Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wełna owcza EKO :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wełna owcza EKO :)

Witajcie

Otóż mam dostęp do takiej owczej wełny. Jest to produkt który służy do transportowania żywności tj. włożona w perforowany worek wata trzyma temperaturę np mrożonek.
    Wiem że jest to 100% wełny owczej jednak nie pierwszego gatunku ( jak widać na foto), jednak jakby nie było to czysta owcza wełna

Trochę ta wełna pyli i gubi pojedyncze włoski, czy zastosowanie takiej maty jest bezpieczne ? Może mógłbym ją czymś zabezpieczyć lub cokolwiek z nią zrobić ?

Last edited by Rfck; 06.03.2014, 01:27.

Brałbym :)

Jeśli jest to czysta (w sensie bez dodatków) wełna owcza, to myślę, że nie ma się czego obawiać. A że nie pierwszego gatunku? Cóż, zdecydowaną zaletą jest to, że jest zapewne tańsza od tej "na swetry".

Zresztą, nawet sławny w świecie audio pan Troels zapewne by tym materiałem nie pogardził :)

http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bjoern.htm

Skomentuj

Czysta bez dodatków, tyle że nie nadająca się na tkaniny( z ekologicznej hodowli).
      Mi chodzi głównie o te pylenie i odpadanie pojedynczych włókienek, czyli to jakoś zaszkodzi? albo można to jakoś zabezpieczyć tylko w jaki sposób żeby nie zepsuć właściwości tłumiących wełny
      Ciekawe jak zrobił to Mr Troels
      Last edited by Rfck; 06.03.2014, 15:06.

Skomentuj

Myślę że lekkie wypadanie włosków nie zaszkodzi :) Wystarczy w kolumnie lekko ją ubić.

Skomentuj

a próbowałeś ją wyprać na początek?

Skomentuj

Nie myślałem o praniu, raczej o preparacie antybakteryjnym/przeciwgrzybicznym , sam nie wiem . Wełna jest wełna pewnie taka sama jak Visatona czy innych producentów pytanie tylko czy są jakoś zabezpieczone antybakteryjnie...

Skomentuj

Zaszyj te welne w woreczek materialowy (z jakiejs cienkiej dzianiny lub z czegos w tym stylu... np. ze starego T-shirta) i masz po problemie - pylic nie bedzie.
              Last edited by Q; 07.03.2014, 13:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                pytanie tylko czy są jakoś zabezpieczone antybakteryjnie...
                Skoro służy do transportowania żywności to chyba raczej tak co ? ;-)

Wełna monacora również pyli więc to akurat nic nadzwyczajnego
                Last edited by gi; 07.03.2014, 13:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                  Zaszyj te welne w woreczek materialowy (z jakiejs cienkiej dzianiny lub z czegos w tym stylu... np. ze starego T-shirta) i masz po problemie - pylic nie bedzie.
                  No właśnie ciekaw jestem jak to robią firmy lub np sam Pan Troels, może uda mi się uzyskać jakieś informacje od niego

---------- Post dodany 08.03.2014 o 15:06 ---------- Poprzedni post 07.03.2014 o 16:00 ----------

Niestety Pan Troels nic nie wie apropo tego wytłumienia które podałeś dabyl, kolumny wykonał Bjoern, a Troels niestety nie posiada ani więcej zdjęć ani maila do Bjoerna :).

Skomentuj

Wytulmienie potrafi w kolumnie niezle "tanczyc", wiec osobiscie bym stawial na zabepieczenie sie przed fruwajacymi w obudowie wloskami... szczerze mowiac nie usmiechaloby mi sie posiadanie glosnikow z owlosiona cewka w okolicach nabiegunnikow Patent z woreczkiem u mnie sprawdza sie od lat. Masz dostep do swietnego wytlumienia wiec to wykorzystaj... byle madrze
                    Last edited by Q; 08.03.2014, 20:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                      Wytulmienie potrafi w kolumnie niezle "tanczyc", wiec osobiscie bym stawial na zabepieczenie sie przed fruwajacymi w obudowie wloskami... szczerze mowiac nie usmiechaloby mi sie posiadanie glosnikow z owlosiona cewka w okolicach nabiegunnikow Patent z woreczkiem u mnie sprawdza sie od lat. Masz dostep do swietnego wytlumienia wiec to wykorzystaj... byle madrze
                      Dlatego założyłem wątek :) Chciałbym wykrorzystać tę wełnę plus dodatkowo 2 inne rodzaje wytłumienia, wiem że wytłumienie nieźle fruwa w środku, pomyślę o zaszyciu tego w cienki materiał.

Skomentuj

Czaruję...
                      X