Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny DIY do wzmacniacza Yamaha a-720? Visaton sc10n + ... ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To zamiast W130s zastosuj 2xw170s 8 ohm połączone równolegle i bedzie z tego bas. Tylko obudowa myslę po ok 20l@45Hz na sztukę. Wtedy zmieścisz się w pieniądzach i będziesz miał dużo basu. Wystarczy mała przeróbka w obecnej zwrotnicy i będzie hulać. Przecież sam powiedziałeś, że to ma być pierwsze DIY, na dodatek budżetowe. Kwartetów smyczkowych przecież słuchał na tym nie będziesz...
    Jeśli masz już te sc10n i tylko tyle kasy na wydanie to raczej musisz zostać przy Visatonie.
    I przestań sobie głowę zawracać w końcu tą mocą... To nie ma w tym przypadku absolutnie żadnego znaczenia. Głośnika nie wycenia się ze względu na jego moc, np SS 18 revelator kosztuje 660zł, a ma "tylko" 60W

Skomentuj

Mówisz o przeróbce zwrotnicy z tego DIY http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic701326.html ? Ocena twórcy mnie zadowala, ale cena fiu fiu... http://grelton.pl/page8.php?view=pro...44&category=30 1 kosztuje 110 a co dopiero 4 a może opłaca się zainwestować.. ?

Znalazłem jeszcze jeden projekt na tych głośnikach http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic732486.html i coraz bardziej zastanawiam się nad doinwestowaniem

---------- Post dodany 07.03.2014 o 12:23 ---------- Poprzedni post 06.03.2014 o 21:34 ----------

Zastanawiam się jeszcze nad tylko jednym głośnikiem w kolumnie, bo tu http://www.visaton.com/en/chassis_zu...n/w170s_8.html są podane obudowy i strojenie dla jednego głośnika (tak myślę). Ciekawe jak dla dwóch... Czy dźwięk przy dwóch niskotonowych w kolumnie znacząco się poprawi?
      Last edited by bater; 06.03.2014, 21:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez bater Zobacz posta
        Ciekawe jak dla dwóch...
        No zgadnij

Czy dźwięk przy dwóch niskotonowych w kolumnie znacząco się poprawi?
        Bedzie tylko glosniej w klasycznej aplikacji.

Skomentuj

Ja bym na Twoim miejscu (z Twoim budżetem) zrobił na jednym niskotonowym. Z tego co kiedyś wyczytałem to wersja 4 omowa W170s jest lepsza na basie. Tylko zwrotnica z linku na elektrodzie to raczej pomyłka w Twoim przypadku. Gra tam głównie środek i góra. Bas mocno "schowany".

Skomentuj

Robiłem jakiś czas temu klony ALTO II, aplikacja bliska oryginalnej, czyli W170S/4 i DT94/8 +skrzynka wg ich projektu + oryginalna zwrotnica (nie namęczyłem się :)).
            VISATON używa W170S/8 w ALTO III i wtedy ma to jakiś sens. Nie wiem, nie słuchałem ALTO III, za to słuchałem (i czasami dalej słucham) ALTO II - niech ludzie mówią, co chcą - bo nt. VISATONA słyszałem biegunowo różne opinie - to naprawdę GRA.
            Nie jest to mistrz efektywności, mam na myśli głównie W170S/4 - (86dB) i trzeba go mieć czym popędzić - poniżej solidnych 50W nie ma grania (:)).
            Pewnie ALTO III jest jako zestaw efektywniejszy (2x W170S/8) - mimo takiej samej katalogowej. Niestety, jak pisałem wyżej, nie dane mi było sprawdzić tego na własne uszy i mikrofony

@edit (coś mi ucięło) Trudno porównywać te dwa zestawy, ALTO II (2way) i ALTO III (3way, a może i 3,5 ) Ja bym szedł jednak w VISATONA, albo CLOU, albo właśnie jakaś wariacja nt. ALTO II
            Last edited by infinity; 07.03.2014, 17:33.

Skomentuj

Ostatnio też szukałem czegoś do DIY ale z różnych względów (m.in. konkretny wymiar i impedancja) jedyną opcją dla początkującego okazała się opcja kupna gotowców Visaton Genesist Sat za 399PLN a gratis dostałem 2 Suby pasywne do nich. Zawsze obudowy mogę zmienić na swoje a monitorki wyszły tanio i najważniejsze, że nie muszę grzebać w tym czym się nie znam - pomiary, budowa zwrotki itd. Może zastanów się nad taką opcją. Głośniki które masz może po latach leżakowania do czegoś wykorzystasz albo sprzedasz. Na razie nie powiem jak grają bo jestem za granicą a one w domu. Jednak skoro chcesz mieć sporo basu to mogłaby być ciekawa opcja dla Ciebie. Może też coś ciekawego znajdziesz na Alledrogo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                Bedzie tylko glosniej w klasycznej aplikacji.
                Hmm.. Czyli bardziej opłaca się dać jeden ale większy głosnik?

Zamieszczone przez kaka22
                (z Twoim budżetem)
                Widzę, że rzeczywiście trzeba budżet zwiększyć, żeby osiągnąć to co chcę... tylko do ilu (w granicach rozsądku) ?

Zamieszczone przez kaka22
                Tylko zwrotnica z linku na elektrodzie to raczej pomyłka w Twoim przypadku.
                Ehh... sam nie zaprojektuje zwrotnicy, jeszcze...

Zamieszczone przez infinity
                i trzeba go mieć czym popędzić - poniżej solidnych 50W nie ma grania
                Wydaje mi się, że mam czym napędzać kolumny :)

CLOU
                Ale clou to obudowa zamknięta, a mi bardzo zależy na niskich tonach...

ALTO III
                Z tego co widać tutaj http://www.visaton.com/bilder/freque.../alto3c_fs.gif ALTO III ma wysoką efektywność w niskich częstotliwościach.
                Problem, że na górze nie siedzi sc10n, a może podmienić gwizdki bez zmiany zwrotnicy? ]:->

Zamieszczone przez wachcio
                jedyną opcją dla początkującego okazała się opcja kupna gotowców
                Ja jeszcze walczę :)

Skomentuj

Hmm.. Czyli bardziej opłaca się dać jeden ale większy głosnik?
                  Nie ma na to odpowiedzi. Zalezy od konkretnego przetwornika, oczekiwan i konkretnej aplikacji.
                  Widzę, że rzeczywiście trzeba budżet zwiększyć, żeby osiągnąć to co chcę... tylko do ilu (w granicach rozsądku) ?
                  Budzet mozna podnosic w nieskonczonosc Okresl konkretne maximum i wtedy mozna cos zaproponowac.
                  Ehh... sam nie zaprojektuje zwrotnicy, jeszcze...
                  W takim wypadku tylko gotowce i na ten czas nie masz co myslec o innym rozwiazaniu.
                  Problem, że na górze nie siedzi sc10n, a może podmienić gwizdki bez zmiany zwrotnicy? ]:->
                  Tak nie mozna. Znaczy mozna bo nikt Ci nie zabroni ale efekt na 99% bedzie bardzo kiepski.

Skomentuj

Konkretnie.
                    Czy po zmontowaniu zestawu 3way na STX osiągnę dźwięk o którym mowa na początku tematu? Mówię tutaj o zestawie:
                    http://stx.pl/zwrotnica-fx-200.html + potrzebne głośniki wszystko x2 razem wychodzi niemalże 1000 zł, więc jest to mocne naciągnięcie mojego budżetu.

Ale najpierw będę musiał sprzedać nowiutkiego visatona...

Skomentuj

Niestety jest maly klopot. Glosniki sa z nowej serii i to zostalo sprawdzone. Stara zwrotnica nie jest pod te wersje. Ale pomysl calkiem dobry

Skomentuj

Mam rozumieć, że głośniki opisane na tym obrazku http://www.stx.pl/uploads/images/Zwrotnica%20FX-200.JPG to nie są te?

---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post o 21:00 ----------

Dodatkowo na tym obrazku są nowe modele i charakterystyka do nich: http://www.stx.pl/uploads/images/FX-200-Diy.jpg widać, że niskie tony są w lekkiej przewadze nad resztą.

Skomentuj

Roznica jest niewielka. Pozatym duzo latwiej "przyciszyc" wysokie czestotliwosci niz niskie. Chodzi o to ze cala serie scx odnowili i glosniki maja inne parametry. Nie monitoruje czy stx zaktualizowal zwrotnice do nich na swojej stronie. Napisz maila i bedziesz wiedzial.

Skomentuj

Z tą charakterystyką chodziło mi o to, że może ten zestaw da mi odczuć bass.. tylko ta cena :P szkoda że juz nie ma dostepnej wersji z tanszym wysokotonowym.
                            Napisałem do nich.

Pisząc, że pomysł całkiem dobry, polecasz go? Opłaca się doinwestować?

Skomentuj

To jest 3Way z 8callami na dole. Musialbys posluchac jakiekolwiek zestawu i okreslic, ocenic go. Mi niskich rejestrow wystarcza z 13cm midwoofera. Nie to ze niechcialbym wiekszego przetwornika ale juz jest spoko. Moim zdaniem dla ciebie najlepsza opcja byla by 2way i sub. W tej kasie ciezko bo sam sub zajal by wiekszosc budzetu. Tak wiec te 3 drogi to dobra opcja.

Skomentuj

Problemy z tym 3way na stx...

Przeglądam internety, ale nic nie mogę znaleźć... ;/ Czy jest jakiś inna znana wam i godna polecenia konstrukcja DIY z minimalnie 20cm głośnikiem niskotonowym do kwoty 800-900zł?

Oczywiście do wzmacniacza podanego w temacie.
                                Last edited by bater; 13.03.2014, 19:20.

Skomentuj

Czaruję...
                                X