Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka średnica bass reflex'u gdn 25/30

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka średnica bass reflex'u gdn 25/30

Witam!
    Składam obudowę na suba o przetworniku Tonsil GDN 25/80. Chcę zastosować 2 bass reflexy bo wedlug mnie lepiej to wyglada niz przykladowo jedna rura o srednicy 10 cm :flapper: A więc do rzeczy. Chcę abyście podpowiedzieli mi jakie średnice bass reflexów (dwóch) będą optymalne do obudowy 55 l strojonej na 38Hz . Czy 2x fi 5cm o dł. 12 cm bedzie optymalne ? Nie będzie żadnych świstów ? Bo tak szukam i szukam i jedyne czego sie dowiedzialem do to że bass reflex powinien być średnicy ok 1/5 pow. membrany. Mi niestety chodzi o 2. Myślę że mi coś podpowiecie do północy żebym mógł dziś zamówić te "rury". Pozdrawiam

http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisd

Skomentuj

@ Marios ja WinISd mam jako tako oblatany, to jest tylko symulator i nie uwzględnia czy przy danej średnicy będę miał niechciane przydzwięki "suszarki" z bass reflexów :biggrin: Bardziej chodzi mi o wskazówki w jaki sposób obliczyć optymalną średnicę bass reflexów ( 2 ) w stosunku do średnicy głośnika. Myślę że teraz się zrozumiemy. Pozdrawiam

Skomentuj

To jesteś "jako tako obcykany", masz parametr vent mach który mówi o prędkości powietrza w porcie.
        Czym mniejszy, efekt którego chcesz uniknąć będzie również mniejszy.

---------- Post dodany o 18:41 ---------- Poprzedni post o 18:40 ----------

http://www.talkbass.com/forum/f15/ve...-winisd-51828/
        http://www.diyaudio.com/forums/multi...c-correct.html

Skomentuj

UPS ! Może niedowidzę ale w moim winisd nie mogę znalezc tego parametru, a słyszałem o tym jak i również o parametrze z opoźnieniami. WinISD PRO AlPHA 0.50a7

Skomentuj

jak będziesz zmieniał parametry portu będzie zmieniał się również ten współczynnik.

Skomentuj

Czyli muszę ściągnąć inna wersje programu bo nie mam tego parametru. A z doświadczenia jesteś w stanie mi powiedzieć czy dwa BR o średnicy 5 cm będą ok ? Program programem. Coś w tytule się machnąłem i złe wpisalem nazwę. Głośnik to Gdn 25/80
              Last edited by _AMD_; 16.03.2014, 18:15.

Skomentuj

Jest WinSid 0.44, daje możliwość symulacji różnych wariantów jak wiesz. I tak docelowo będziesz musiał pobawić się objętością i dostroić do swoich potrzeb.

Zamieszczone przez _AMD_ Zobacz posta
                A z doświadczenia jesteś w stanie mi powiedzieć czy dwa BR o średnicy 5 cm będą ok ?
                Nie. Poczekaj może odezwie się ktoś kto bawił się tym głośnikiem może coś Ci pomoże.

Skomentuj

dla 10" minimalny tunel to 75-80mm srednicy. daje to powierzchnie ok 50cm2
                  wiec musisz zastosowac 2 tunele o srednicy minimum 56-57mm. czyli dajesz 2 tunele "fi 68x220" z polinka i przycinasz do ok 17cm (przelicz jaka wtedy maja srednice), albo alphardowskie hd-6

Skomentuj

Ehe, wszystko oki rozumiem tylko teraz problem gdzie kupić te tunele żeby wydać jak najmniej już może być nawet jeden. Na alledrogo nie ma rozmiarów które byłyby odpowiednie ( jest rura 7,5 cm ale jest ryzyko że będą swisty. Czy nie ?) No nie wiem, jeśli ktoś może polecić jakiś sklep online to będzie fajnie. A ten prolink hmm nie wiem czemu ale nie mogę znalezc tunelow, portow w jakimś sklepie prolink, a może to nie ten ...
                    Last edited by _AMD_; 18.03.2014, 19:47.

Skomentuj

http://allegro.pl/port-bass-reflex-m...016679334.html
                      2 dajesz jak Paweł pisał .
                      Tu masz przesyłkę za 8PLN wyjdzie taniej niż w polinku mimo że tunel jest 4 zł droższy .
                      Zobacz jeszcze w STX .

Zamieszczone przez _AMD_ Zobacz posta
                      prolink
                      polink
                      http://www.polink.com.pl/

Skomentuj

http://elzet.com.pl/p-ag-1794-rura-b...hd-27/156/1145
                        tego uzywalem w tych kolumnach

i jest OK
                        tylko ze wysylka az 19zl
                        ale moze kupisz cos jeszcze bo maja sporo przydatnych rzeczy

Skomentuj

O taką pomoc mi chodziło. Dziękuję Panowie. Pawle w tym sklepie tyle tego "dziadostwa" że aż nie wypada kupić samych br ów. a jaki porządeczek patrzę w tej Twojej pracowni, wszystkiego tam :p nie no żart wiem jak to jest. Kolumienki miodzio na surowo . Dzięki jeszcze raz
                          Last edited by _AMD_; 18.03.2014, 22:26.

Skomentuj

te kolumny sa juz na gotowo :p
                            no i to moj pokoj a nie pracownia :blushing:

Skomentuj

A sory, na pierwszy rzut oka wyglądało mi na płytę . A jak pokój to trochę bajzer masz :p Pozdrawiam

Skomentuj

bo to jest surowa plyta
                                kolumny mialy byc bardzo tanie, a wykonczenie podnioslo by ich cene ponad 2x
                                i tak wyszlo dosc drogo

Skomentuj

Ehe no to faktycznie tanie. A mógłbyś kopsnac mi projekt tych kolumienek ? Na pw czy tutaj bez różnicy. Możliwe że są gdzieś tu opisane na forum ale narazie nie mam czasu żeby szukać. Liczę na pozytywne rozpatrzenie mojej prośby :p:p

Skomentuj

projektu nigdzie nie wrzucilem bo to na regenerowanych glosnikach i nikt wiecej by z tego nie mog skorzystac. i szczerze mowiac nie widze sensu robienia takich kolumn bo efekt koncowy przecietny

Skomentuj

Witam mam problem z głośnikiem . Kupilem 2 sztuki gdn 25/80/1 w dobrym stanie z elektrody, koleś mówi że wszystko ok, nawet mi obudowe doradzał. Złożyłem dziś tą obudowę ok 55 l, ale głośnik przy średniej glosności graniu, pierdzi, tak jakby się z tyłu jakaś linka obijała przy wychyleniach membrany, albo cewka trze. Jest walniecie basu, i takie prrrrr zaraz po. I coś słabo brzmi mi ten subwoofer, dudni trochę. Może przez to że bass reflexów nie przykleiłem tylko wsadziłem na próbę ... filmik jak to mniej wiecej wyglada pod linkiem: http://videobam.com/hPebY mniej ale również słyszalne jest to pierdzenie w obudowie. Buda szczelna

Skomentuj

a drugi?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X