Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny DIY do wzmacniacza Yamaha a-720? Visaton sc10n + ... ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kolumny DIY do wzmacniacza Yamaha a-720? Visaton sc10n + ... ?

Witam,
    Na sam początek chcę nadmienić, że przeszukiwałem to forum w dziale z gotowymi projektami, ale dużo z nich jest albo za droga, albo głośniki mają za dużą moc (wg mnie :P ) i nie mogę się zdecydować.
    Chciałbym zrobić kolumny do wzmacniacza Yamaha a-720. Problem w tym, że nie wiem jakie kolumny będą najlepsze do tego, po prostu nie znam się dostatecznie na tym.
    Do wydania mam około ~400-500zł, z tym, że mam kupione (i trzeba od tej kwoty odjąć już koszta tego) 2x visaton sc10n i wykonaną gotową obudowę do nich z tego projektu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic480169.html Problem tego projektu polega na tym, że głośnik ARN nie jest już w sprzedaży :( Ze względu na to że kolumny ze starego projektu podobają mi się, chcę zrobić podobną obudowę, ale z innymi głośnikami w środku. Tylko jakimi?
    Dobrych kolumn za tą kwotę raczej nie da się kupić, więc proszę o jakieś DIY. Dodatkowo chciałbym się czegoś przez to nauczyć.
    Dwie kolumny mają grać w pokoju ~10m^2 muzykę klubową (techno, house) lub rockową/metal. Zależy mi na niskim, głębokim basie, wyczuwalnym na ciele.
    Mam nadzieję, że te informacje pomogą Wam.
    Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam!

PS. Może coś na styl diory polaris 180/200? Chciałbym mieć 3 głośniki w kolumnie lub oczywiście więcej jak w polarisach :)
    Last edited by bater; 05.03.2014, 08:09.

Podstawowe pytanie.
    Potrafisz zaprojektować zwrotnice , lub czy ktoś będzie w stanie zaprojektować zwrotnicę ?
    Jeśli nie to jedyna opcja - bazowanie na gotowych konstrukcjach . Gotowe konstrukcje z reguły są na głośnikach które nie są już dostępne w sprzedaży .
    Kwota którą chcesz wydać to 500 zł na zwrotnice i głośniki . To raczej mało bo minimalistyczna zwrotnica to pewnie co najmniej 150 zł i zostaje jakieś 350 zł na powiedzmy 4 midwofery .
    Pomyśl nad tym:
    http://www.lautsprechershop.de/index...fi/clou_en.htm
    http://diyaudio.pl/showthread.php/17659-Visaton-Clou

głośniki można jeszcze kupić a i zwrotnica jest dostępna

http://www.grelton.pl/page6.php
    http://www.soselectronic.com/?str=37...aton-ws-17-e-8

Skomentuj

Zamieszczone przez bater Zobacz posta
      Zależy mi na niskim, głębokim basie, wyczuwalnym na ciele.
      To na pewno nie z głośników 15cm.
      Potrzebowałbyś minimum 8cali a z twoim budżetem nie ma szans żeby coś złożyć. Ja na twoim miejscu, albo dozbierałbym kasę, a jeśli nie chce więcej na to przeznaczać to próbować sprzedać sc10n i polować na używki z dużym głośnikiem basowym. Innej opcji nie widzę, bo ARNy poprstu nie kopną Cię w klatę.

Skomentuj

Dwie kolumny mają grać w pokoju ~10m^2
        W takiej powierzchni dwie 15 spokojnie będą kopać .

Skomentuj

Nie no bas będzie oczywiście, ale nie taki jakiego oczekuje autor. Zobacz, że słucha muzyki klubowej i pewnie chce mieć namiastkę klubu w swoim pokoju. W tym przypadku 15stki, tym bardziej klasy ARNów nie dadzą rady.

Skomentuj

Wszystko rozbija się o budżet.
            Czy 8 cali czy 2 x 6 cali jak będzie mizerny głośnik to zagra mizernie .

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi :)
              Nie potrafię projektować zwrotnic (jeszcze ). Wolałbym bazować na gotowych projektach. Zwrotnicę do gwizdka mógłbym wziąć z projektu w pierwszym wątku.
              Jakiego rzędu budżecie mówicie? Nie jestem w stanie przeznaczyć dużo więcej niż to co napisałem. To będzie moja pierwsza tego typu robota, wiadomo jakie są początku i przykro byłoby coś zepsuć...
              Trudno, w ostateczności jestem zmuszony zrezygnować z tego basu.
              Drugą sprawą jest to czy Yamaha pociągnie tą "namiastkę" klubu (bardzo dobre i trafne określenie)?

Przeczytałem wątek który mi wysłałeś. Pierwsze to lekko się podłamałem kiepską opinią o sc10n, który polecano. Druga sprawa, że kolumny nie zostały jeszcze złożone do końca i nie znamy opinii autora o dźwięku.

Troszkę z innej beczki. Dlaczego głośniki są podpisane jako 8Ohm a cała kolumna tutaj na stronie "lautsprechershop.de" ma 4Ohm?

Skomentuj

Połączenie równoległe dwóch oporów o wartości 8 ohm daje nam ........ ???

Skomentuj

Arny charakteryzują się właśnie dobrym base, tylko nie wszystkie, musiałbyś znaleźć ARN 165/61 zapakować je w budke ok 15L i w 10m2 będzie głośno i mocno.
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Bumpalump, chodzi o to, że jeden głośnik wizualnie mi nie wystarczy.. a tam jest 100W czyli jak na mój wzmacniacz prawie w sam raz

Skomentuj

To kup sobie 4 takie głośniki i zrób sobie 2,5Way
                      Mam takie i zapewniają bardzo mocny bas nawet w pomieszczeniach 25m2

Skomentuj

Masz na myśli ten Twój projekt http://diyaudio.pl/showthread.php/21...-165-61-8-GDWK ?
                        Czy yamaha a-720 zasili je poprawnie?
                        Jak narazie znalazłem ARNy tylko na elektrodzie, niedługo zapewne się dowiem czy są dostępne.

Skomentuj

Możesz spróbować dalej iść w Visatona. Np 2x W130s 8 ohm+ SC10n. Ściągnij sobie program BOXsim, możesz przesymulować różne warianty zwrotnicy. Kiedyś sam chciałem zrobić smukłe podłogówki (coś na wzór Edwards Audio SP2 tylko z SC10n na wysokim) i zaprojektowałem taką zwrotnice do ww głośników. Może będzie to dla Ciebie jakiś punkt poglądowy.

Skomentuj

Yamaha da sobie z nimi rade.
                            Arny musza byc w wersji 8 ohm jesli chcesz uzyc 2 na kolumne lub 4 ohm jesli bedzie tylko jeden.

Skomentuj

@kaka22, znalazłem gotowy projekt na W130s i na wstępie polecają inny głośnik niż ten. Poza tym wg mnie ma troszkę za małą moc i średnicę, żeby wygenerować pożądany przeze mnie bass, mylę się? Już chyba lepiej "uciąć" jeden z dwóch głośników 100Wattowych do średnich (jeśli dobrze zrozumiałem definicję 2,5way), by z tego drugiego uzyskać oczekiwany dźwięk, tak? Uciąć po to, żeby zmniejszyć całkowitą moc kolumn, tak? Oczywiście po odpowiednich kosztach.
                              Kiedyś sam chciałem zrobić smukłe podłogówki
                              Nie koniecznie musi być to smukła konstrukcja, interesuje mnie najbardziej niski dźwięk.

@Bumpalump, przeoczyłem, że post z głośnikami na elektrodzie jest zamieszczony od raku czasu :( bardzo duża szansa, że nic z tego...
                              Czyli temat nadal jest otwarty...

Skomentuj

Ja się dalej będę upierać, że z tym budżetem i chęcią wykorzystania Visatona nie zrobisz kolumn o które Ci chodzi. Prawda jest taka, że nie ma projektów z tą wysokotonówką na głośnikach łatwo dostępnych. Więc jak będziesz chciał je wykorzystać to czeka Cię robienie zwrotki, czyli kupno wkładki mikrofonowej, okablowania, wtyków, które może nie zniszczą ale trochę wpłyną na budżet. Potem będziesz musiał kupić jakieś woofery, pomierzyć je, zrobić zwrotkę, a to też łączy się z kupnem przynajmniej kilku elementów na zapas, żeby sprawdzić różne wersje - znów kasa.

Skomentuj

Uzbieraj kasy i zrob 2.1. Na allegro znajdziesz panel/najlepiej uzywke i glosnik do suba, z obudowa sobie poradzisz.
                                  Last edited by ruffpl; 05.03.2014, 22:09.

Skomentuj

W skrócie: jesteś za biedny, nie ma dla Ciebie żadnych głośników, skończ temat... Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem, na pewno nie jestem jedyną osobą, która planuje swoje PIERWSZE diy w takim budżecie oczekując podobne doznania dźwiękowe.

Prawdopodobnie źle mnie zrozumiałeś. Inaczej to sformułuje. W internecie są gotowe schematy zwrotnić do SC10N i je chce wykorzystać (ponieważ głośnik kupiony ble ble ble... trudno). Nie chodzi mi o gotowe projekty z akurat tą wysokotonówką. Przecież ten rodzaj głośnika można bez problemu zmienić bez zmiany objętości, rodzaju itp kolumny.
                                    Chcę projekt, który będzie spełniał warunki takie jak:
                                    został juz wykonany, sprawdzony i oceniony przez kogoś
                                    posiada minimalnie dwa głośniki niskośredniotonowe, które będą się charakteryzowały dobrym bassem (moc i tak ogranicza wzmacniacz, wg mnie głośniki 100W to max i to przy konstrukcji 2,5way... nie wiem może się mylę..., głośniki o takiej mocy chyba nie kosztują od 150zł w górę?)
                                    głośniki oczywiście mają być dostępne.. :)
                                    kwota na głośniki + elementy zwrotnicy + obudowa wytłumienie kable itp w granicach 500zł (jeśli trzeba będzie troszke dołożyć, to troszkę się znajdzie)
                                    ma to napędzać jak najlepiej wzmacniacz yamaha a720

Chcę zrobić kolumny bazując na doświadczeniu innych, a nie sam wszystko odkrywać, albo w ogóle się poddać...
                                    Nie wiem już sam, może to coś pomoże..

Skomentuj

W internecie są gotowe schematy zwrotnić do SC10N i je chce wykorzystać
                                      Ale żeby wykorzystać schemat musisz użyć takich wooferów jakie są w projekcie. Nie można wziąć filtra górnoprzepustowego z jednej zwrotki, dolnoprzepustowego z drugiej i ich łączyć. Albo w projekcie z interesującymi Cię wooferami zmienić wysokotonowy na Twojego Visatona. To nie tak działa jak Ci się wydaje.
                                      Albo budujesz coś na zwrotce z Visatonem, albo go sprzedajesz (co będzie ciężkie, ale zawsze możesz próbować) i budujesz coś od podstaw.
                                      Ja nie mówię, że jesteś biedny ale prawda jest taka że za 500zł to ciężko coś złożyć i moim zdaniem lepiej przeznaczyć na używki.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                        Uzbieraj kasy i zrob 2.1. Na allegro znajdziesz panel/najlepiej uzywke i glosnik do suba, z obudowa sobie poradzisz.
                                        a może to połączyć i narazie zrobić zwykłe podłogówki, a kiedyś może (jak kasa dojdzie) dodać do tego suba? Sub będzie podłączony pod jeden kanał wzmacniacza i będzie o mocy około 120W ?

---------- Post dodany o 23:36 ---------- Poprzedni post o 23:28 ----------

kaka22 przedstawił w poście http://diyaudio.pl/showthread.php/23...l=1#post397444 w załączniku tak jakby zwrotkę podzieloną na dwie części i myślałem, że to w ten sposób działa... To jak narazie moja koncepcja upadła i jestem zmieszany :| już częśc kasy poszła w błoto... Visatona nikt nie kupi, mimo że leży w pudełku i był używany tylko do przymiarki przy robieniu obudowy, całkowicie nowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X