Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebuje pomocy w budowaniu kolumn na gds 30-200 i STX.3,5.1.250.8.N.P.PH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebuje pomocy w budowaniu kolumn na gds 30-200 i STX.3,5.1.250.8.N.P.PH

Planuje zbudować kolumny na gds 30/200 i STX.3,5.1.250.8.N.P.PH .Tylko nie wiem jak zabrać się za zwrotnicę i zabezpieczenie twetera .Mógłby mi ktoś pomudz .Planuję jeszcze dorobić taki jeden zestaw ,i podłączyć je razem co dawało by 4ohm ale w przyszłości .Jak podłączyć terminale do głośników aby zrobić w późniejszym czasie tak jak pisałem wyżej .Jeśli by ktoś byłby tak miły i narysował mi to ,hehe :)
    Nie znam się na elektronice zbytnio.

pomudz!!!

Skomentuj

Nie ten dział, ale to już nie moje sprawa. Postaram się pomÓC w miarę możliwości :) Po pierwsze, odradzam zastosowanie takiego wysokotonowego- strasznie nieliniowa charakterystyka. Jeżeli zwrotnica to dla Cb czarna magia, to może lepiej skorzystaj z gotowych i sprawdzonych konfiguracji.

Skomentuj

Czlowieniu, nie ten dzial! Czytamy zanim napiszemy post.

Skomentuj

Ok ,tyle wiem że do tego zwrotnicy jako takiej nie potrzeba tylko odciąć dolne pasmo w wysokim i go zabezpieczyć żarówką .Tylko nie wiem jakie elementy do tego twetera są potrzebne ,a jak nie ten tweter to jaki ? I jak to podłączyć żeby można było jeszcze po jednej kolumnie w późniejszym czasie dodać żeby było 4ohm .

Proszę moderatora o przeniesienie tego do poprawnego działu .

Skomentuj

W najprostszej formie zabezpieczaniem jest kondensator włączony w szereg. Zwrotnica o jakiej mówisz jest najprostszym i najmniej efektywnym rozwiązaniem. Kolumna będzie grała, ale trudno będzie uzyskać liniową charakterystykę. Innymi słowy nie obejdzie się bez dobrego korektora. 2 kolumny 8ohm, połączone równolegle... ale pytanie po co? Dysponujesz końcówką 2x400W przy 4ohm?

Dobór przetworników do kolumny nie jest łatwy, tak samo jak jej strojenie. Oczywiście jeżeli wymagamy określonych efektów, a nie od tak, żeby było....

Skomentuj

Tak mam ,the t.amp E800 i byłby dobry do takich kolumn ,zrobiłbym takie na 2 gds ,ale kasy na razie nie mam na to ,a 2 kolumny łatwo przewieźć ,i ułożyć jakoś w aucie .
              Wiem że taka zwrotnica to lipa ,ale to i tak ma być tylko do głośnego grania na zewnątrz ,np przy graniu w siatkę lub jakichś ogniskach .To jaki doradzasz wysoko tonowy do tych gds ,na stronie stx niema wyboru bo niema dostępnych a mi te głośniki są już potrzebne .Zależy mi też na cenie jak najniższej .

Skomentuj

Zamieszczone przez grzegorz9208 Zobacz posta
                Tak mam ,the t.amp E800 i byłby dobry do takich kolumn ,zrobiłbym takie na 2 gds ,ale kasy na razie nie mam na to ,a 2 kolumny łatwo przewieźć ,i ułożyć jakoś w aucie .
                Wiem że taka zwrotnica to lipa ,ale to i tak ma być tylko do głośnego grania na zewnątrz ,np przy graniu w siatkę lub jakichś ogniskach .To jaki doradzasz wysoko tonowy do tych gds ,na stronie stx niema wyboru bo niema dostępnych a mi te głośniki są już potrzebne .Zależy mi też na cenie jak najniższej .
                stx d-500 bedzie odpowiedni

Skomentuj

W sumie ten temat można zamknąć ,dostałem od ojca trochę kasy i kupiłem części do stx pa 700 .Nie mogę się doczekać ,aż to złoże hehe :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X