Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dostrajanie obudowy przy pomocy Winisd oraz problem z b-r

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dostrajanie obudowy przy pomocy Winisd oraz problem z b-r

Witam. Jak w tytule dostrajam obudowe do PB PS-10 10cali i chcialbym zasiegnac rady kogos kto jest w tym obcykany.Moze trzeba cos zmienic ,dodac odjac. Moje ustawienia to
    - 35l/33hz - group delay - 17,962ms
    - 35l/33hz- SPL - 84,174 db
    - 35l/33hz- MAX SPL - 107,695db
    - 35/33hz - TFM- przy -3,074 db/ 31hz
    Martwi mnie jedno ze przy 33hz jest 3,3 m/s peak(Air velocity)
    Mam ustawione na 1 otwor , sr, b-r 6,6cm , dl.22cm. Cross area 34,2
    Moge zrobic screeny zeby bylo wyrazniej jezeli trzeba.
    PS Mam jeszcze jedno pytanie . A mianowicie. Jezeli chcialbym zalozyc dwie rury b-r gdzie srednica wynosi 6,6 a dlugosc 48,87. Tak wynika z Winisd. To 2 rury mialy by po 24cm . Dzielimy na pol ta wartosc(48,87)?Czy inaczej to sie oblicza?
    Last edited by piotrek28l; 19.03.2014, 01:06.

Nie zwracaj uwagi na group delay - ten parametr definiuje jedynie przebieg fazowy i czesciowo znieksztalcenia.
    Predkosc powietrza przy mocy nominalnej nie powinna przekraczac w extremum 16m/s.
    Sprawdzaj zawsze mozliwosc wystapienia rezonansu rurowego w tunelu.
    Istotne parametry dla obliczania wielokrotnych tuneli na podstawie pojedynczego tunelu to dlugosc i pole przekroju poprzecznego - po zaleznosc odsylam do artykulu o obudowie bass-reflex (nie jest ona tak prosta jak to zasugerowales). W WinISD (jesli dobrze pamietam) mozna zdefiniowac dla jakiej ilosci tuneli ma zostac obliczona dlugosc i srednica.
    Last edited by Q; 19.03.2014, 07:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrek28l Zobacz posta
      Martwi mnie jedno ze przy 33hz jest 3,3 m/s peak(Air velocity)
      Mam ustawione na 1 otwor , sr, b-r 6,6cm , dl.22cm. Cross area 34,2
      za maly tunel - musisz dac minimum 75-80mm

Jezeli chcialbym zalozyc dwie rury b-r gdzie srednica wynosi 6,6 a dlugosc 48,87. Tak wynika z Winisd. To 2 rury mialy by po 24cm . Dzielimy na pol ta wartosc(48,87)?Czy inaczej to sie oblicza?
      nie - 2 rury o dlugosci 48cm

i strojenie dobierz na sluch

Skomentuj

"Predkosc powietrza przy mocy nominalnej nie powinna przekraczac w ekstrmum 16m/s"- na jakim wykresie mozna to sprawdzic.?
        Jaki powinien byc rezonas magnetyczny.? Chodzi mi o to ile hz powinien miec, zeby nie byly zbyt duze drgania.
        PS. Pawel S. Kolega wyzej twierdzi ze te 48cm tunelu inaczej sie oblicza. Wiec wystarczy ze rury beda 2 po 48 cm. Jezeli tak to troche dlugie.Gdzie ja to zmieszcze do 35l obudowy.hmm
        Last edited by piotrek28l; 19.03.2014, 11:10.

Skomentuj

Jaki powinien byc rezonas magnetyczny.? Chodzi mi o to ile hz powinien miec, zeby nie byly zbyt duze drgania.
          lepiej nie uzywaj slow ktorych znaczenia nie znasz

Jezeli tak to troche dlugie.Gdzie ja to zmieszcze do 35l obudowy.hmm
          dlatego ja sie mecze ze skomplikowanymi szczelinami dla takich skrzyn
          podnies strojenie do 35hz to juz sie skroca rurki

Skomentuj

"lepiej nie uzywaj slow ktorych znaczenia nie znasz "

Jezeli cos przekrecilem to sorki. Chodzilo mi o to
            https://diyaudio.pl/i/25348/813v8jmp...1395234418.jpg (zaznaczone kolkiem na czerwono) Jezeli zwiekszam strojenie to rezonas automatycznie wzrasta.
            Rozumiem ze strojenie b-r jest rowne FS glosnika. A czestotliwosc strojenia zalezy od FS i wielkosc obudowy. Co ma do tego rezonas. Ma jakies znaczenie. Im wieksze HZ tym gorzej czy lepiej.Co mam przez to rozumiec

Czy ta rura b-r pasowala by http://allegro.pl/rura-tunel-bass-re...036711174.html.
            Najwyzej bym dokleil jakies rury PCV do niej i kolanko
            Last edited by piotrek28l; 19.03.2014, 13:25.

Skomentuj

Moze sie czepiam ale warto bylo by uzywac odpowienich zwrotow. Przeciez nie mowimy to jest dalej bo ma wiecej metrow. [Hz] to jednostka .

Skomentuj

Kolego Piotrek28l: przeczytaj prosze artykuly o obudowie b-r, ktore sa dostepne na stronie glownej (obydwa), bo bladzisz ;-)

Skomentuj

Koledzy prosze was o wyrozumialos poniewaz jestem nowicjuszem .Pierwszy raz robie obudowe powiedzmy " profesjonalnie". Kazdy mial swoj pierwszy raz. Powiedzcie mi co robie zle.

Skomentuj

Nie porywaj się z przysłowiową motyką na księżyc. Każdy przez to przechodził, ja zaczynałem od przyswojenia trochu teorii. Każdy nieznany mi element tej układanki musiałem poznać, zanim zacząłem cokolwiek działać. Tobie również to polecam, a na pewno efekt i przyjemność będzie lepsza.

Na pytania które zadajesz jest mnóstwo informacji w dziale z artykułami i na różnych innych portalach :)

Skomentuj

. Niechodzi o przysfojenie bo obudowe juz zrobilem . Tylko chodzi o rure b-r ,ktora trzeba strojenie zrobic pod obudowe i glosnik a dokladnie o to zeby obliczyc jaka srednice i dlugosc rury b-r wstawic. No i zeby niebylo zadnych swistow. Moze to duzo a moze malo. Dlatego sie pytam bo niemoge znalezc konkretnych informacji. Wyzej wstawilem screen . Zaznaczylem kolkiem na czerwono rezonans bo niewiem o co w nim dokladnie chodzi i tylko to mnie interesuje.

Skomentuj

Najprosciej mowiac kombinuj tak, by charakterystyka wynikowa (Transfer function magnitude) byla mozliwie plaska, a wytrzymalosc mocowa na zadowalajacym poziomie. Nie sugeruj sie czestotliwoscia rezonansowa glosnika (nie tedy droga). Dzialaj :)

Skomentuj

Wstawie wieczorem wykresy z TFM i z wytrzymalosci mocowej oraz innych ( bo teraz jestem w pracy i niemam mozliwosci wstawienia). Jakbys mogl kolego "Q" zerknac i ocenic to bylbym wdzieczny.

Skomentuj

W winisd wszystko przelicza się samo... regulujesz częstotliwością rezonansową żeby ch-ka była zadowalająca, a potem decydujesz o gabarytach portu, aby nie było świstów sprawdzasz ch-ke "port air... coś tam"

Skomentuj

Witam i przepraszam ze wczoraj nie wstawilem screenow. Przedtawie wykresy z Winisd 0.44 . Pierszy wykres bedzie z Charkterystyki przenoszenia "Gain"
                              1)
                              Nastepnie SPL
                              2)
                              MAX SPL przy 225w (moc nomilnalna)
                              3)
                              GROUP DELAY:
                              4)
                              PHASE PLOT- (szczerze to nie wiem o co w tym chodzi i czy jest wazne)
                              5)
                              Dobralem srednice i dl. rury b-r czy dobra predkosc powietrza w rurce gdyz VENT MACH zapalil sie na zielono.
                              Sprawdzcie swoim fachowym okiem czy wszystko bedzie wspolgralo razem ze soba.
                              Last edited by piotrek28l; 21.03.2014, 12:38.

Skomentuj

Czaruję...
                              X