Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka pojemność obudowy i jaki reflex-bass

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka pojemność obudowy i jaki reflex-bass

Witam serdecznie. Od dwóch dni liczę i liczę i jakoś mi nie wychodzi żaden rozsądny wynik. Planuję zrobić obudowę z dwoma głośnikami: Vas: 35l, Qts: 0,4, Fs: 39Hz, Xmax: 15mm, 6m, skuteczność: 91dB, moc znamionowa: 100W, pasmo 30-4600Hz. Korzystając z wiedzy i doświadczenia użytkowników, chciałbym prosić o pomoc. Tzn.: Jaki litraż powinna mieć taka obudowa i jakiej długości i średnicy zastosować rurki? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Napisz, co to za głośniki po prostu, a nie same parametry.

Skomentuj

No właśnie tylko tyle o nich wiem plus: 13cm, firma sony. Reszty parametrów nie ma. Dzwoniłem do Sony Polska z prośbą o dane szczegółowe, ale takowych nie posiadają. Mając powyższe informacje da się jakoś to wyliczyć?

Skomentuj

Zamieszczone przez nenolog Zobacz posta
        No właśnie tylko tyle o nich wiem plus: 13cm, firma sony
        Taki moze?
        http://allegro.pl/kewlarowy-sony-100...075231452.html

Skomentuj

One są bardzo podobne. Znalazłem inne na allegro, które wyglądem były zbliżone do moich głośników. Zamieszczam zdjęcia.
          http://w575.wrzuta.pl/obraz/6Bp4ubZfbLc/20140325_181434
          http://w575.wrzuta.pl/obraz/2H3EUeZXUsO/20140325_181506
          http://w575.wrzuta.pl/obraz/5GoVQEP872a/20140325_181538
          http://w575.wrzuta.pl/obraz/8FtHaCQuq8G/20140325_181606

Dodam jeszcze, że cudów nie oczekuję. Do słuchania mam bardziej pro zestaw. Chcę po prostu zrobić dostosowaną do tych głośników obudowę, taką by nie grały gorzej niż w starej. A jakby się udało zrobić tak by grały trochę lepiej, to tym bardziej będę zadowolony:)
          Last edited by nenolog; 25.03.2014, 18:12.

Skomentuj

niestety te parametry mozesz sobie wsadzic miedzy bajki
            najlepiej bedzie jak zrobisz skrzynki testowe i dobierzesz odpowiednia pojemnosc na sluch

zakladam 6-10 litrow

te w/w "kewlarowe" spisywaly sie bardzo dobrze juz od 4 litrow.
            sam je mialem w 6 litrach i daja rade

Skomentuj

Stare obudowy miało ok. 20l jak dobrze liczę :-) myślałem żeby zrobić coś ok. 35l bo tak po modyfikacjach pokazywał program. Więc nie wiem co teraz zrobić?

Skomentuj

Zrozum ze te parametry są nie adekwatne do głośników które posiadasz. Zrób skrzynkę testowa większą trochę i zmieniaj litraż np dolną ścianką. Wybierz najlepiej grająca, choć te 35l są stanowczo przesadzone.
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Rozumiem, rozumiem. Szkoda, że specyfikacji technicznej nie ma nigdzie... To zacznę od 30l i będę zjeżdżał w dół z litrażem. Chyba, że ktoś ma inny lepszy pomysł? :)
                  Last edited by nenolog; 25.03.2014, 18:52.

Skomentuj

30 litrow na 13cm? chyba lekka przesada
                    chyba ze to na 2szt?

Skomentuj

Zakładałem, że na jedną :-) Czyli od ilu zacząć?

Skomentuj

MAX 15 litrow na sztuke
                        wiecej bym nie dawal
                        zrob skrzynke testowa na te 20 litrow i bedziesz to stopniowo zmniejszal

Skomentuj

A przy 15l jaka średnica i długość rurek na b-r?
                          Last edited by nenolog; 25.03.2014, 19:57.

Skomentuj

Spróbuj na razie z zamkniętą.
                            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

A nie prosciej zmierzyc im T-Sy ?... No przecie to bzdura zbijac skrzynke na czuja i potem ja modyfikowac na sluch ( rozwiazanie sprzed lat 70tych ubieglego wieku ), jesli w dziecinnie prosty sposob mozna po prostu pomierzyc glosniki i przyjac ROZSADNY punkt wyjscia do dalszych z nimi zmagan (a przy okazji dowiedziec sie o nich kilku rzeczy, ktorych "golym okiem nie widac")...
                              Last edited by Q; 26.03.2014, 17:51.

Skomentuj

niby tak, ale dobieranie na sluch to nadal najlepszy sposob

Skomentuj

a druga sprawa nie wiem czy są warte takich przedsięwzięć

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    dobieranie na sluch to nadal najlepszy sposob
                                    I tak i nie :)
                                    Niemniej nie bede zasmiecal watku bo nie tego on dotyczy.

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                    a druga sprawa nie wiem czy są warte takich przedsięwzięć
                                    To zalezy kto co nazywa przedsiewzieciem... zlutowanie 4 wtyczek i 3 rezystorow od biedy mozna tak nazwac

Skomentuj

Czaruję...
                                    X