiW 634Ft (z naciskiem na ten ostatni)

Co bym chciał uzyskać? "Słuchawkowe" brzmienie. Z dobrze wypełnionym dołem ( i nie chodzi mi tu o bas, a raczej o dolną część średnicy). Żeby wokale były odpowiednio "poważne". Bardzo podoba mi się równowaga tonalna AKG K142HD, Dynaudio 25 special (choć tutaj mam zastrzeżenia do jakości basu i góry...), Harbeth S-HL5. Same zestawy nie muszą schodzić nisko, ani grać głośno. Do basu mam dobry subwoofer, a do głośnej muzyki właśnie te Ushery :)

Edit: Nie dodałem jeszcze, że chcę zastosować zwrotnicę 6dB/6dB. Podoba mi się ten efekt fałszywej przestrzeni, ale nie jest to absolutna konieczność.
    Last edited by Alioth; 04.03.2014, 20:47.

Usher 8948A :)

Skomentuj

Do pierwszego rzedu najlepiej SB Satori. SS Revelator tez da rade. Woofery morela sobie odpusc.
      Last edited by pharoh; 04.03.2014, 20:23.

Skomentuj

Ten SB strasznie mi się podoba, bo spełnia absolutnie wszystkie kryteria. Ma wadę... jest pieruńsko drogi. Słyszałeś go może? Czy jest wart, aby na polskim rynku dawać za niego 890zł...?

Skomentuj

Jest fajny.
          Czy jest wart ?
          Tyle kosztuje .

PS
          kopułka satori też jest fajna ale leży na przeciwnym biegunie niż morel

Skomentuj

Dokładnie tak
            Woofery Morela to pomyłka

Rewelator, iluminator, vifa ne, satori, 8948
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a może eton?
              tu masz fajną konstrukcję:
              http://diyaudio.pl/showthread.php/22...um-s-Margarett

Skomentuj

Woofery Morela są aż tak fatalne? Strasznie podoba mi się ich wygląd ( http://www.parts-express.com/morel-t...8-ohm--297-103 ), ale skoro mówicie, że to lipa, to chyba je wykreślę z planów.

Pytanie o Usher 8948A. Między nim, a 8935A jest aż taka różnica? Kiedy rozmawiałem z p. Albeckim to, gdy pytałem o tego Ushera(8948A) zwrócił moją uwagę na 8945A, który miał bardziej pasować do moich preferencji. Co do Vify NE... słuchałem Esa Neo3 SE i powiem szczerze, że byłem zawiedziony. Moim zdaniem te kolumny po prostu nie grały (wcześniej miałem zapięte Harbethy). Rzekłbym, że to nie mój kierunek.

Skomentuj

To moze Aurum Cantus AC-165. Bardzo dobry na średnicy, szybszy niż Usher.

Zgadza się, Morel robi dobre głośniki wysokotonowe. Niestety woofery im średnio wychodzą.
                  Last edited by charLeS; 05.03.2014, 11:34.

Skomentuj

Mam AC-165 i nie słucham :P
                    Niby średnica fajna i przyjemna (grał u mnie w zestawie A3 i z tym morelem), ale to wciąż nie to. Moim zdaniem zbyt... neutralny. Brak mi tej gęstości średnicy. Choć przyznam, że jest moim zdaniem sporo lepszy od Ushera 8935A. Jedyne co w tym AC jest paskudne, to bas. Nie chodzi mi o to, że jest słaby i nie ma zejścia. Jest po prostu brzydki. To jest głośnik bardziej do 3-way.

Chyba się skończy na Satori jednak. Im dłużej przyglądam się tej konstrukcji tym bardziej mi się podoba. Odłożę trochę zakup i może uda się uzbierać.
                    Niedługo chyba będę miał okazję etona posłuchać. Wtedy się nieco wyjaśni.
                    Last edited by Alioth; 05.03.2014, 16:36.

Skomentuj

http://www.n-audio.com/Audio_Xpress.pdf
                      pomiary satori z kippela jak by ktoś jeszcze nie widział i go to interesowało

Skomentuj

Zaproponowałem 8948A ponieważ kiedyś z nudów i na szybko łączyłem te głośniki w budkach testowych i bardzo podobało mi się granie tego zestawu :)

Budka średnia bo 15 litrów, wymiary na bazie 3SM STX ( http://audiohobby.pl/topic/1/4747/all ) ponieważ akurat taką miałem pod ręką.

Nie pamiętam teraz filtrów bo było to jakiś czas temu, na pewno co najmniej 2 rząd + RLC dla 8948A i 2-3 rząd z dzielnikiem napięcia bądź samym rezystorem dla 338.

Skomentuj

Drugi rzad dla morele to moze jeszcze i tak
                          Ale 3-ci? :/

Jak byś pochylił ściankę to i I da rade

Ten glosnik najlepiej gra z niska filtracja
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zapewne i drugi był, jak napisałem - teraz już nie pamiętam bo to było jakiś czas temu.

W każdym wypadku - fajnie grało, propozycja z pochyloną ścianką jest też fajna :)
                            Last edited by .3lite; 05.03.2014, 18:56.

Skomentuj

Jak cos to mam 8948 narazie czekaja na budy i zwrotke wiec jakbys chcial to mozna sie umowic i je potestowac z tym morelem jedyny probelm to moze byc zwrotka :flapper:

Skomentuj

a co już wstęgi są be ?

do 8948 pasuje morel .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                  a co już wstęgi są be ?

do 8948 pasuje morel .
                                  wstegi sa :biggrin: ale obecnie sa wiesz u kogo

pozatym chcialbym posluchac czego innego z ciekawosci :flapper:

Skomentuj

Będzie też nowa wersja Usher 8935 ze zmienioną membraną. Prawdopodobnie taką jaka jest zastosowana w 8948A.

Skomentuj

Jeszcze dopytam. Jaka jest różnica (na ucho, bo parametry w Datasheet mogę sam prześledzić) pomiędzy Revelatorem G00 a G01? G01 jest o 1dB cichszy i to mi mocno nie pasuje, ale czy tak po za tym, to słychać jakąś różnicę?

I pytanie do tego Ushera (8948). Wiem, że dość abstrakcyjne.
                                      Jak opisać jego dźwięk? Dla mnie szczytem szczytów był Illuminator (w sumie to też najdroższy głośnik jaki słyszałem). Świetnie mi się słucha też tanich celulozowych głośniczków (wspomniane Missiony z serii M3). Te głośniki tak fajnie "grzeją" dźwięk, a wokale są dość gęste. 8935A jest moim zdaniem świetnym głośnikiem, ale brakuje mu tej "magiczności" no i trochę mało szczegółowy.

PS: Dziękuję Wam za zaangażowanie :)
                                      Last edited by Alioth; 06.03.2014, 14:21.

Skomentuj

Rewelatory z koncowkami 00 sa lepsze sonicznie wg opinii ludzi w internecie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X