Witam. Niedawno w moje ręce wpadł aktywny subwoofer JVC SP-PWA10 przeznaczony do kina domowego. Chciałbym go przerobić na pasywny i podłączyć do amplitunera. Czy w takim razie konieczna będzie wymiana obudowy na taką z innym litrażem czy wystarczy wymontować elektronikę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
JVC SP-PWA10 - przeróbka na pasywny
Collapse
X
-
Czemu taka zmiana miałaby służyć? Masz w amplitunerze wzmacniacz na subwoofer, bo chyba nie chcesz go puszczać pełnym pasmem?DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
-
Chciałem sygnał puścić poprzez wzmacniacz Technics SU-X102 na subwoofer, a z suba dopiero na kolumny, ale ten JVC na wejściu ma gniazdo DIN8. Udało mi się znaleźć schemat tego wejścia, ale czy takie połączenie pozwoli sterować dźwiękiem ze wzmacniacza? A po drugie nie mam do subwoofera pilota więc nie mogę go uruchomić.
Last edited by rafcio_100; 28.03.2014, 13:38.
Skomentuj
-
jakbyś miał schemat od elektroniki subwoofera, możnaby było przerobić wejscie i uzytkować go normalnie jak aktywny. Wystarczy odgadnąć co oznacza SW, C, P.ON.
Zamieszczone przez rafcio_100 Zobacz postaale czy takie połączenie pozwoli sterować dźwiękiem ze wzmacniacza?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postajakbyś miał schemat od elektroniki subwoofera, możnaby było przerobić wejscie i uzytkować go normalnie jak aktywny. Wystarczy odgadnąć co oznacza SW, C, P.ON.
Udało mi się znaleźć jeszcze coś takiego w temacie o tym subwooferze na niemieckim forum:
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaZ dodatkowego wzmacniacza? nie, bo na wyjsciu wzmacniacza masz sygnał wysokopoziomowy.
Skomentuj
-
Potrzebne są schematy połączeń elementów elektronicznych, nie PCB layout/multilayer. Ale... Od tyłu:
Ostatni rysunek proponuje zewrzeć przekaźnik, nie wiem czy to dobry pomsył, zależy co steruje tym przekaźnikiem, możebyć układ oparty o termistor.
Drugi rysunek ukazuje jak z żyły z kabla rozłożone są na płytce PCB, oraz info że aby uruchomić Subwoofer trzeba podać na pin P.ON +12VDC.
Czy twój amplituner ma wyjście na Suba tak w ogóle? Jak nie to powinienieś zbudować sumator kanału L i P i wpiąć się pod pin 6 'SW', albo zrobić prościej czyli użyć jednego kanału ( np. Lewego) i też wpiąć się pod pin 6 SW, POD WARUNKIEM, że dalej są aktywne filtry DolnoPrzepustowe, filtrujące sygnał co najmniej powyżej np: 150Hz. Widać, że sygnał z pinu 6 SW leci do OPampa IC100, więc istnieje szansza, że one tam są.
Zamieszczone przez rafcio_100 Zobacz postaTo znaczy, że przy podłączeniu do wzmacniacza nie będę mógł z niego sterować głośnością i ustawieniami korektora?
Ja bym wpierw sprawdził co jest w torze sygnału SW, jeżeli są ta filtry DP to możesz podciągnąć sygnał Lewego kanału z wyjścia słuchawkowego twojego Technicsa, albo z wyjścia preampa/equalizera.
jeżeli w torze pinu SW nie ma filtrów to gorzej, bo musisz sam je zbudować/kupić kit.Last edited by El_liero; 30.03.2014, 18:24.
Skomentuj
-
Działa ale jakieś basy kiepskie, z oryginalnym KINEM JVC XV-THA10R basy były przepotężne (niestety uszkodził mi się oryginalny amplituner od głośnika).
Jak podbić te basy. Czy z wejściem SW lub C można coś polepszyć. Pamiętam że w XV-THA10R dawałem SURROND OFF i wtedy basior był mega. A teraz SP-PWA10 działa jakby był w trybie SURROUND ON.
Skomentuj
-
Znalazłem serwisówkę tutaj http://j.mdownload1.free.fr/Schemas/...10_TH-A10R.pdf
Ktoś podpowie jak uruchomić w trybie SURROND OFF wykorzystać pin 6 ?
Skomentuj
Skomentuj